Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Πρόσκληση στη δράση του Κέντρου Πρόληψης "ΝΗΡΕΑΣ" με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας


Δελτίο τύπου Κέντρου Πρόληψης "ΝΗΡΕΑΣ" Κιλκίς
Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών. Σκοπός της είναι να προωθήσει ανοικτές συζητήσεις σχετικά με τις ψυχικές ασθένειες και να προσεγγίσει επενδύσεις στον τομέα της πρόληψης και της θεραπείας. 

Η ψυχική υγεία δεν αφορά μόνο την απουσία της ψυχικής διαταραχής. Απεναντίας, ορίζεται ως η κατάσταση της υγείας κατά την οποία ένα άτομο συνειδητοποιεί τις δυνατότητές του, δύναται να αντεπεξέρχεται στις δυσκολίες που προκύπτουν από την καθημερινότητα, είναι παραγωγικό και μπορεί να συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Η προστασία και προαγωγή της καλής ψυχικής υγείας θα έπρεπε να αποτελούν σημαντικές προτεραιότητες της παγκόσμιας κοινότητας. 

Ωστόσο, αποτελεί έναν από τους πιο παραμελημένους τομείς της δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Ιδιαίτερα σε χώρες όπου επικρατούν οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, φτώχεια, διακρίσεις, τιμωρητική νομοθεσία και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Φέτος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μαζί με τους συνεργαζόμενους οργανισμούς, για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας έχουν ξεκινήσει την εκστρατεία: Move for mental health: let’s invest (κίνηση για την ψυχική υγεία: ας επενδύσουμε), ζητώντας μία μαζική αύξηση των επενδύσεων στον τομέα της ψυχικής υγείας.

Στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς "ΝΗΡΕΑΣ" εμπνευστήκαμε από αυτό το μήνυμα κι επιλέγουμε φέτος να επενδύσουμε στην ψυχική υγεία με ένα συμβολικό τρόπο, προσφέροντας ένα δώρο στους ανθρώπους, που έχει στόχο να τους ευαισθητοποιήσει και να τους κινητοποιήσει να φροντίσουν τη δική τους ψυχική υγεία. 

Πιστεύουμε πως αν θέλουμε να φέρουμε την αλλαγή χρειάζεται να ξεκινήσουμε πρώτα από μας τους ίδιους. Όπως ένας σπόρος χρειάζεται χρόνο, υπομονή και τις κατάλληλες συνθήκες για να φυτρώσει και να μεγαλώσει, έτσι και η ατομική ψυχική υγεία του καθενός, καθεμιάς χρειάζεται να φροντιστεί για να μπορέσει να αναδειχθεί στο καλύτερο δυνατό και να μεταδοθεί στις επόμενες γενιές. 

Δεν χρειάζεται να περιμένουμε πότε οι συνθήκες θα είναι ιδανικές για να ξεκινήσουμε. Όπως έγραψε και ο Χ. Μπουκάι στο ποίημα του «Όνειρα-σπόροι»: "Μέσα στη σιωπή της σκέψης μου, αντιλαμβάνομαι τον εσωτερικό μου κόσμο σαν ένα σπόρο, κατά κάποιον τρόπο μικρό κι ασήμαντο, αλλά και γεμάτο δυνατότητες...".

Θα βρισκόμαστε, λοιπόν, την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020 στην Πλατεία της Γουμένισσας, 10:30 - 12:30 και την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020 στην Πλατεία Ειρήνης στο Κιλκίς, 10:30 - 12:30. Θα προσφέρουμε μέσα σε ατομικά φακελάκια βολβούς από άνθη, τα οποία σας προσκαλούμε να φυτέψετε στο χώρο σας, να τα φροντίζετε και να τα δείτε να ανθίζουν για να σας υπενθυμίζουν πόσο σημαντική είναι η ψυχική σας υγεία. 

Σας περιμένουμε όλες και όλους για να σας χαρίσουμε τους σπόρους της φροντίδας, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και ατομικής προστασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.