Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

Τι έδειξε η κρίση του κορονοϊού για την κοινωνία μας;


Γράφει ο Χαράλαμπος Καραγεωργίου*
Έκπληκτος είδα μια χαρακτηριστική φωτογραφία από την διαδήλωση κατά της μάσκας στα σχολεία μία μητέρα να ποδοπατά με μίσος χειρουργικές μάσκες. Θα πει κάποιος γιατί να ασχοληθούμε με μία μικρή μερίδα γραφικών που αρνούνται τα κυβερνητικά μέτρα που πρότειναν εξειδικευμένοι επιστήμονες; 

Η απάντηση είναι γιατί κάποιοι είναι ''κατά'' γενικά. Η απάντηση είναι απλή αλλά πρέπει να γίνει προϊόν για σκέψη από όλους μας.

Πράγματι δυστυχώς πίσω από κάθε γραφική και επικίνδυνη πολλές φορές αντίδραση είναι κρυμμένη η ίδια ακριβώς νοοτροπία. Όπως κάποιοι πριν πέντε χρόνια κατά την περίοδο του διχαστικού δημοψηφίσματος του 2015 αδιαφορώντας για τις συνέπειες δήλωναν κατά της Ε.Ε., της Ευρωζώνης κ.λπ. έτσι και τώρα διαδηλώνουν κατά της μάσκας και των μέτρων γενικότερα. Θα σταθώ όμως στο θέμα των μέτρων προστασίας έναντι της Covid-19.

Περάσαμε όλοι αναμφίβολα δύσκολα κατά την διάρκεια της καραντίνας. Μείναμε όλοι στο σπίτι μας για να προστατεύσουμε τόσο τους εαυτούς μας όσο και τους γύρω μας από τον ιό αναβάλλοντας τις δουλειές μας, τα ταξίδια μας, την διασκέδαση μας, πατήσαμε ένα PAUSE στην ζωή μας για να προστατέψουμε υπεύθυνα την κοινωνία ή η συντριπτική πλειοψηφία τουλάχιστον.

Η ανευθυνότητα και κυρίως η επικίνδυνη ανευθυνότητα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν δυστυχώς στην ελληνική κοινωνία. Οι υποστηρικτές του "Κατά" πάνω κάτω γνωστοί σε όλους μας φανατικοί, ακραίοι, συνωμοσιολόγοι, μέλη και υποστηρικτές περιθωριακών κινημάτων που θα έκαναν τα πάντα για ένα λεπτό δημοσιότητας. Είναι χρέος όλων μας να τους απωθήσουμε κάνοντας απλά το αυτονόητο.

Ο ιός δεν σταμάτησε να υπάρχει και όπως όλα τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν θα αργήσει να μας αφήσει. Οφείλουμε να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας για εμάς και για όλους αυτούς που αγαπάμε. 

Δεν υπάρχει καμία ακραία συνωμοσία και σκοπιμότητα πίσω από την χρήση μάσκας αλλά είναι απλά θέμα υγείας. Όπως πολύ σωστά απάντησε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στους αμφισβητίες της μάσκας θα πρέπει να επισκεφτούν κάποια από τα παιδιατρικά νοσοκομεία μας για να δουν τα εκατοντάδες παιδάκια που παλεύουν από την γέννηση τους με σοβαρές ασθένειες και καρκίνους που για πολλά χρόνια και όλη την ημέρα φορούν μάσκα. Απαντάμε απέναντι σε κάθε ακραία άποψη με τεκμήρια και κυρίως με λογική.

* Χαράλαμπος Καραγεωργίου
- Υπεύθυνος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων & Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων Ο.Ν.ΝΕ.Δ Κιλκίς
- Φοιτητής τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δ.Π.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.