Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

«Στο σπίτι δεν θα αγκαλιάζουμε ούτε θα φιλάμε τα παιδιά. Θα φοράμε την μάσκα μας αν μας πλησιάζουν»


Γράφει η Βασιλική Μαυρογονάτου*
Εδώ και καιρό ως κοινωνία ζούμε κάτι πρωτοφανές, παγκοσμίως έχουμε πληγεί από τον θανατηφόρο ιό COVID -19. Η Ελλάδα περήφανα μπορώ να πω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες εφάρμοσε δραστικά μέτρα για την αποφυγή των αμέτρητων θανάτων και τα κατάφερε.


Το μεγάλο κύμα φαίνεται να έχει υποχωρήσει καθώς οι θάνατοι πλέον παγκοσμίως έχουν μειωθεί αισθητά. Στο σύνολό τους παγκοσμίως δεν υπερβαίνουν το 1.000.000 ενώ κάθε χρόνο η εποχική γρίπη φτάνει τους 300.000 με 650.000 νεκρούς.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) αντλούν καθημερινά στοιχεία από το παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου Johns Hopkins που έχει δημιουργήσει μια σημαντική τράπεζα δεδομένων σχετικά με τη διαδρομή που ακολουθεί στον παγκόσμιο χάρτη ο νέος κορωνοϊός. Και παρότι ο αριθμός των θανάτων έχει πλέον ξεπεράσει αυτόν της προηγούμενης επιδημίας με τον ιό SARS, η θνησιμότητα από τον νέο κορωνοϊό δεν ξεπερνά το 2% - σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά την επιδημία από τον ιό SARS το αντίστοιχο ποσοστό άγγιζε το 10%.

Μετά το καλοκαίρι αφού δεχτήκαμε τουρίστες από χώρες που δεν έλαβαν κανένα μέτρο για την προστασία τους, άρχισαν τα κρούσματα να αυξάνονται και στη χώρα μας. Βέβαια αυξήθηκαν οι έλεγχοι, επομένως αυξήθηκαν και τα επιβεβαιωμένα ως επί τω πλείστων μη συμπτωματικά κρούσματα.

Εννοείται πως εφαρμόζουμε τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση φοράμε μάσκες παντού χρησιμοποιούμε αντισηπτικά, στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο με μάσκα, κρατάμε αποστάσεις.

Αυτό όμως που δεν εννοείται και καλώ την κυβέρνηση αν σέβεται τον εαυτό της, να μαζέψει αυτόν τον επικινδυνιολόγο κο Σύψα να ξεστομίζει ότι του κατέβει στο κεφάλι. Σε μια εποχή όπου οι διάφορες παιχνιδομηχανές έχουν δημιουργήσει μια νέα γενιά αυτιστικών νέων, (Με την έννοια της απομόνωσης σε ένα τεχνητό περιβάλλον, την έλλειψη ομαδικού παιχνιδιού και την απομάκρυνση από τον γονέα) έρχεται ένας κατά τ’ άλλα καταξιωμένος επιστήμονας να παρακινήσει τους γονείς και τους παππούδες να μην αγκαλιάζουν τα παιδιά τους.

Πραγματικό σοκ μου προκάλεσε το βίντεο καθώς ο κος Σύψας με ύφος χιλίων καρδιναλίων, ξεστόμισε τα παραπάνω λόγια. Η υγεία του κόσμου είναι γεγονός πως πρέπει να προστατεύεται με ποιους όρους όμως;

Είναι η σωματική υγεία πιο σημαντική από την ψυχική; Η αγκαλιά ακόμη και με ζώα έχει αποδειχτεί πως έχει ευεργετικές-θεραπευτικές ιδιότητες. Εάν μιλάμε για μια τόσο σημαντική πανδημία το καλύτερο θα ήταν να συνεχίζαμε την τηλεκπαίδευση και τηλεργασία. Για ποιον λόγο εκτιθέμεθα σε εξωτερικό περιβάλλον, αφού ο κίνδυνος παραφυλάει;

Και να το πάω και παραπέρα; Μία ακόμη δήλωση του ίδιου ήταν πως οι πρόσφυγες δεν φορούν μάσκα λόγω του νεαρού της ηλικίας τους δεν έχουν έντονο επιδημιολογικό φορτίο. Για ποιο λόγο αυτά τα άτομα δεν έχουν επιδημιολογικό φορτίο και οι μαθητές έχουν; Ποια είναι η επιστημονική εγκυρότητα αυτής της ατάκας;

Τέλος, αναφέρει ο ίδιος στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό η μάσκα θα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, εκπαίδευση για ποιο ακριβώς πράγμα;

Όλα αυτά τα ερωτήματα δεν θα απαντηθούν είμαι σίγουρη, αλλά αν θέλει η κυβέρνηση να πείσει αυτούς που αντιδρούν πρέπει να μιλάει επιστημονικά τεκμηριωμένα αρχικά και με συνέπεια σε αυτά που λέει. Η επιστήμη δεν είναι δυο μέτρα δυο σταθμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.