Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

Σαν σήμερα καιγόταν συθέμελα η εναπομείνασα κοιτίδα του πολιτισμού μας, η Σμύρνη...

Του Γιάννη Σιταρίδη
- 98 χρόνια πριν, ας μην λησμονούμε.
- Πρωί 13ης Σεπτεμβρίου 1922 – Σμύρνη - Αρμένικη συνοικία.
- Σαν σήμερα καιγόταν συθέμελα η εναπομείνασα κοιτίδα του πολιτισμού μας,στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, η Σμύρνη...
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου παραδίδεται στις φλόγες. Η φωτιά εξαπλώνεται. Η αρμένικη συνοικία καίγεται. Νέες εστίες φωτιάς κάνουν την εμφάνισή τους στην ελληνική συνοικία. 

Μέχρι το απόγευμα της ίδιας μέρας τα 3/5 της Σμύρνης τυλίγονται στις φλόγες.Η Σμύρνη καίγεται!

Τις μέρες εκείνες η Daily Telegraph – 05/09/1922 (παλαιό ημερολόγιο) έγραφε: "Μόνο η τουρκική συνοικία έμεινε όρθια, καθώς και μερικά σπίτια στην Πούντα. Ο τακτικός Τουρκικός Στρατός έβαλε σε πολλά σημεία φωτιά, που την τροφοδοτούσαν οι εμπρηστικές βόμβες που έριχνε ασταμάτητα μέσα στις φλόγες. Οι σκηνές της σφαγής που ακολούθησε, ήταν φρικτές"

Η φωτιά έχει πάρει πλέον τεράστιες διαστάσεις. Οι Τούρκοι περιχύνουν βενζίνη τα σπίτια. Επί τέσσερις ημέρες καταστρέφονται τα πάντα. Όλως τυχαίως η μουσουλμανική και και η εβραϊκή συνοικία παραμένουν ασφαλείς.

Ο πόλεμος είχε χαθεί, η ελληνική εκστρατεία προς ανατολάς είχε αποτύχει. Ο Κεμάλ βρέθηκε ως ο απόλυτος κυρίαρχος. Αποδείχθηκε όμως μικρόψυχος. Υπό τη διακριτική ανοχή του επέτρεψε να καταστραφεί ολοσχερώς το πετράδι της Ιωνίας, η πόλη της Σμύρνης, ενώ παράλληλα έσπειρε με κάθε τρόπο τον τρόμο στον πληθυσμό της, μέσα από σφαγές, λεηλασίες, βιασμούς, εκτοπισμούς και τόσα άλλα που αδυνατεί να τα χωρέσει ο ανθρώπινος νους.

Ο σκοπός του; Η παντελής εξαφάνιση κάθε ελληνικού στοιχείου από την επί χιλιάδων ετών ύπαρξή του στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου. 

Η Σμύρνη η Ελληνική έσβησε δια παντός εκείνες τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου του 1922.

Επεξεργασία φωτογραφίας: Stelios Ignatiadis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.