Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Τα νέα της βουλεύτριας Κιλκίς, Ε. Αγαθοπούλου (26/9/2020)


Δελτία τύπου Ε. Αγαθοπούλου
Συνέντευξη Ε. Αγαθοπούλου στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4»
Για το αναφαίρετο δικαίωμα των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση μίλησε στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4» και την εκπομπή «Κάτι παίζει στο Κόκκινο» με την Ευγενία Χατζηγεωργίου, η βουλεύτρια N. Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ και Αν. Τομεάρχισσα Δικαιοσύνης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Αρμόδια για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων, Ειρήνη Αγαθοπούλου.


Αποσπάσματα της συνέντευξης

Όπως τόνισε η Ε. Αγαθοπούλου, δεν υπήρξε η απαραίτητη μέριμνα από την κυβέρνηση «και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική (σσ η εικόνα) με τη σημερινή κυβέρνηση», καθώς όπως πρόσθεσε, «εδώ δεν μερίμνησε καλά καλά να ανοίξουν τα σχολεία σε περίοδο πανδημίας με ασφάλεια για τους ήδη υπάρχοντες μαθητές, πόσο μάλλον για να ενσωματώσει σε αυτούς και έναν σημαντικό πληθυσμό, των προσφυγόπουλων, στον οποίο οφείλει το ελληνικό κράτος να παράσχει την εκπαίδευση που του αναλογεί».

«Δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός, και μάλιστα από την περσινή σχολική χρονιά όπου με αποφάσεις της κυβέρνησης μειώθηκαν τόσο οι συντονιστές εκπαίδευσης προσφύγων, αλλά απαξιώθηκε και η ίδρυση νέων δομών υποδοχής για την εκπαίδευση προσφύγων και των τάξεων ένταξης», συμπλήρωσε επισημαίνοντας πως «σήμερα ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα, το οποίο είναι ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δομές υποδοχής για να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να πάνε σχολείο».

Μεταξύ άλλων η κα Αγαθοπούλου τόνισε πως «το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Υπουργείου Παιδείας θα έπρεπε να είναι αυτά τα παιδιά με ασφάλεια τόσο για τα ίδια όσο και για τα υπόλοιπα παιδιά να μπορούν να φοιτήσουν στα σχολεία, στις δομές υποδοχής, στα τμήματα ένταξης που η κυβέρνηση αρνείται να ιδρύσει».

Το ηχητικό απόσπασμα της ραδιοφωνικής εκπομπή μπορείτε να το ακούστε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://bit.ly/2G8OQrD

Ερώτηση για σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στο ΚΕΘΕΑ ένα χρόνο μετά την αλλαγή του τρόπου διοίκησής του

46 βουλευτές/τριες του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) με πρωτοβουλία της Ε. Αγαθοπούλου, βουλεύτριας Κιλκίς.. Στην ερώτηση επισημαίνονται σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που έχει προκαλέσει η αλλαγή του αυτοδιοίκητου χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ που επέβαλε η Κυβέρνηση με ΠΝΠ πριν από ένα χρόνο στη Βουλή.

Αφορμή για την ερώτηση των βουλευτών/τριών του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκαν οι καταγγελίες του σωματείου εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, βάσει των οποίων διαπιστώνονται σοβαρά θεσμικά/ οργανωτικά κενά, όπως κατάργηση/ απουσία συλλογικών οργάνων (Γενική Συνέλευση, πειθαρχικά συμβούλια, επιτροπή δεοντολογίας, κλπ), που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία του φορέα. Έτσι, η επικαλούμενη, από τον Υπουργό Υγείας, «εξυγίανση» του ΚΕΘΕΑ, έχει, στην πράξη, οδηγήσει στην αντίθετη κατεύθυνση αφού παρεμποδίζει την ανάπτυξη νέων δράσεων, επιβαρύνει περαιτέρω τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και λειτουργεί, τελικά, σε βάρος των ωφελούμενων και των οικογενειών τους.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι το ΚΕΘΕΑ συμβάλει αποφασιστικά στην προστασίας της Δημόσιας Υγείας στη χώρα, ο Υπουργός Υγείας ερωτάται από τους/τις βουλευτές/τριες κατά πόσο προτίθεται να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και την απρόσκοπτη πρόσβαση των χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών στις απαραίτητες για αυτούς υπηρεσίες.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης μπορείτε να το δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://bit.ly/3csZTYC

Ερώτηση βουλευτών/τριών του ΣΥΡΙΖΑ για την ανέγερση νέων Δικαστικών Μεγάρων

Με ερώτηση τους προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Υποδομών και Μεταφορών 36 βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία της αν. Τομεάρχισσας Δικαιοσύνης, Ειρήνης Αγαθοπούλου, φέρνουν στο επίκεντρο τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει η κυβέρνηση την ανέγερση των Δικαστικών Μεγάρων ανά την επικράτεια. Πρόκειται για τα Δικαστικά Μέγαρα Θεσσαλονίκης, Έδεσσας, Σερρών, Κιλκίς, Λαμίας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Βόλου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων. Βάσει δημοσιευμάτων αλλά και σύμφωνα με το ΦΕΚ 3254/Β’/5.8.2020 η κυβέρνηση παρουσιάζει τις Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ως τον μόνο τρόπο υλοποίησης αυτών των έργων.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι είναι ξεκάθαρη σε όλους η ανάγκη βελτίωσης των κτιριακών υποδομών των χώρων άσκησης της δικαστικής λειτουργίας. Όμως αυτή η ανάγκη δεν μπορεί να γίνει η ευκαιρία για την ανάθεση της κατασκευής και της εκμετάλλευσης των Δικαστικών Μεγάρων σε ιδιώτες κατασκευαστές και μεγαλοεργολάβους, με το δημόσιο σε ρόλο «πελάτη» να πληρώνει για αυτά τα ακίνητα.

Στην ερώτηση τους οι βουλευτές ζητούν να κατατεθούν οι απαραίτητες μελέτες και τα χρονοδιαγράμματα βάσει των οποίων η κυβέρνηση επέλεξε την λύση των Συμπράξεων Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την μελέτη και την κατασκευή των Δικαστικών Μεγάρων και όχι του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) που είναι Ν.Π.Δ.Δ. με σκοπό ιδρύσεως την κάλυψη των αναγκών στέγασης και εξοπλισμού των Δικαστικών Κτιρίων, Σωφρονιστικών και Αναμορφωτικών Καταστημάτων και λειτουργεί με ιδίους πόρους.

Η ερώτηση

Η εύρυθμη λειτουργία των δικαστικών κτιρίων αποτελεί βασικό συστατικό της άσκησης της δικαστικής λειτουργίας. Η Πολιτεία οφείλει να παρέχει τις απαραίτητες υποδομές για τους δικαστικούς λειτουργούς αλλά και για τους πολίτες και τους επαγγελματίες που κάνουν χρήση αυτών των κτιρίων.

Σε συνέχεια των παραπάνω διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. ότι: «Το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) είναι Ν.Π.Δ.Δ. εποπτευόμενο από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ιδρύθηκε με το ν.δ.1017/1971 «Περί συστάσεως Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων» με σκοπό την κάλυψη των αναγκών στέγασης και εξοπλισμού των Δικαστικών Κτιρίων, Σωφρονιστικών και Αναμορφωτικών Καταστημάτων και λειτουργεί με ιδίους πόρους, υποστηρίζοντας το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και συμβάλλοντας τα μέγιστα στην υλοποίηση του έργου του.

Από την ίδρυσή του, ο βασικός στόχος του είναι η εξασφάλιση των υποδομών και του εξοπλισμού τόσο στον τομέα της στέγασης όσο και στον τομέα λειτουργίας της Δικαιοσύνης, καθώς και η δημιουργία αξιοπρεπών και κατάλληλων συνθηκών Κράτησης.»

Βέβαια, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν έχει καμία σχέση με τα παραπάνω, καθώς βάσει δημοσιευμάτων, αλλά και σύμφωνα με το ΦΕΚ 3254/Β’/5.8.2020, παρουσιάζονται οι Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ως ο μόνος τρόπος υλοποίησης αυτού του εγχειρήματος από την κυβέρνηση. Αναθέτοντας ουσιαστικά την κατασκευή αλλά και την εκμετάλλευση των Δικαστικών Μεγάρων σε ιδιώτες κατασκευαστές και μεγαλοεργολάβους, με το δημόσιο σε ρόλο «πελάτη» να εκμισθώνει αυτά τα ακίνητα για την χρήση τους.

Επειδή παρά του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, η κατοχύρωση των διαγωνισμών για αυτές τις συμπράξεις με ιδιωτικές εταιρείες, με ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα, ξεφεύγουν από το χαρακτήρα του επείγοντος.

Επειδή το δημοσιονομικό κόστος θα είναι ιδιαίτερα αυξημένο αν υλοποιηθούν αυτά τα έργα μέσω ΣΔΙΤ και όχι μέσω των υπηρεσιών του δημοσίου. Ως δημοσιονομικό κόστος ορίζεται και η εκμίσθωση αυτών των ακινήτων για δεκαετίες αλλά και τα διαφυγόντα έσοδα του δημοσίου από την εκμετάλλευση χώρων των κτιρίων.

Επειδή είναι επιτακτική η ανάγκη βελτίωσης των υποδομών στέγασης των δικαστικών λειτουργιών.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Προτίθενται τα Υπουργεία σας να προχωρήσουν τις απαραίτητες μελέτες αλλά και την κατασκευή των νέων Δικαστικών Μεγάρων μέσω του Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) και αν όχι γιατί;
Έχει κοστολογηθεί η δημιουργία των Δικαστικών Μεγάρων μέσω ΣΔΙΤ και προκύπτει ότι συμφέρει το ελληνικό δημόσιο;

Παρακαλούμε να κατατεθούν οι οικονομικές μελέτες, αλλά και τα χρονοδιαγράμματα, βάσει των οποίων έγινε η επιλογή να προχωρήσουν οι διαδικασίες ανέγερσης των Δικαστικών Μεγάρων μέσω ΣΔΙΤ και όχι μέσω ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.