Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

ΙΚΕΑ, ZARA, LEROY MERLIN, ΑΒ Βασιλόπουλος, Πολυκαταστήματα ATTICA. Έρχονται στο Κιλκίς;

Γράφει ο Πάνος Μαύρος
➤Ζήτημα χρόνου να κλείσουν τα περισσότερα καταστήματα της 21ης Ιουνίου και πέριξ!
Επιμελητήριο, εμπορικός σύλλογος, επιχειρηματίες επιτέλους ξεσηκώνονται
Έστω και αργά, οι Κιλκισιώτες αλλάζουν καταναλωτικές συνήθειες και στηρίζουν την αγορά μας.

Ευτυχώς προς το παρόν δεν έρχονται αυτοί οι μεγάλοι εμπορικοί όμιλοι, αλλά και ούτε ξεσηκώνεται κανείς για αυτά που θα συμβούν στο μέλλον. Το Κιλκίς δεν είναι στα άμεσα πλάνα τους αλλά γενικά μην χαίρεστε αγαπητοί συμπολίτες. Διότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας…

Είναι πραγματικά άξια απορίας, η υπομονή και η δύναμη που έχουν οι Κιλκισιώτες έμποροι και επιχειρηματίες. Εγώ αν ήμουν στη θέση τους θα ήμουν εκτός εαυτού, θα είχα ξεσηκώσει το σύμπαν για να γλυτώσω στο ελάχιστο τις εξελίξεις, οι οποίες είναι όλες εναντίον του Κιλκισιώτικου εμπορικού κόσμου.

Γερμανοί, Δανοί, Κινέζοι «μας γλεντάνε»…
Όσοι «βλέπουν λίγο παραπέρα» στο Κιλκίς, καταλαβαίνουν πως στα επόμενα χρόνια μεγάλο μέρος της εμπορικής δραστηριότητας της πόλης θα μεταφερθεί στην πλευρά της δυτικής εισόδου της πόλης μας, ερχόμενοι από Θεσσαλονίκη.

Θα παρατηρήσετε πως υπάρχει ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ και ένα παιχνιδάδικο (προσωρινά Ελληνικά) αλλά και δύο πολυκατάστημα ένα Δανέζικο με είδη σπιτιού και ένα Γερμανικό. Το «γερμανικό» μπαίνει στην κατηγορία "πολυκατάστημα" αφού πουλά οτιδήποτε προσφέρει και η Κιλκισιώτικη αγορά. Από ψωμιά και τυρόπιτες μέχρι ρούχα, εργαλεία, ποδήλατα κτλ. Υπάρχει επίσης και ένα κενό κτίριο ( το πρώην Γερμανικό πολυκατάστημα) όπου φήμες θέλουν να ενδιαφέρεται μεγάλος πολυεθνικός όμιλος ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών ειδών.

Θεσσαλονίκη-Σκόπια-Βουλγαρία κι αυτοί «μας γλεντάνε»
Μεγάλο μέρος Κιλκισιωτών επίσης μεταβαίνει Θεσσαλονίκη, Γευγελή-Δοϊράνη, Βουλγαρία για να ψώνια, διασκέδαση, καύσιμα, οδοντίατρους κ.α. λόγω χαμηλών τιμών. Τελικά «όλοι το γλεντάμε» ( ξένοι έμποροι αλλά και οι Κιλκισιώτες καταναλωτές) εκτός από τα «συνήθη θύματα», τους εμπόρους και επιχειρηματίες της πόλης μας.

Και τι να κάνουμε ρε μεγάλε;
Ωραία ερώτηση που έχει δυο απαντήσεις. Η πρώτη η απάντηση είναι: Δεν κάνουμε τίποτα, συνεχίζουμε ως έχει και περιμένουμε αργά και βασανιστικά όλοι μας το τέλος μας. Τον οριστικό αφανισμό του Κιλκισιώτικου εμπορικού κόσμου. Και όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα ετοιμάσου και για το δικό σου Κιλκισιώτη.

Δεύτερη απάντηση: Το έχουμε φωνάξει άπειρες φορές. Μία είναι η λύση: Όλο το Κιλκίς να μετατραπεί σε ένα είδος «εκπτωτικού χωριού» όπου θα έρχονται από Ελλάδα, Βαλκάνια κτλ να ψωνίσουν εδώ. Ψάξετε να βρείτε τι γίνεται στο Μέτσιγκεν (Metzingen) της Γερμανίας και μετά πείτε ότι δεν γίνεται. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να πολεμήσεις τους μεγάλους. Το τέλος της μικροεπιχείρησης είναι ορατό. Όλοι είναι εναντίων των "μικρών" με πρώτο το κράτος.

Όλα μπορούν να γίνουν ώστε να σωθούμε όλοι μας. Προϋποθέτει ανοιχτά μυαλά και τεχνοκράτες που θα δουλέψουν σκληρά στην υλοποίηση του στόχου. Θέλει συνεργασίες Επιμελητηρίου, Εμπορικού Συλλόγου, Δήμου, Περιφέρειας, φορέων. Θέλει τρέξιμο, λύση νομοθετικών εμποδίων με σύμπνοια των βουλευτών μας, θέλει μια πόλη που θα αλλάξει μορφή και θα γίνει ένα «κουκλάκι». Θέλει πίστη, υπομονή, επιμονή, θέλει καλώς εννοούμενη τοπικιστική συμπεριφορά από όλους μας, στηρίζοντας αυτή την προσπάθεια.

Αλλιώς αγοράστε χαρτομάντιλα. Θα πέσει πολύ κλάμα στο μέλλον. Και το χειρότερο θα είναι πως θα σκουπίζουμε τα δάκρυά μας, σε χαρτομάντιλα που το ξύλο ήρθε από Δανία-Σουηδία, παράχθηκε και συσκευάστηκε στην Κίνα και πουλήθηκε από Γερμανικό πολυκατάστημα…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.