Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στο Κιλκίς τώρα!

Κείμενο-φωτογραφίες: Παναγιώτης Γεωργιάδης
Χθες 19η Μαΐου πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Τι θα κάνουμε τις επόμενες 364 ημέρες; Θα θυμόμαστε τους προγόνους μας...;

Το 2013 χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης μας, φτιάχνοντας ένα μόνιμο διαδραστικό μουσείο που θα προσέλκυε χιλιάδες επισκέπτες αλλά και θα μπορούσε να αναδείξει την ιστορία του Κιλκίς. Πετάξαμε χρήματα σε γιορτές και πανηγύρια αλλά δεν έμεινε τίποτα στο τέλος.

Το 2022-23 κλείνει ένας αιώνας από τη μαζική μετακίνηση προσφύγων από τον Πόντο και την Ανατολική Ρωμυλία, οι οποίοι στην ουσία δημιούργησαν το νέο Κιλκίς. Πάλι θα τη βγάλουμε με γιορτές και πανηγύρια;

Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στο Κιλκίς τώρα!
Κι όμως θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού. Κτίρια έχουμε: Η την Αυστροελληνική αποθήκη που είναι έτοιμη και θεωρείται πολιτιστικό-εκθεσιακό κέντρο, ή την Παλιά Νομαρχία που είναι κι αυτό ένα θαυμάσιο ιστορικό κτίριο. Και ρημάζει ανεκμετάλλευτο. 

Όπως επίσης και εκείνες τις Δίδυμες Αποθήκες και πρέπει να αποφασιστεί κάποια στιγμή τι θα γίνουν. Η θα αναστηλωθούν ή θα κατεδαφιστούν. Χρήμα Ευρωπαϊκό υπάρχει μπόλικο και αδιάθετο για να γίνουν όλα. Aπλά κανείς δε θέλει να ασχοληθεί και να δουλέψει. Όλοι βρίσκουν εμπόδια, δυσκολίες απλά για να μένουν όλα σε ένα τέλμα και να ψευτοεπιβιώνουμε με επιδόματα.

Η δημιουργία και λειτουργία ενός τέτοιου Μουσείου θα έφερνε τεράστια οφέλη στο Κιλκίς: Θα έδινε αρκετές θέσεις εργασίας. Θα έφερνε χρήμα με την προϋπόθεση να είναι ελκυστικό, διαδραστικό και εντυπωσιακό, αφού θα το επισκεφτούν χιλιάδες τουρίστες, σχολεία, ιδιώτες κτλ με εισιτήριο εννοείται. 

Θα μαζευτούν και θα διατηρηθούν κειμήλια, αρχεία, αναφορές, καταγραφές ιστορικών γεγονότων και πολλά άλλα. Είναι ελάχιστοι πλέον οι τελευταίοι γέροντες που γνωρίζουν ιστορίες και θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Είναι σίγουρο πως στα χωριά του Κιλκίς υπάρχουν «θησαυροί» πεταμένοι σε σπίτια, αποθήκες, στάβλους.

Το «Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού Κιλκίς» θα αποτελεί ένα φημισμένο κέντρο-μνημείο θύμησης αλλά και προβολής της αλήθειας των γεγονότων. Ο επισκέπτης δεν θα βλέπει μόνο άροτρα και τσάπες, αλλά θα μπορεί με τη βοήθεια τεχνολογίας και σκηνοθεσίας, να δει, να μυρίσει, να μάθει, να θυμηθεί, τι σημαίνει πόνος, δυστυχία, ξεριζωμός, απόγνωση, εξαθλίωση, θάνατος αθώων ψυχών.

Τμήμα πρόσφατων προσφυγικών ροών
Μπορεί να υπάρξει μέχρι και υποτμήμα από τις νεότερες προσφυγικές ροές με αντικείμενα όπως σωσίβια, σκηνές, φωτογραφίες, περιγραφές, αναλύσεις, συμπεράσματα από Ειδομένη, Μουριές, Νέα Καβάλα, κτλ όπου ταυτόχρονα να δει τι σημαίνει εκμετάλλευση αλλά και συμπαράσταση, αλληλεγγύη, αγάπη, βοήθεια. Εκεί να δεις τι τουρίστες θα φέρεις.

Το Μουσείο Ανταλλαχθέντων στην Τουρκία
Οι Τούρκοι έχουν ήδη ένα τέτοιο μουσείο στην κωμόπολη Alacam, με τους δικούς τους πρόσφυγες, με κειμήλια, χάρτες κτλ, το οποίο επισκεφτήκαμε σε παλαιότερο ταξίδι. Προσελκύουν τουρίστες αλλά κυρίως προβάλλουν την ιστορία από τη δική τους πλευρά.

Εμείς γιατί καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια; Ας κάνουμε επιτέλους κάτι που θα μείνει για πάντα και θα φέρει οφέλη στον τόπο μας, στο λαό μας, την ιστορία μας.























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.