Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Κιλκίς: Φτωχό το πολιτιστικό καλοκαίρι 2020, λόγω κορωνοϊού

Ρεπορτάζ: Πάολα Χαραλαμπίδου
Κατά παράδοση, τους μήνες Μάιο-Ιούνιο, τόσο οι πόλεις, όσο και τα χωριά του ν. Κιλκίς θα έσφυζαν από ζωή, κόσμο και αλλεπάλληλες χορευτικές-θεατρικές εκδηλώσεις, συναυλίες, εκθέσεις, ομιλίες, πανηγύρια, κτλ. 

Οι Πολιτιστικοί-κοινωνικοί Σύλλογοι και φορείς, περιχαρείς και γεμάτοι περηφάνια θα διοργάνωναν δράσεις παρουσιάζοντας το έργο της προηγούμενης χρονιάς. Ωστόσο φέτος, η εικόνα αλλάζει άρδην λόγω των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε ο ερχομός του κορωνοϊού στη χώρα μας και κατά συνέπεια στον τόπο μας.

Οι Σύλλογοι έχουν κλείσει τα γραφεία τους εδώ και δύο μήνες (άγνωστο παραμένει το πότε και πως θα επαναλειτουργήσουν), με αποτέλεσμα να μην έχουν προετοιμάσει και προγραμματίσει καμία εκδήλωση εντός των επομένων μηνών.

Το γεγονός ότι κάθε είδους τοπική πολιτιστική δραστηριότητα έχει παγώσει, σε συνδυασμό με τον φόβο των επιχειρήσεων θεάματος- ακροάματος για νέες επιζήμιες παραγωγές (λόγω των περιορισμών του Υπουργείου Πολιτισμού στα εισιτήρια, αποστάσεις κτλ), αναμένεται να δημιουργήσει ένα πρωτόγνωρο κενό στην πολιτιστική σκηνή του τόπου μας.

Απόρροια της κατάστασης που περιγράψαμε παραπάνω, όπως μας ενημέρωσε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Κιλκίς Θέμης Κοσμίδης σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε, είναι και η πολύ πιθανή ακύρωση των εκδηλώσεων των «Ελευθεριών» 2020 -λόγω και των γενικότερων περιορισμών-, καθώς και η σκέψη να μην πραγματοποιηθεί η παρέλαση της 21ης Ιουνίου. 

Ωστόσο, η δημοτική αρχή, όπως προσέθεσε, προετοιμάζει μια μικρή, τοπικής εμβέλειας μουσική εκδήλωση για τον εορτασμό, η πραγματοποίηση της οποίας θα εξαρτηθεί από τα έως τότε δεδομένα.

Σε ό,τι αφορά στον θερινό κινηματογράφο, τη μόνη όπως εκτιμά, πολιτιστική εκδήλωση σε διοργάνωση του Δήμου Κιλκίς για το ερχόμενο καλοκαίρι, υπογράμμισε ότι θα λειτουργήσει κανονικότητα από 1η Ιουλίου, για 5 ημέρες την εβδομάδα πλην Δευτέρας και Τετάρτης, με 2 τουλάχιστον προβολές και ίσως και με 3η κάθε μέρα, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες. 

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει περισσότερες παιδικές ταινίες, ενώ σε ό,τι αφορά στη διάταξη του χώρου, τα τραπεζάκια θα απομακρυνθούν, έτσι ώστε να μπορούν να αυξηθούν οι θέσεις για το κοινό και να τηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις. Μάλιστα, οι Κιλκισιώτες όπως αναφέρει, θα βρουν έναν διαφορετικό, ανανεωμένο κινηματογραφικά χώρο, καθώς έχουν ξεκινήσει εργασίες ξηλώματος του πατώματος και καλλωπισμού του περιβάλλοντος χώρου.

Ανακοίνωσε επίσης τη σύσταση μιας άτυπης επιτροπής, αποτελούμενη από πρόσωπα με βάση την εμπειρία, την προσφορά και την ιστορία τους στο αντικείμενο. 

Στην τιμητική αυτή, ουσιαστικά επιτροπή, που θα ανταλλάσσει ιδέες και απόψεις για την καλύτερη λειτουργία του δημοτικού σινεμά και θα επιλέγει τις ταινίες προς προβολή, μεταξύ άλλων θα συμμετέχουν οι Χρήστος Σπίγγος, Γιάννης Τσιτσίμης, Κώστας Ταλαμπίρης, Γιάννης Καραγιαννίδης, εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινότητας Κιλκίς, κ.α.

Αναφορικά με εκδηλώσεις τρίτων στο ανοικτό Θέατρο Λόφου, τόνισε ότι δύο κρατήσεις (συναυλία Ασλανίδου και Παράσταση Βάκχες) που έγιναν προ κορωνοϊού, δεν έχουν προχωρήσει σε ακύρωση και συνεπώς θα πραγματοποιηθούν μετά τις 15 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.