Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Συγκρατημένη… απαισιοδοξία στον εμπορικό κόσμο του ν. Κιλκίς

Ρεπορτάζ: Πάολα Χαραλαμπίδου 
Με συγκρατημένη… απαισιοδοξία ανοίγουν μετά από σχεδόν δύο μήνες, την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου τα εμπορικά καταστήματα του νομού Κιλκίς. Και οι τέσσερις Εμπορικοί Σύλλογοι, Αξιούπολης, Γουμένισσας, Κιλκίς και Πολυκάστρου εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για τη βιωσιμότητα των καταστημάτων στο άμεσο μέλλον, δεδομένης της έλλειψης ρευστότητας που καλούνται να αντιμετωπίσουν. 


Όπως εκτιμούν, ναι μεν θα ανοίξουν όλα τα εμπορικά, όμως δεδομένο είναι ότι στην πορεία αρκετά από αυτά θα βάλουν λουκέτο (επιβαρυμένα όχι μόνο από τον κορωνοϊό, αλλά και από τη δεκαετή οικονομική κρίση, τα χρέη προς ΕΦΚΑ, τράπεζες, κ.α.), και μάλιστα μέσα τους επόμενους μήνες, καθώς δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα επίσης με εκτίμησή τους, ο κλάδος που θα πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα με τη μορφή λουκέτων θα είναι αυτός της εστίασης.

Όλοι ανεξαιρέτως επισημαίνουν ότι η λήψη μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας ήταν τόσο απαραίτητη, όσο απαραίτητη καθίσταται τώρα η επιστροφή στην κανονικότητα με πραγματική και γενναία στήριξη των επιχειρήσεων, και μάλιστα χωρίς καθυστερήσεις.

Ζοφερή προμηνύεται η επόμενη ημέρα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, με βάση τα ευρήματα της έρευνας εκτιμάται ότι κινδυνεύουν να χαθούν 150.000 θέσεις μισθωτής εργασίας, ενώ αν συνυπολογιστεί και το εύρημα ότι μία στις 7 επιχειρήσεις δηλώνουν πως ενδέχεται να διακόψουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, τότε ο κίνδυνος απώλειας των συνολικών θέσεων απασχόλησης είτε αφορά σε αυτοαπασχολούμενους, είτε εργοδότες, είτε εργαζόμενους, εκτιμάται στις 250.000.

Εμπορικοί Σύλλογοι ν. Κιλκίς
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αξιούπολης, κ. Νίκος Βογιατζής περιγράφοντας την κατάσταση, αναφέρει τα εξής: «Όλοι είμαστε ανήσυχοι. Όμως τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης θα είναι αυτά που θα τραβήξουν το μεγαλύτερο λούκι, καθώς έχουν προμηθευτεί και παραλάβει εμπορεύματα τον Φεβρουάριο για την άνοιξη που μας πέρασε και τώρα με τη νέα σεζόν θα πρέπει να κάνουν νέες παραγγελίες, αν μπορούν φυσικά! Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα, αλλά αυτό θα φανεί με το που ανοίξουμε. Ίσως μπορέσουμε να τα βάλουμε σε τάξη, ίσως όχι», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γουμένισσας Σάκης Τραχανίδης από την πλευρά του, τονίζει τα εξής: «Ανοίγουμε με μισή καρδιά. Οι προσδοκίες του εμπορικού κόσμου είναι χαμηλές και η ψυχολογία του καταναλωτικού κοινού ευμετάβλητη... Ο εμπορικός κόσμος της περιοχής, όχι μόνο της Γουμένισσας, δεν περίμενε το κορωνοϊό για να βρεθεί σε κρίση. Είμαστε μονίμως σε κρίση, με πολλά και σοβαρά προβλήματα. Τα μηνύματα είναι απαισιόδοξα. Όμως ενωμένοι θα κάνουμε την προσπάθειά μας», καταλήγει.

Ο γεν. γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Κιλκίς Παναγιώτης Ασλανίδης υπογραμμίζει τα εξής: «Οι καταστηματάρχες του Κιλκίς είναι όλοι παγωμένοι και με πεσμένη ψυχολογία. Έχουν περάσει δύο πολύ άσχημους μήνες και τα πάντα έχουν χτυπήσει πίσω. Οι επιταγές, τα νοίκια, όλες οι υποχρεώσεις. 

Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολο, και φυσικό επακόλουθο είναι να κλείσουν πολλές επιχειρήσεις. Κάτι φυσικά που απευχόμαστε. Είναι πολλά τα μέτωπα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Κάποιοι συνάδελφοι δεν θα μπορέσουν καν να παραγγείλουν και να παραλάβουν νέα εμπορεύματα...

Περάσαμε κάτι δύσκολο, κάτι που δεν περιμέναμε, αλλά έπρεπε αναγκαστικά να προσαρμοστούμε. Τώρα ελπίζουμε στη στήριξη της πολιτείας και με νέα μέτρα, πέραν των 800 ευρώ και ευελπιστούμε στην καλή ψυχολογία των καταναλωτών».


Η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πολυκάστρου κ. Μιχαηλία Καραμισάκη επισημαίνει τα εξής: «Τα πράγματα δεν είναι καλά και δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η αγορά έχει πέσει κατακόρυφα. Ο κόσμος είναι παγωμένος και φοβισμένος. Ωστόσο όλοι θα κάνουν την προσπάθειά τους. Γι’ αυτό και πρέπει η πολιτεία να δώσει χρόνο στην αγορά να πατήσει στα πόδια της.

Εμείς έχουμε καταθέσει σειρά προτάσεων και αιτημάτων και σε τοπικό επίπεδο (π.χ. μείωση δημοτικών τελών) και μέσω της Ομοσπονδίας μας, προκειμένου να διεκδικήσουμε ό,τι μπορούμε».


Δήλωση Χρ. Χατζημλάδη
Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα για κάθε επαγγελματία αναφέρει σε δήλωσή του στη «Γ» ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς Χρήστος Χατζημλάδης. «Αν δεν ανακοινωθούν γενναιόδωρα μέτρα από την κυβέρνηση, με φοροαπαλλαγές, μείωση ΦΠΑ, ευνοϊκά δάνεια και χαμηλές εργοδοτικές εισφορές, πολλές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε λουκέτα.

Ως Επιμελητήριο Κιλκίς στείλαμε στον Υπουργό Οικονομικών και στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας τα αιτήματά μας, και είμαστε σε αναμονή. Πάντως, η κατάσταση πρέπει να εξομαλυνθεί σύντομα, δεν σηκώνει άλλη καθυστέρηση, γιατί με τα 800σαρια και τα 600σαρια είναι σα να δίνεις σε ναρκομανή τη δόση του, χωρίς να κοιτάζεις το πραγματικό του πρόβλημα», 
επισημαίνει χαρακτηριστικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.