Δελτίο τύπου
Χρήστου Γκουντενούδη*
Με αφορμή τη συγκέντρωση των πολιτών του δήμου μας το περασμένο Σάββατο 23/05/2020 στην πλατεία Πολυκάστρου εναντίον της μόνιμης εγκατάστασης μεταναστών, οικονομικών και μη, νόμιμων και μη στη Νέα Καβάλα, θα ήθελα να εκφράσω τις απόψεις μου, καθώς είναι ηθική υποχρέωση μου απέναντι στους δημότες μου και όχι μόνο.
Όπως γνωρίζει το πανελλήνιο, το μεταναστευτικό το βίωσε ο δήμος μας από το τέλος του 2014, με αρχικά μικρές ροές, αλλά το αποκορύφωμα ήταν το 2016 με τις τεράστιες μεταναστευτικές ροές, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι παράτυποι μετανάστες στην συντριπτική πλειοψηφία τους, διέσχισαν το δήμο μας από τον άξονα του Πολυκάστρου και μέσω της Ειδομένης, αναζητώντας την τύχη τους στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Την περίοδο αυτή βιώσαμε το δράμα των προσφύγων και των μεταναστών στην μεθοριακή ζώνη της περιοχής μας και την αγωνία που διακατείχε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι εγκατέλειψαν τα πάτρια εδάφη, είτε λόγω του πολέμου είτε λόγω άλλων διωγμών ή τρομακτικών δυσχερειών επιβίωσης στις χώρες τους, ώστε να βρουν την τύχη τους σε ένα νέο κόσμο.
Στον τόπο μας, που αποτελεί σταυροδρόμι των Βαλκανίων, εγκλωβίστηκε μεγάλος αριθμός ανθρώπων όταν περιορίστηκε η διέλευση με το κλείσιμο των συνόρων για τις υπόλοιπες χώρες του διαδρόμου.
Παρά τις δυσκολίες και την αφόρητη κατάσταση για την τοπική κοινωνία, λόγω των υπαρχόντων οικονομικών δυσκολιών και τα συνεπακόλουθα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, υποδεχθήκαμε αγόγγυστα τα ογκώδη κύματα των προσφύγων και μεταναστών που εγκαταστάθηκαν στις περιοχές μας, επιδεικνύοντας απαράμιλλο κουράγιο και ανθρωπισμό.
Οι συνδημότες μας συμπεριφέρθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θα ήθελα να τους συγχαρώ και να τους ευχαριστήσω για άλλη μια φορά γι’ αυτή τους στην στάση η οποία υπαγορεύεται από τα βιώματα και τις προσλαμβάνουσες που εν πολλοίς φέρει ο καθένας μας από την δική του προσωπική οικογενειακή προσφυγική τραγωδία.
Το αποκορύφωμα της κρίσης ήταν όταν έκλεισαν τα σύνορα με τα Σκόπια και παρέμειναν από την δική μας μεριά των συνόρων, σε παράνομους καταυλισμούς-υγειονομικές βόμβες πάνω από 25.000 άνθρωποι. Δεν ήταν όλοι πρόσφυγες από τον πόλεμο, πολλοί ήταν και παράτυποι ή παράνομοι οικονομικοί μετανάστες.
Η διαχείριση, σε συνεργασία με την τότε κυβέρνηση, ήταν δύσκολη και πρωτόγνωρη για εμάς, τη δημοτική αρχή την περίοδο εκείνη, αλλά με τη συνεργασία των κατοίκων, των εργαζομένων του δήμου, των αιρετών συναδέλφων και των τοπικών φορέων, είχαμε ένα θετικό για τα δεδομένα αποτέλεσμα.
Η κρατική μηχανή αποδείχθηκε απροετοίμαστη και απούσα, με αποτέλεσμα την πρόκληση σημαντικότατων προβλημάτων στις ζωές των ταλαιπωρημένων ανθρώπων αλλά και στην τοπική μας κοινωνία.
Ο ακριτικός μας δήμος όμως ήταν παρών, καλύπτοντας τα κενά της επίσημης πολιτείας, κρατώντας ανθεκτικές τις δημοτικές και κοινωνικές δομές, ώστε να καταφέρουμε να διαχειριστούμε μια κατάσταση φαινομενικά χαοτική, η οποία δημιουργούσε ασύμμετρους κινδύνους.
Σταθήκαμε στο ύψος του θεσμικού μας ρόλου και των περιστάσεων, προστατεύοντας την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ειρήνη.
Η παρότρυνση μας, ως διοίκηση του δήμου, προς την κυβέρνηση ήταν συνεχής, υπάρχουν καταγεγραμμένα όλα στα πρακτικά αλλά και στους φάκελος και τα υπομνήματα που είχαμε καταθέσει πολλάκις στα συναρμόδια υπουργεία και σε όλα τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Όμως, εν μια νυκτί δημιουργήθηκε από την πολιτεία το δήθεν προσωρινό παράνομο camp της Νέας Καβάλας, για το οποίο μέχρι τέλους της διοίκησης μας, η κατάργηση του αποτέλεσε μόνιμη επωδό κάθε δημόσιας παρέμβασης μας και διαρκές και πάγιο αίτημα μας.
Μπορεί το συγκεκριμένο γεωτεμάχιο όπου εδράζεται πλέον το camp της Νέας Καβάλας να μην ανήκει στο δήμο, αλλά δεν έχει σημασία καθώς επηρεάζει αρνητικά την περιοχή μας και την κοινωνία της πρωτεύουσας του δήμου, το Πολύκαστρο, οι δημόσιοι χώροι του έχουν πλέον καταληφθεί από αλλοεθνείς και αλλόθρησκους οικονομικούς μετανάστες στο μεγαλύτερο ποσοστό. Δημόσιοι χώροι για τους οποίους ο δημότης της Παιονίας φορολογείται, καταβάλλει δημοτικά τέλη για την συντήρηση και την καθαριότητα τους και φροντίζει κι ο ίδιος διαχρονικά να τους διατηρεί σε αξιοπρεπή και βιώσιμη κατάσταση.
Η περιοχή αυτή της Νέας Καβάλας χαρακτηρίζεται ως πόλος δυνητικής ανάπτυξης διότι περικλείεται από διεθνή δρόμο (ΠΑΘΕ), από σιδηροδρομική γραμμή για το εξωτερικό και βέβαια το «ελαφρύ» αεροδρόμιο της Νέας Καβάλας, συνεπώς με οικονομικούς όρους είναι περιοχή επενδύσεων και όχι κέντρου εγκατάστασης και προαναχωρησιακής διανομής μεταναστών, όπως έχει χαρακτηριστεί σήμερα.
Παίρνοντας τις τύχες του Δήμου Παιονίας, η σημερινή διοίκηση τον Σεπτέμβριο του 2019, στο camp της Νέας Καβάλας, παρέλαβε από 4.500 άτομα που ήταν αρχικά ο πληθυσμός όταν είχε δημιουργηθεί το κέντρο, περίπου από 500 άτομα και με δεδηλωμένο στόχο το πλήρες κλείσιμο αυτού του camp.
Ξαφνικά όμως στις αρχές του Σεπτέμβρη του 2019, ανακοίνωσε η νυν κυβέρνηση ότι έρχονται περίπου 1.300 άτομα επιπλέον στο camp για τρεις μήνες, χωρίς να υπάρχει ΚΑΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ αντίδραση από τη σημερινή διοίκηση του δήμου. Ως αποτέλεσμα, το camp της Νέας Καβάλας συνεχίζει να υφίσταται με αυξανόμενο αριθμό ατόμων, περίπου 700-1000 άτομα, και αυτό αποδεικνύεται από την επιχορήγηση που παίρνει ο δήμος.
Μετά από ερωτήσεις σε αλλεπάλληλα δημοτικά συμβούλια προς τον δήμαρχο, τι γίνεται με το camp, το αποτέλεσμα ήταν στης 19/02/2020, ο κ. Σιωνίδης συνοδευόμενος από τον βουλευτή Κιλκίς και υφυπουργό κ. Γεωργαντά, να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής κ. Λογοθέτη, υποστηρίζοντας να κλείσει το camp της Νέας Καβάλας.
Το αποτέλεσμα ήταν ένα μήνα μετά τη συνάντηση του κ. Σιωνίδη, του κ. Γεωργαντά και του Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, να δημοσιευτεί ΦΕΚ στις 24/03/2020 θεσμοθετώντας πλέον ως επίσημη δομή φιλοξενίας (μία από τις 28 σε όλη τη χώρα), το camp της Νέας Καβάλας, χωρίς βέβαια να υπάρξει ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ από πλευράς δημοτικής αρχής, έστω μια επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και όλους τους εμπλεκόμενους. Η αστεία δικαιολογία της δημοτικής αρχής ήταν ότι λόγω κορωνοϊού δε μπορούσε να προσφύγει δικαστικά, όπως ειπώθηκε στο ΔΣ της 22ης Μαΐου!
Ακριβώς η ίδια παθητική στάση ακολουθήθηκε και όταν υπήρξε ορισμός πολιτικού διοικητή-εκπροσώπου της κυβέρνησης στη συγκεκριμένη δομή της Νέας Καβάλας.
Το μόνο που έκανε ο δήμαρχος, ήρθε στην Οικονομική Επιτροπή της 19/05/2020 να ζητήσει ένα ποσό ώστε ο δήμος να πληρώσει δικηγόρο, για να προσφύγει στο ΣτΕ, με στόχο το κλείσιμο της δομής, με το σκεπτικό ότι δεν εφαρμόζεται η προφορική δέσμευση των περιφερειαρχών, το 1% στην περιοχή του δήμου.
Όμως, δεν υφίσταται κανένα νομοθετικό πλαίσιο περί αυτού, καμία υπουργική απόφαση δημοσιευμένη σε ΦΕΚ. Άλλωστε, στο δήμο μας τώρα με το camp και τα σπίτια που εκμισθώνονται μέσω της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ, διαμένουν περίπου 2.000 άτομα ενώ θα έπρεπε, σύμφωνα με το 1% να είναι περίπου 300 άτομα. Εδώ να αναφέρουμε ότι στη συγκεκριμένη δομή κατασκευάζονται σπίτια-προκάτ, περίπου 170, χωρίς και πάλι να υπάρχει ΚΑΜΙΑ διαμαρτυρία από πλευράς δήμου.
Υπενθυμίζουμε ότι επί δικής μας θητείας, το camp της Νέας Καβάλας διατηρείτο ως προσωρινή δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και ως προσωρινό προαναχωρησιακό κέντρο. Αυτό το γεγονός είχε τεράστια σημασία, διότι μας έδινε τη δυνατότητα να μπορούμε να πιέζουμε την κυβέρνηση να μειώνει τον αριθμό των διαμενόντων μέχρι την σταδιακή εκκένωση της δομής. Τώρα πια που η δομή αυτή έγινε μόνιμη, ο αριθμός των μεταναστών μονάχα θα αυξάνεται με την ένοχη σιωπή και ανοχή του κ. Σιωνίδη και της δημοτικής αρχής.
Εύλογο είναι η κοινωνία του Πολυκάστρου και η ευρύτερη περιοχή της Παιονίας να ανησυχεί, όχι μόνο τώρα και πριν. Στο σημείο αυτό αναφέρω ότι εκκρεμεί μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για το κλείσιμο των δρόμων και την επικινδυνότητα του camp της Νέας Καβάλας που κατέθεσα στο πλημμελειοδικείο Κιλκίς ήδη από το 2016, και δεν έχει ακόμη κινηθεί καμία δικαστική διαδικασία. Όπως επίσης έχουμε προσφύγει ως δήμος και για τη λειτουργία των διοδίων, εδώ και δύο χρόνια, και ακόμη δεν έχει εκδικαστεί η προσφυγή μας στο ΣΤΕ, τα συμπεράσματα δικά σας.
Κατά την άποψη μου, έστω και αργά, θα πρέπει να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά, με τη δημιουργία μιας πενταμελούς επιτροπής υπό τον δήμαρχο ώστε να απευθύνουμε παρεμβάσεις και να προβούμε σε παραστάσεις διαμαρτυρίας προς όλα τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα και φορείς. Μόνο έτσι θα σταματήσουμε κάθε ενέργεια άμεσα και θα υπάρχει διαπαραταξιακή διαφάνεια.
Την πρόταση αυτή κατέθεσα και στο Δημοτικό Συμβούλιο της 22/05/2020, επιχειρηματολογώντας, όπως και στην Ο.Ε., για την αντίθεση μου όσον αφορά την προσφυγή στο ΣτΕ, διότι δε θα έχει καμία τύχη καθώς δεν είναι νόμω βάσιμη και βέβαια ο δήμος δεν θα καταφέρει τίποτα, σπαταλώντας και χρήματα των δημοτών.
Όλα τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και προσχηματικές ενέργειες μηδενικού πολιτικού αποτελέσματος.
Αναμένουμε από τον Δήμαρχο και την δημοτική αρχή να αποδείξει ότι όλα όσα έλεγε προεκλογικά διαρρηγνύοντας τα ιμάτια της για τον υπερβολικό αριθμό μεταναστών στην περιοχή μας, τα εννοούσε.
Όπως γνωρίζει το πανελλήνιο, το μεταναστευτικό το βίωσε ο δήμος μας από το τέλος του 2014, με αρχικά μικρές ροές, αλλά το αποκορύφωμα ήταν το 2016 με τις τεράστιες μεταναστευτικές ροές, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι παράτυποι μετανάστες στην συντριπτική πλειοψηφία τους, διέσχισαν το δήμο μας από τον άξονα του Πολυκάστρου και μέσω της Ειδομένης, αναζητώντας την τύχη τους στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Την περίοδο αυτή βιώσαμε το δράμα των προσφύγων και των μεταναστών στην μεθοριακή ζώνη της περιοχής μας και την αγωνία που διακατείχε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι εγκατέλειψαν τα πάτρια εδάφη, είτε λόγω του πολέμου είτε λόγω άλλων διωγμών ή τρομακτικών δυσχερειών επιβίωσης στις χώρες τους, ώστε να βρουν την τύχη τους σε ένα νέο κόσμο.
Στον τόπο μας, που αποτελεί σταυροδρόμι των Βαλκανίων, εγκλωβίστηκε μεγάλος αριθμός ανθρώπων όταν περιορίστηκε η διέλευση με το κλείσιμο των συνόρων για τις υπόλοιπες χώρες του διαδρόμου.
Παρά τις δυσκολίες και την αφόρητη κατάσταση για την τοπική κοινωνία, λόγω των υπαρχόντων οικονομικών δυσκολιών και τα συνεπακόλουθα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, υποδεχθήκαμε αγόγγυστα τα ογκώδη κύματα των προσφύγων και μεταναστών που εγκαταστάθηκαν στις περιοχές μας, επιδεικνύοντας απαράμιλλο κουράγιο και ανθρωπισμό.
Οι συνδημότες μας συμπεριφέρθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θα ήθελα να τους συγχαρώ και να τους ευχαριστήσω για άλλη μια φορά γι’ αυτή τους στην στάση η οποία υπαγορεύεται από τα βιώματα και τις προσλαμβάνουσες που εν πολλοίς φέρει ο καθένας μας από την δική του προσωπική οικογενειακή προσφυγική τραγωδία.
Το αποκορύφωμα της κρίσης ήταν όταν έκλεισαν τα σύνορα με τα Σκόπια και παρέμειναν από την δική μας μεριά των συνόρων, σε παράνομους καταυλισμούς-υγειονομικές βόμβες πάνω από 25.000 άνθρωποι. Δεν ήταν όλοι πρόσφυγες από τον πόλεμο, πολλοί ήταν και παράτυποι ή παράνομοι οικονομικοί μετανάστες.
Η διαχείριση, σε συνεργασία με την τότε κυβέρνηση, ήταν δύσκολη και πρωτόγνωρη για εμάς, τη δημοτική αρχή την περίοδο εκείνη, αλλά με τη συνεργασία των κατοίκων, των εργαζομένων του δήμου, των αιρετών συναδέλφων και των τοπικών φορέων, είχαμε ένα θετικό για τα δεδομένα αποτέλεσμα.
Η κρατική μηχανή αποδείχθηκε απροετοίμαστη και απούσα, με αποτέλεσμα την πρόκληση σημαντικότατων προβλημάτων στις ζωές των ταλαιπωρημένων ανθρώπων αλλά και στην τοπική μας κοινωνία.
Ο ακριτικός μας δήμος όμως ήταν παρών, καλύπτοντας τα κενά της επίσημης πολιτείας, κρατώντας ανθεκτικές τις δημοτικές και κοινωνικές δομές, ώστε να καταφέρουμε να διαχειριστούμε μια κατάσταση φαινομενικά χαοτική, η οποία δημιουργούσε ασύμμετρους κινδύνους.
Σταθήκαμε στο ύψος του θεσμικού μας ρόλου και των περιστάσεων, προστατεύοντας την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ειρήνη.
Η παρότρυνση μας, ως διοίκηση του δήμου, προς την κυβέρνηση ήταν συνεχής, υπάρχουν καταγεγραμμένα όλα στα πρακτικά αλλά και στους φάκελος και τα υπομνήματα που είχαμε καταθέσει πολλάκις στα συναρμόδια υπουργεία και σε όλα τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Όμως, εν μια νυκτί δημιουργήθηκε από την πολιτεία το δήθεν προσωρινό παράνομο camp της Νέας Καβάλας, για το οποίο μέχρι τέλους της διοίκησης μας, η κατάργηση του αποτέλεσε μόνιμη επωδό κάθε δημόσιας παρέμβασης μας και διαρκές και πάγιο αίτημα μας.
Μπορεί το συγκεκριμένο γεωτεμάχιο όπου εδράζεται πλέον το camp της Νέας Καβάλας να μην ανήκει στο δήμο, αλλά δεν έχει σημασία καθώς επηρεάζει αρνητικά την περιοχή μας και την κοινωνία της πρωτεύουσας του δήμου, το Πολύκαστρο, οι δημόσιοι χώροι του έχουν πλέον καταληφθεί από αλλοεθνείς και αλλόθρησκους οικονομικούς μετανάστες στο μεγαλύτερο ποσοστό. Δημόσιοι χώροι για τους οποίους ο δημότης της Παιονίας φορολογείται, καταβάλλει δημοτικά τέλη για την συντήρηση και την καθαριότητα τους και φροντίζει κι ο ίδιος διαχρονικά να τους διατηρεί σε αξιοπρεπή και βιώσιμη κατάσταση.
Η περιοχή αυτή της Νέας Καβάλας χαρακτηρίζεται ως πόλος δυνητικής ανάπτυξης διότι περικλείεται από διεθνή δρόμο (ΠΑΘΕ), από σιδηροδρομική γραμμή για το εξωτερικό και βέβαια το «ελαφρύ» αεροδρόμιο της Νέας Καβάλας, συνεπώς με οικονομικούς όρους είναι περιοχή επενδύσεων και όχι κέντρου εγκατάστασης και προαναχωρησιακής διανομής μεταναστών, όπως έχει χαρακτηριστεί σήμερα.
Παίρνοντας τις τύχες του Δήμου Παιονίας, η σημερινή διοίκηση τον Σεπτέμβριο του 2019, στο camp της Νέας Καβάλας, παρέλαβε από 4.500 άτομα που ήταν αρχικά ο πληθυσμός όταν είχε δημιουργηθεί το κέντρο, περίπου από 500 άτομα και με δεδηλωμένο στόχο το πλήρες κλείσιμο αυτού του camp.
Ξαφνικά όμως στις αρχές του Σεπτέμβρη του 2019, ανακοίνωσε η νυν κυβέρνηση ότι έρχονται περίπου 1.300 άτομα επιπλέον στο camp για τρεις μήνες, χωρίς να υπάρχει ΚΑΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ αντίδραση από τη σημερινή διοίκηση του δήμου. Ως αποτέλεσμα, το camp της Νέας Καβάλας συνεχίζει να υφίσταται με αυξανόμενο αριθμό ατόμων, περίπου 700-1000 άτομα, και αυτό αποδεικνύεται από την επιχορήγηση που παίρνει ο δήμος.
Μετά από ερωτήσεις σε αλλεπάλληλα δημοτικά συμβούλια προς τον δήμαρχο, τι γίνεται με το camp, το αποτέλεσμα ήταν στης 19/02/2020, ο κ. Σιωνίδης συνοδευόμενος από τον βουλευτή Κιλκίς και υφυπουργό κ. Γεωργαντά, να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής κ. Λογοθέτη, υποστηρίζοντας να κλείσει το camp της Νέας Καβάλας.
Το αποτέλεσμα ήταν ένα μήνα μετά τη συνάντηση του κ. Σιωνίδη, του κ. Γεωργαντά και του Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, να δημοσιευτεί ΦΕΚ στις 24/03/2020 θεσμοθετώντας πλέον ως επίσημη δομή φιλοξενίας (μία από τις 28 σε όλη τη χώρα), το camp της Νέας Καβάλας, χωρίς βέβαια να υπάρξει ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ από πλευράς δημοτικής αρχής, έστω μια επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και όλους τους εμπλεκόμενους. Η αστεία δικαιολογία της δημοτικής αρχής ήταν ότι λόγω κορωνοϊού δε μπορούσε να προσφύγει δικαστικά, όπως ειπώθηκε στο ΔΣ της 22ης Μαΐου!
Ακριβώς η ίδια παθητική στάση ακολουθήθηκε και όταν υπήρξε ορισμός πολιτικού διοικητή-εκπροσώπου της κυβέρνησης στη συγκεκριμένη δομή της Νέας Καβάλας.
Το μόνο που έκανε ο δήμαρχος, ήρθε στην Οικονομική Επιτροπή της 19/05/2020 να ζητήσει ένα ποσό ώστε ο δήμος να πληρώσει δικηγόρο, για να προσφύγει στο ΣτΕ, με στόχο το κλείσιμο της δομής, με το σκεπτικό ότι δεν εφαρμόζεται η προφορική δέσμευση των περιφερειαρχών, το 1% στην περιοχή του δήμου.
Όμως, δεν υφίσταται κανένα νομοθετικό πλαίσιο περί αυτού, καμία υπουργική απόφαση δημοσιευμένη σε ΦΕΚ. Άλλωστε, στο δήμο μας τώρα με το camp και τα σπίτια που εκμισθώνονται μέσω της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ, διαμένουν περίπου 2.000 άτομα ενώ θα έπρεπε, σύμφωνα με το 1% να είναι περίπου 300 άτομα. Εδώ να αναφέρουμε ότι στη συγκεκριμένη δομή κατασκευάζονται σπίτια-προκάτ, περίπου 170, χωρίς και πάλι να υπάρχει ΚΑΜΙΑ διαμαρτυρία από πλευράς δήμου.
Υπενθυμίζουμε ότι επί δικής μας θητείας, το camp της Νέας Καβάλας διατηρείτο ως προσωρινή δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και ως προσωρινό προαναχωρησιακό κέντρο. Αυτό το γεγονός είχε τεράστια σημασία, διότι μας έδινε τη δυνατότητα να μπορούμε να πιέζουμε την κυβέρνηση να μειώνει τον αριθμό των διαμενόντων μέχρι την σταδιακή εκκένωση της δομής. Τώρα πια που η δομή αυτή έγινε μόνιμη, ο αριθμός των μεταναστών μονάχα θα αυξάνεται με την ένοχη σιωπή και ανοχή του κ. Σιωνίδη και της δημοτικής αρχής.
Εύλογο είναι η κοινωνία του Πολυκάστρου και η ευρύτερη περιοχή της Παιονίας να ανησυχεί, όχι μόνο τώρα και πριν. Στο σημείο αυτό αναφέρω ότι εκκρεμεί μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για το κλείσιμο των δρόμων και την επικινδυνότητα του camp της Νέας Καβάλας που κατέθεσα στο πλημμελειοδικείο Κιλκίς ήδη από το 2016, και δεν έχει ακόμη κινηθεί καμία δικαστική διαδικασία. Όπως επίσης έχουμε προσφύγει ως δήμος και για τη λειτουργία των διοδίων, εδώ και δύο χρόνια, και ακόμη δεν έχει εκδικαστεί η προσφυγή μας στο ΣΤΕ, τα συμπεράσματα δικά σας.
Κατά την άποψη μου, έστω και αργά, θα πρέπει να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά, με τη δημιουργία μιας πενταμελούς επιτροπής υπό τον δήμαρχο ώστε να απευθύνουμε παρεμβάσεις και να προβούμε σε παραστάσεις διαμαρτυρίας προς όλα τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα και φορείς. Μόνο έτσι θα σταματήσουμε κάθε ενέργεια άμεσα και θα υπάρχει διαπαραταξιακή διαφάνεια.
Την πρόταση αυτή κατέθεσα και στο Δημοτικό Συμβούλιο της 22/05/2020, επιχειρηματολογώντας, όπως και στην Ο.Ε., για την αντίθεση μου όσον αφορά την προσφυγή στο ΣτΕ, διότι δε θα έχει καμία τύχη καθώς δεν είναι νόμω βάσιμη και βέβαια ο δήμος δεν θα καταφέρει τίποτα, σπαταλώντας και χρήματα των δημοτών.
Όλα τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και προσχηματικές ενέργειες μηδενικού πολιτικού αποτελέσματος.
Αναμένουμε από τον Δήμαρχο και την δημοτική αρχή να αποδείξει ότι όλα όσα έλεγε προεκλογικά διαρρηγνύοντας τα ιμάτια της για τον υπερβολικό αριθμό μεταναστών στην περιοχή μας, τα εννοούσε.
Διότι μέχρι σήμερα ο κ. Σιωνίδης αποδεικνύει ότι το μόνο που γνωρίζει να κάνει καλά είναι να διασπείρει ψευδείς ειδήσεις και ουσιαστικά να βάζει πλάτη σε όλες τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για την μόνιμη πλέον εγκατάσταση των μεταναστών στην περιοχή μας, εξοφλώντας προφανώς προεκλογικά ανομολόγητα γραμμάτια.
* Χρήστος Π. Γκουντενούδης
Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης
«ΠΑΙΟΝΙΑ ΙΣΧΥΡΗ»
Πρώην Δήμαρχος Παιονίας
* Χρήστος Π. Γκουντενούδης
Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης
«ΠΑΙΟΝΙΑ ΙΣΧΥΡΗ»
Πρώην Δήμαρχος Παιονίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.