Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Αγαθοπούλου: Να μην παραγραφούν τα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας

Ειρήνη Αγαθοπούλου 
Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς 
Α’ Αντιπρόεδρος Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής 
Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε εχθές στη Βουλή τροπολογία, βάσει της οποίας παύουν ποινικές διώξεις που επισύρουν ποινή φυλάκισης έως 1 έτος και παραγράφονται επιβληθείσες ποινές έως 6 μήνες, με στόχο την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. Από τις διατάξεις αυτές εξαιρούνται συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα (προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, κ.ά.), σε αυτές τις εξαιρέσεις όμως δεν συμπεριλαμβάνονται τα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας.

Η παράβλεψη από την πλευρά της Κυβέρνησης είναι μεγάλη. Σε περίοδο έξαρσης της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και των καταγγελιών, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που κατέθεσε η ΓΓΟΠΙΦ την προηγούμενη εβδομάδα σε Επιτροπή της Βουλής, να δίνεται «συγχωροχάρτι» στους δράστες ενδοοικογενειακής βίας και να φιμώνονται οι γυναίκες που καταγγέλλουν. Ο κ. Τσιάρας οφείλει άμεσα να προσθέσει ρητά τον Ν.3500/06 στις εξαιρέσεις της τροπολογίας, όπως ακριβώς είχε γίνει και στον Ν.4411/16.

Το είπαμε και το επαναλαμβάνουμε: Δεν αρκεί η κυβέρνηση αυτή και ο Πρωθυπουργός να δηλώνουν «υπέρ των γυναικών». Οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη σε κάθε νομοθέτημά τους τη διάσταση του φύλου, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος για την Ουσιαστική Ισότητα, και να λάβουν γενναία μέτρα για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, ενισχύοντας το Δίκτυο Δομών της ΓΓΟΠΙΦ και του ΚΕΘΙ και ενεργοποιώντας τα Τμήματα Ενδοοικογενειακής Βίας στην Ελληνική Αστυνομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.