Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 26 Απριλίου 2020

"Να επαναλειτουργήσει το Αγροτικό Ιατρείο Ειδομένης"

Δελτίο τύπου Ομάδας Διαχείρισης Ιστοσελίδας Ειδομένης
Οι πρώτοι μήνες του 2020 που διανύουμε χαρακτηρίζονται από τη μάχη που δίνεται με την Πανδημία του Κορωνοϊού. Τα συστατικά της μάχης αυτής είναι η ατομική ευθύνη με την τήρηση των μέτρων ασφάλειας του καθενός μας και η συμμόρφωση με τις οδηγίες των ειδικών.

Το παραπάνω, καθώς και η ανάγκη αποσυμφόρησης των νοσοκομείων με την τακτική της απομόνωσης, ανέδειξε το θέμα της παρουσίας των αγροτικών ιατρείων.

Σε μια ακριτική περιοχή, η αντιμετώπιση περιστατικών ιογενούς κατάστασης, πόσο θα διευκόλυνε την λειτουργία των μεγάλων νοσοκομείων, αφού μια απλή γρίπη θα αντιμετωπιζόταν από τον τοπικό ιατρό και μόνο σοβαρότερα περιστατικά θα προωθούνταν σε αυτά. Με αυτήν την κατάσταση ο ηλικιωμένος κάτοικος θα είχε παροχές υγείας χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτεί το κοντινότερο υγειονομικό σταθμό την ταλαιπωρία που θα έπρεπε να υποστεί μετακινούμενος και σπαταλώντας χρόνο σε σειρά προτεραιότητας για να εξεταστεί.

Η Ειδομένη είναι ένα ακριτικό χωριό στα σύνορα της Ελλάδας. Η περιοχή είναι απομονωμένη και ιατρός μία φορά την εβδομάδα επισκέπτεται το αγροτικό ιατρείο για να συνταγογραφήσει και να εξετάσει. Η ιδέα επαναλειτουργίας του αγροτικού ιατρείου Ειδομένης προήρθε από το γεγονός ότι στην Ειδομένη διαμένουν ηλικιωμένοι και σε οποιοδήποτε περίπτωση η άμεση ανταπόκριση του Ε.Κ.Α.Β. θα ήταν περίπου 20 λεπτά. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα που εκθέτει την υγεία και τη ζωή των κατοίκων. Λύση «η μόνιμη παρουσία ιατρού».

Η Ομάδα Διαχείρισης Ιστοσελίδας Ειδομένης, ανησυχώντας για την ιατρική περίθαλψη των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, είχε σχεδιάσει πρόταση επαναλειτουργίας του Αγροτικού Ιατρείου Ειδομένης στο εκεί συντηρημένο κτίριο, όπου θα φιλοξενούνταν ο ιατρός, σε ένα πλήρως λειτουργικό χώρο διαμονής, ενώ η σίτισή του θα επιβάρυνε τις τοπικές κοινότητες. 

Με έδρα την Ειδομένη, το αγροτικό ιατρείο θα εξυπηρετούσε άλλους τέσσερις οικισμούς: Χαμηλό (3 χμ.), Δογάνη (3 χμ.), Πλάγια (6 χμ.) και Φανό (12 χμ.). Επικοινωνήσαμε με αρμοδίους και εξασφαλίσαμε, σε περίπτωση λειτουργίας, εξοπλισμό, αναλώσιμα ιατρικά και φαρμακευτικά είδη, ενώ προγραμματίστηκαν συναντήσεις για την εξασφάλιση απινιδωτή. Το όλο εγχείρημα θα στηριζόταν και από ομάδα εθελοντών του χωριού που θα λειτουργούσε ως ομάδα βοήθειας στο σπίτι.

Ίσως η πανδημία μάς διδάξει ότι θα έπρεπε να δώσουμε προτεραιότητα στον κάτοικο της υπαίθρου που έχει δικαίωμα στην υγεία και ίσως η λύση βρίσκεται στο να λειτουργήσουν ξανά οι πρωτογενείς μονάδες, αναβαθμίζοντας το κεντρικό σύστημα υγείας της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.