Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Ανοιχτή επιστολή για το κλείσιμο των Αγροτικών Ιατρείων στα χωριά του Κιλκίς

Ανοιχτή επιστολή του Προέδρου της Κοινότητας Αντιγόνειας, Θεοφύλακτου Γιαννουλίδη, προς το Δήμαρχο Κιλκίς, τους Δημοτικούς και Περιφερειακούς Συμβούλους, για το κλείσιμο των Αγροτικών Ιατρείων στα χωριά του Κιλκίς 
Εν μέσω πανδημίας και ενώ οι ανάγκες σε υγειονομικό προσωπικό είναι αυξημένες, ειδικά στα χωριά και σε ακριτικές περιοχές, όπου οι κάτοικοι δεν έχουν άμεση πρόσβαση στις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας, η κυβέρνηση πήρε την προκλητική απόφαση να μετακινήσει τους αγροτικούς γιατρούς από τα χωριά και να τους μεταφέρει στα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία. 

Αντί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό με βάση τις συνολικές ανάγκες του πληθυσμού, και να καλύψει Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Αγροτικά Ιατρεία, μεταφέρει γιατρούς προσπαθώντας να «μπαλώσει τρύπες».

Η Κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της σε τοπικό επίπεδο, από τη μία μας καλούν να «μείνουμε σπίτι» και ρίχνουν όλο το βάρος στην «ατομική ευθύνη», από την άλλη δεν παίρνουν κανένα μέτρο να στηρίξουν το δημόσιο σύστημα υγείας και ειδικά τους κατοίκους των χωριών.

Προφανώς και δεν αρνούμαστε την ατομική ευθύνη. Όμως, αυτή εμπεδώνεται όταν ένα κράτος αναλαμβάνει την δική του πρωταρχική ευθύνη.

Ειδικά στην περιοχή της Αντιγόνειας, οι κάτοικοι αυτή τη στιγμή είναι τελείως απροστάτευτοι.

Είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού στα χωριά μας είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι και ευπαθείς ομάδες, πολλοί ζουν μόνοι τους και αρκετοί δεν έχουν την απαραίτητη γνώση ή τα μέσα για πρόσβαση στην ηλεκτρονική τεχνολογία (κινητά, υπολογιστές, ίντερνετ κτλ).

Αυτή τη στιγμή, ακόμα και για μία συνταγογράφηση, οι κάτοικοι των χωριών μας χρειάζεται να φτάσουν μέχρι το Φαρμακείο στην Ευκαρπία. Ενώ για ιατρική φροντίδα χρειάζεται να φτάσουν στο Κιλκίς ή στο Δροσάτο. Όμως, πολλοί είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, με δυσκολίες στη μετακίνηση, που σημαίνει ότι ακόμα και αυτή η μετακίνηση είναι δυσχερής.

Από την άλλη, δεν μπορεί να «φορτώνεται» η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η συνταγογράφηση στους Φαρμακοποιούς.

Όσο και αν – με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων – οι αγροτικοί γιατροί είχαν «καταλήξει» να γράφουν μόνο συνταγές, γιατί δεν είχαν τα απαραίτητα μέσα, χρηματοδότηση, νοσηλευτικό προσωπικό κ.ά., αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποδεχτούμε αυτή την κατάσταση.

Ίσα – ίσα, σήμερα είναι που απαιτείται να βρίσκονται γιατροί και νοσηλευτές, όσο πιο κοντά γίνεται στους κατοίκους των απομακρυσμένων χωριών, ακριβώς για να παρέχουν άμεση στήριξη, καθώς και για μην υπάρχει συμφόρηση στα Κέντρα Υγείας και στα Νοσοκομεία.

Αλήθεια, πώς θα μείνει στο σπίτι του και σε ποιον «οικογενειακό γιατρό» θα απευθυνθεί ένας κάτοικος των χωριών μας, και μάλιστα ηλικιωμένος, όπως καλεί ο ΕΟΔΥ να πράξουμε;

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι απαραίτητο ΣΗΜΕΡΑ, η κυβέρνηση:

- Να διακόψει την αναστολή της λειτουργίας των Περιφερειακών – Αγροτικών Ιατρείων. Να τα ενισχύσει με επιπλέον ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να λειτουργούν σε 24ωρη βάση για να εξυπηρετούνται όλα τα χωριά της περιοχής μας. Έτσι και τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας θα αποσυμφορηθούν και θα υπάρχει ετοιμότητα για οποιοδήποτε ενδεχόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας.
Ταυτόχρονα να ενισχύσει παραπέρα το «Βοήθεια στο Σπίτι», που αποτελεί ένα αποκούμπι για τους κατοίκους σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες, αλλά και για την «επόμενη μέρα».

Χρειάζεται ΓΡΗΓΟΡΑ και ΑΜΕΣΑ ο Δήμαρχος Κιλκίς και οι Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι του Κιλκίς, να πάρουν πρωτοβουλία και να πιέσουν την κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση, ζητώντας παράλληλα:
Την πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου Κιλκίς και του Κέντρου Υγείας Δροσάτου, με όλο το αναγκαίο μόνιμο υγειονομικό προσωπικό και την παροχή κάθε είδους μέσων ατομικής προστασίας στους υγειονομικούς. Την άμεση λειτουργία μονάδας ΜΕΘ στο Νοσοκομείο του Κιλκίς, ώστε να είναι πιο προστατευμένοι οι κάτοικοι του Κιλκίς.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις δεν μπορούμε να είμαστε καθόλου καθησυχασμένοι και να «μένουμε σιωπηλοί στο σπίτι μας».

Η προστασία της Υγείας του λαού και των κατοίκων της περιοχής μας δεν μπορεί να περιμένει. Μένουμε δυνατοί! Δεν μένουμε σιωπηλοί!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.