Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

"Ίσως το πιο περίεργο, ασυνήθιστο αλλά και ουσιαστικότερο Πάσχα της ανθρωπότητας"

Του Θέμη Ναούμη
Ήρθε και φέτος η Μεγάλη Εβδομάδα! Δεν έχει όμως καμία σχέση με τις προηγούμενες! Οι εκκλησιές μας είναι άδειες δίχως κόσμο δίχως κεριά να φωτίζουν, δίχως φωταγώγηση. Οι πόλεις μας κι αυτές έρημες δίχως τη γλυκιά φασαρία της κοσμοσυρροής. Οι καφετέριες δεν φιλοξενούν κόσμο όπως γινότανε συνήθως, τα μαγαζιά δεν ασφυκτιούν από όλους όσους θέλουν να ψωνίσουν. Με μια κουβέντα τίποτε δεν είναι όπως το ξέραμε.

Είναι ίσως η πρώτη φορά στη ζωή μου που δεν συνειδητοποιώ ότι έφτασε το Πάσχα. Θες γιατί δεν υπήρξε λόγω συνθηκών η ανάλογη ψυχική προετοιμασία;(Χαιρετισμοί), θες γιατί η ψυχολογία μου με όλα αυτά που μας συμβαίνουν είναι κάπως περίεργη; θες γιατί τα σχολεία είναι κλειστά εδώ κι ένα μήνα; Δεν μπορώ να κατασταλάξω μέσα μου. Ένα είναι το σίγουρο. Οι φετινές γιορτές του Πάσχα θα είναι οι πιο παράξενες που έχουμε όλοι μας ζήσει.

Δε θα πάμε στην εκκλησία όπως κάναμε τα προηγούμενα χρόνια, ούτε θα δούμε ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπάνε από κοντά. Δε θα πάμε στα βαφτιστήρια μας λαμπάδες ή και να τις πάμε(από απόσταση), δε θα μπορέσουν να τις χαρούν όπως έκαναν ως τώρα...δε θα ακολουθήσουμε την παράδοση του οβελία όπως κάναμε πάντα.

Θα μείνουμε για πρώτη φορά στα σπίτια μας, για να προστατευτούμε και να προστατεύσουμε θα δούμε τις ακολουθίες του Πάσχα από την τηλεόραση για να μην υπάρξει συνωστισμός. Θα πάρουμε το Άγιο Φως καθυστερημένα, μιας και λόγω της όλης κατάστασης θα ‘ταν αδύνατον να μας δοθεί την ημέρα της Αναστάσεως του Κυρίου μας.

Όλα όσα ζούμε είναι ασυνήθιστα και πρωτόγνωρα. Άλλοι τα δέχονται και προσαρμόζονται, άλλοι λένε τα δικά τους. Δεν με απασχολεί! Μέσα σε όλα αυτά, μου γεννιούνται σκέψεις τις οποίες αποτυπώνω στο χαρτί.

Μήπως όλα όσα συμβαίνουν έχουν και τα καλά τους; Μήπως τελικά το φετινό Πάσχα είναι για όλους μια τεράστια ευκαιρία; Μήπως γίνονται όλα αυτά για να προβληματιστούμε για το που βαδίζουμε; Η δική μου απάντηση είναι ναι! Μας δίνεται η τέλεια ευκαιρία για αυτοκριτική και επαναπροσδιορισμό! Για να αντιληφθούμε ίσως, ότι είμαστε απλά δημιουργήματα του Θεού που έχουν αδυναμίες, είμαστε χώμα νερό και Πνεύμα που εκείνος μας χάρισε! 

Είμαστε πλάσματα της φύσης την οποία καταστρέφουμε με περίσσιο εγωισμό και θράσος, λες και μας ανήκει και ίσως τώρα ο Δημιουργός μάς δοκιμάζει! Γιατί; Γιατί ήρθε η ώρα να ταρακουνηθούμε, γιατί ίσως η Περηφάνια μας έφτασε στο ζενίθ και είναι η ώρα να ταπεινωθούμε! Ήρθε ενδεχομένως η στιγμή όλοι μας, μηδενός εξαιρουμένου να καταλάβουμε το νόημα της Μεγάλης Εβδομάδος και της Ανάστασης τώρα! 

Που δεν τις γιορτάζουμε και δεν τις ζούμε όπως ξέραμε! Η ουσία αυτών των ημερών είναι στο τι συμβαίνει στην ψυχή μας! Στην αγάπη που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε στους γύρω μας , στην υπομονή που πρέπει ο καθένας μας να επιδείξει στην παρούσα φάση που ζούμε, στην καρτερικότητα, στην εγκράτεια όχι μόνο του τι θα φάμε αλλά και του τι θα σκεφτούμε και του τι θα πούμε στους οικείους μας λόγω της πίεσης που υπάρχει σε όλους. 

Αυτό το Πάσχα είναι η ευκαιρία μας να αποδείξουμε πρώτα στους εαυτούς μας και μετά στους υπόλοιπους συνανθρώπους μας, ότι πραγματικά είμαστε έτοιμοι από το ΕΓΩ να πάμε στο ΕΜΕΙΣ! Από τον αγώνα για το προσωπικό όφελος να πάμε στη θυσία για το κοινό καλό, όπως ο Μεσσίας μας, που εκούσια οδηγήθηκε στο Σταυρό, ως πρόβατο στη σφαγή! 

Όχι για να τον λυπηθούμε, αλλά για να μας σώσει από όσα μας βαραίνανε και να μας δείξει πώς πρέπει να φερθούμε! Όχι με εγωισμό αλλά με ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ, ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ κι ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ! Εδώ είναι η όλη ουσία! Με αυτά για οδηγό, θα μπορέσουμε να αναστηθούμε όλοι μας ως ύπαρξη! Όλα τα άλλα(τσιμπούσια, ψώνια, δώρα, βόλτες), είναι δευτερεύοντα και συμπληρωματικά! Μπορούν να περιμένουν!

Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλους!

Καλό κουράγιο και καλή δύναμη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.