Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός: Τι έχει συμβεί στην Ιταλία;


Του Στέφανου Παραστατίδη
Γραμματέα Οργανωτικού Κινήματος Αλλαγής 
Όπως διαπιστώνετε από τον πίνακα, η περιοχή της Λομβαρδίας έχει 9.820 κρούσματα από το σύνολο των 14.955 κρουσμάτων στην Ιταλία. Οι θάνατοι είναι 890 στη Λομβαρδία από τους 1266 συνολικά.

Το πρώτο που έχει συμβεί είναι η καθυστέρηση στην διάγνωση των πρώτων περιστατικών. Στις 20/2, ο 38χρονος που νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Λομβαρδίας με πνευμονία βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Το επόμενο 24ωρο βρέθηκαν 36 κρούσματα, τα περισσότερα ασύνδετα με τον ασθενή 0, άρα είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα πλέγμα φορέων.

Το δεύτερο είναι η υπερσυγκέντρωση σε μία περιοχή στην Ιταλία, σε συνδυασμό με την αργοπορία να παρθούν άμεσα αυστηρά μέτρα που θα μείωναν την υψηλή μεταδοτικότητα του κορονοϊού. Η Λομβαρδία μετρούσε 60 από τα 100 κρούσματα στη χώρα.

Το τρίτο που συνδέεται με την αυξημένη θνητότητα, έχει να κάνει με την ετοιμότητα του συστήματος υγείας. Στη Λομβαρδία, η συνολική χωρητικότητα της μονάδας εντατικής θεραπείας ήταν περίπου 720 κλίνες (2,9% των συνολικών νοσοκομειακών κλινών σε συνολικά 74 νοσοκομεία). 

Αυτές οι ΜΕΘ έχουν κατά κανόνα 85% έως 90% πληρότητα κατά τους χειμερινούς μήνες. Η απόφαση ήταν να ορίσουν 15 νοσοκομεία υποδοχής. Διατέθηκαν άλλες 200 μονάδες κλινικής σε δέκα επόμενες ημέρες. Συνολικά, κατά τις πρώτες 18 ημέρες, το δίκτυο δημιούργησε 482 κρεβάτια ΜΕΘ.

Οι μελέτες προετοιμασίας (γραμμικό και εκθετικό μοντέλο) έπεσαν έξω. Το ποσοστό των εισαγωγών στη ΜΕΘ αντιπροσωπεύει το 12% των συνολικών θετικών περιπτώσεων και το 16% όλων των νοσηλευόμενων ασθενών. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από αυτό που αναφέρθηκε από την Κίνα, όπου μόνο το 5% των ασθενών που έδειξαν θετικό αποτέλεσμα για το COVID-19 απαιτούσαν την εισαγωγή στην ΜΕΘ.

Το σύστημα υγείας κράσαρε, άνθρωποι πέθαναν επειδή δεν υπήρχαν κρεβάτια ή αναπνευστήρες, μπήκαν ηλικιακά κριτήρια επιλογής για το ποιοι θα πεθάνουν και ποιοι θα ζήσουν.

Αυτό που συνέβη στη Λομβαρδία είναι συγκλονιστικό. Έβλεπα πριν λίγο βίντεο από κατοίκους πόλεων που είχαν βγει στα μπαλκόνια τους να τραγουδούν συγχρονισμένα, ενώνοντας τις φωνές τους απέναντι σε μία ανθρώπινη καταστροφή. Το δέος σε διαπερνά, οι φωνές έρχονται κοντά, τόσο κοντά σου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.