Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Μικρόκαμπος Κιλκίς: Ένα χωριό με πλούσια πολιτιστική δράση

Γράφει η Μόνικα Σωτηριάδου
Με ενθουσιασμό μόνο κάποιος θα μπορούσε κάποιος να περιγράψει το όμορφο χωριό του Κιλκίς "Μικρόκαμπος". Από την πρώτη στιγμή που βρίσκεσαι εκεί νιώθεις την Καλημέρα και το χιούμορ των κατοίκων που μοιράζουν απλόχερα χωρίς ενδοιασμούς και φόβους. Στην πλειοψηφία οι κάτοικοι είναι μικρασιάτες αλλά υπάρχουν και λίγες οικογένειες ποντίων και σαρακατσάνων οι οποίοι μοιράζονται τις παραδόσεις σε κλίμα καλής συνεργασίας και προσπαθούν για το καλύτερο. 

Η Εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Αθανάσιο. Στο τέλος της λειτουργίας ο Ιερέας πρόθυμος εξηγεί την Ιστορία του Ναού με κύριο χαρακτηριστικό το καμπαναριό που χτίστηκε το 1935 από τον πρώτο Ιερέα του τον αείμνηστο πατέρα Δημήτρη Στανημερόπουλο. Στον ναό φυλάσσονται Ιερά κειμήλια καθώς επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει ο νάρθηκας που τεχνοτροπία αγιογράφηση πάνω σε άμμο.

Δίπλα στο ναό υπάρχει παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Μάμα όπου φυλάσσεται ιερό λείψανο. Κάθε χρόνο γίνεται μεγάλο πανηγύρι.

Στην συνέχεια μια βόλτα στο όμορφο πάρκο που μέσα θα συναντήσεις το μνημείο των Ηρώων όπου γίνονται οι σχολικές εθνικές γιορτές με τον ανάλογο σεβασμό των κατοίκων στην μνήμη των πεσόντων του χωριού.

Ο πολιτιστικός σύλλογος έχει διάφορες, δράσεις όπως το χορευτικό, ρομποτική. χορωδία και άλλα όμορφα πράγματα που φανερώνουν την ανάγκη των κατοίκων για μία ήσυχη και δημιουργική ζωή.

Κορυφαία εκδήλωση του συλλόγου είναι η Πρωτομαγιά στο μεγάλο πάρκο που γίνεται και το αντάμωμα συγχωριανών και φίλων

Το εκκλησάκι των Ταξιαρχών λίγα μόλις βήματα έξω από το χωριό προσφορά των προσφύγων Μικρασιατών, αφιερωμένο στη μνήμη των προγόνων τους είναι ένα από τα στολίδια του χωριού. Το καλοκαίρι γίνονται Ιερά μυστήρια όπως γάμοι και βαφτίσεις.

Με ιδιωτική πρωτοβουλία υπάρχει λαογραφικό μουσείο με εκθέματα του που θυμίζουν την Ιστορία του χωριού κάτι που δεν συναντάς εύκολα. Όπως σε όλα τα χωριά έτσι και στο Μικρόκαμπο, δεν μπορώ να μαζέψω τον ενθουσιασμό μου και προσπαθώ να συρρικνώσω το κείμενο αν και είναι δύσκολο. Τελειώνοντας όσοι θέλουν να επισκεφτούν το όμορφο αυτό χωριό του Νομού Κιλκίς υπάρχει μια έκπληξη σίγουρα ασυνήθιστη.

Ο ζωολογικός κήπος ένα τέλειο κομμάτι που σίγουρα θα ενθουσιάσει όποιον κάνει αυτή την βόλτα στο ΜΙΚΡΟΚΑΜΠΟ. Τα χωριά μας προσφέρουν ηρεμία φιλοξενία. Ταβερνάκια με νόστιμα μεζεδάκια, περιποίηση αληθινούς ανθρώπους. Παππούδες. γιαγιάδες με σπάνια φιλοσοφία ζωής και ανθρωπιάς. 

Μια κυριακάτικη βόλτα που δεν στοιχίζει τίποτα και με διαφορά από τα μεγάλα και κουραστικά ταξίδια. Ευχαριστώ τον πρόεδρο του χωριού Απόστολο Μαυρομάτη, καθώς επίσης το Ιερέα π. Κωνσταντίνο Κάκκο για τον τρόπο που προσέγγισε όλη την συγκινητική ιστορία του Ναού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.