Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Ο Α. Τζιτζικώστας, πρώτος Έλληνας Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας είναι από σήμερα ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς εξελέγη ομόφωνα από τα 329 μέλη της Επιτροπής, Δημάρχους και Περιφερειάρχες, από τις 27 χώρες της ΕΕ.

Η επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος και της εκλογής του κ. Τζιτζικώστα ως Προέδρου της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, έγινε εν μέσω παρατεταμένου χειροκροτήματος από όλους τους εκλογείς και των 27 χωρών μελών της ΕΕ.

Ο κ. Τζιτζικώστας ήταν ο επίσημος υποψήφιος Πρόεδρος εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όμως στη συνεδρίαση ψηφίστηκε ομόφωνα κι από τις έξι παρατάξεις του«Κοινοβουλίου της Αυτοδιοίκησης».

Ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών είναι ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που εκλέγεται στην προεδρία θεσμικού ευρωπαϊκού οργάνου, κάτι, που όπως είπε και ο ίδιος στην πρώτη δήλωσή του μετά την εκλογική διαδικασία αποτελεί ευθύνη για τον ίδιο, αλλά και εξαιρετική τιμή για την Κεντρική Μακεδονία και την Ελλάδα. «Είναι μια εξαιρετική τιμή για μένα. Θέλω να γνωρίζετε ότι προερχόμενος από τη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία, θα υπηρετήσω την Επιτροπή των Περιφερειών, τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες των 27 κρατών μελών της ΕΕ, με τρόπο δημοκρατικό και συλλογικό, που στηρίζεται στο διάλογο, τη συνεννόηση και τη συνεργασία», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Κεντρική Μακεδονία και την Ελλάδα να κατέχει σε αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη συγκυρία την προεδρία ενός από τα σημαντικότερα επίσημα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά τώρα, που αρχίζει η συζήτηση για το ‘Μέλλον της Ευρώπης’. Θα δώσουμε τη μάχη για μια σειρά από θέματα που απασχολούν τους πολίτες της Ευρώπης και ταυτόχρονα θα δώσουμε τη μάχη για την Ελλάδα και την Κεντρική Μακεδονία. Η Κεντρική Μακεδονία άλλωστε αποτελεί και θα αποτελεί για μένα απόλυτη προτεραιότητα».

«Προτεραιότητά μας είναι να φέρουμε την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της», είπε ο κ. Τζιτζικώστας στην κεντρική ομιλία του στην κατάμεστη αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, απευθυνόμενος στους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες.

«Έχω δουλέψει αδιάκοπα αυτά τα χρόνια για να βελτιώσω τη ζωή των 2 εκατομμυρίων συμπολιτών μου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Και μοιράζομαι μαζί σας την υπερηφάνεια της γεωγραφικής, πολιτιστικής και πολιτικής μου καταγωγής: Η πατρίδα μου είναι η Θεσσαλονίκη, η Κεντρική Μακεδονία, η Ελλάδα. Ταυτόχρονα όμως, αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου και σε κάθε γωνιά της Ευρώπης κι αυτή ακριβώς είναι η δύναμη της Ευρώπης. Είναι ο πλουραλισμός που υπάρχει στις περιφέρειες και τις πόλεις μας, που κάνει την Ένωση πιο ισχυρή», είπε απευθυνόμενος στο σώμα, ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε ότι η Επιτροπή των Περιφερειών δεν πρέπει απλά να ακολουθεί τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αλλά να είναι πρωτοπόρα και να θέτει την ευρωπαϊκή ατζέντα, σε θέματα που αφορούν στους πολίτες και τη ζωή τους.

Οι προτεραιότητες της θητείας Τζιτζικώστα στην προεδρία της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τρεις:

1.Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρίσκεται στην υπηρεσία των πολιτών. Πρέπει να υποστηρίξουμε τη συνοχή, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, αλλά και να βρούμε αξιόπιστες λύσεις για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, με αναλογική κατανομή των βαρών σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ.

2.Οι περιφέρειες και οι πόλεις πρέπει να επικεντρωθούν στις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και τα δημογραφικά ζητήματα.

3.Η ενίσχυση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη με επίκεντρο τις Περιφέρειες και τις πόλεις, προκειμένου η Ευρώπη να έρθει πιο κοντά στους πολίτες της.

Αναφερόμενος στο Brexit ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι αποτελεί «το καμπανάκι που πρέπει να μας αφυπνίσει» και ότι αποτελεί μήνυμα ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι αποτελεσματικότερη στην ανταπόκρισή της στις ανάγκες των πολιτών. «Ως Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι, είμαστε η ‘γέφυρα’ ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους πολίτες και οφείλουμε να λαμβάνουμε αποφάσεις που βελτιώνουν τη ζωή και την καθημερινότητά τους. Πρέπει η Ευρώπη να ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη. Πρέπει η Ευρώπη να αποδείξει ότι μπορεί και να ακούει και να αλλάξει», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής ευχαρίστησε τα μέλη της για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του και συνεχάρη τους προκατόχους του στην προεδρία της Επιτροπής κ.κ.Μάρκουλα και Λάμπερτς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.