Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020

Υπάρχουν βάθρες στο Κιλκίς;

Του Βασίλη Ιωαννίδη
Οι βάθρες αποτελούν γεωλογικούς σχηματισμούς που δημιουργούνται από την δύναμη των ορμητικών νερών ρεμάτων και χειμάρρων. Είναι ουσιαστικά μικρές πισίνες μέσα σε βράχους σε περιοχές με έντονες υψομετρικές διαφορές. Συνήθως πριν τις βάθρες υπάρχει και καταρράκτης άλλοτε μικρός και άλλοτε μεγάλος.

Ξακουστές οι βάθρες τις Σαμοθράκης που αποτελούν σημείο αναφοράς των τουριστικών οδηγών του νησιού.

Εκτός όμως από την Σαμοθράκη ένας τέτοιος γεωλογικός σχηματισμός υπάρχει και στο Κιλκίς. Σε ένα δύσβατο σημείο που θα μπορούσε όμως κάποια στιγμή να γίνει εύκολα προσβάσιμο, όταν κάποιοι ρομαντικοί αποφασίσουν να ανοίξουν αυτό τον τόπο στους τουρίστες, με σχέδιο και πάντα με το μυαλό στο περιβάλλον.

Ο καταρράκτης που ξεπερνά τα 10m σε ύψος, με περισσότερες από 2 εξόδους καταλήγει σε κυκλική πισίνα (βάθρα) με διάμετρο 10m και τις οποίας το βάθος δεν πρέπει να ξεπερνά το 1,5μ (θα μετρηθεί το καλοκαίρι) .

Η βάθρα ονομάστηκε «Βάθρα της Μαργαρίτας» και προστίθεται στα φυσικά αξιοθέατα του Κιλκίς μαζί με τους καταρράκτες του Σκρά με την γαλάζια λίμνη, τους καταρράκτες του Μπέλλες, την Δοϊράνη, την Πικρολίμνη, την λίμνη του Μεταλλείου, τον Αξιό, το Πάικο τα Κρούσσια και το Μπέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου