Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

"Χαιρετηθείτε με το μεγάλο άγιο Πατέρα της Χριστιανοσύνης..."

Υπογράφει †Ο Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου Δημήτριος
Μια συλλογική πρόσκληση για την ελλόγιμη κοινότητα των ελπίδων μας και συνάμα μιαν ατομική πρόσκληση σε κάθε πιστό και εκπαιδευτικό και σε κάθε μαθητή και κάθε μαθήτρια απευθύνει ενημερωτικά με την καρδιά και το στόμα μας ένας λαμπρός πολιτισμός αιώνων, που τον μελετά επιστημονικά και τον αναγνωρίζει διαρκώς η οικουμένη στα ποικίλα των κρατών επικοινωνιακά όργανα, η UNESCO και κάθε Ακαδημαϊκό ίδρυμα. 

Ποιος είναι αυτός ο πολιτισμός; Είναι η δική μας περίλαμπρη Αθωνική Μοναστική Πολιτεία, το δικό μας πασίγνωστο και οικουμενικό Αγιονόρος. Και ποιο είναι το περιεχόμενο αυτής της πρόσκλησης; Η γνωριμία σας με ένα συμβολικό-μνημειακό ιερό και άγιο θησαυρό.

Θα βρίσκεται εδώ στον τόπο μας (σπάνια επιλογή) ένα μοναδικής σημασίας κειμήλιο, αιτία πνευματικής χαράς και αφορμή πολιτισμικού ενθουσιασμού. Η πρώτη του προέλευση ήταν από την αλλοτινή Βασιλεύουσα της ιστορίας μας, η τωρινή του προέλευση είναι από ένα πολύ μεγάλο Μοναστήρι του Αγίου Όρους, που έπνευσε ακόμη και στην ελεύθερη τσαρική Ρωσία πνοή αναγέννησης με τον εκπρόσωπό του, τον όσιο Μάξιμο τον Γραικό το Βατοπαιδινό, το νέο φωτιστή και διαφωτιστή των Ρώσων στο μετέχμιο του 15ου και 16ου αι.!

Θα έρθει για μας εδώ στην Παιονία, στον Ευρωπό την Παρασκευή και το Σάββατο 15-16/11 και στην Ιερά Μονή του Αγίου Ραφαήλ Γρίβας την Κυριακή 17/11 ολημερίς και τη Δευτέρα 18/11 το πρωί, ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Ελληνισμού, καθηγητής της ρωμαλέας και πεντακάθαρης Χριστιανοσύνης, δάσκαλος της μαχητικής κοινωνικής προσφοράς και αυτοθυσίας, ένας από τους τρεις Μεγάλους Οικουμενικούς Διδασκάλους της Παιδείας μας (όπως τους αναγνώρισε η Ακαδημία Αθηνών για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα το 19ο και τον 20ο αι.).

Οι Βατοπαιδινοί εκπρόσωποι θα μας κομίσουν την Τιμία Κάρα του, επάνω στην οποία διατηρήθηκε ακέραιο το αριστερό αυτί! Για 1600 χρόνια άφθαρτο τεκμήριο, ότι ο μεγάλος αυτός Δάσκαλος που συνάρπαζε χιλιάδες ακροατήρια ήταν κι αυτός ακροατής στα χρόνια του. Όσο ζούσε στη Βασιλεύουσα, πριν το διωγμό του, όσο μελετούσε και δίδασκε τον κόσμο με βάση τις διδαχές του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, άκουγε μυστικά τη λαλιά εκείνου του Αποστόλου. Και αυτό αξιώθηκε να το πιστοποιήσει με ένα εκπληκτικό ορατό σημάδι ο μαθητής του ι. Χρυσοστόμου διάκονος και μετέπειτα πατριάρχης Πρόκλος: έβλεπε έκπληκτος έναν κοντόσωμο φαλακρό άνδρα να μιλάει στο αυτί του διδασκάλου του.

Το ιερό αυτό και μεγάλο Αθωνικό κειμήλιο δεν είναι απλά κάποιο θρησκευτικό αντικείμενο. Είναι ένα κομμάτι της ψυχής του Οικουμενικού Ελληνισμού για αιώνες και αιώνες. Είναι σύμβολο ενός πολιτισμού αιώνων, του δικού μας πολιτισμού.

Πρώτοι εμείς μπορούμε να προσέλθουμε, να τον αντικρίσουμε από κοντά, να αποδώσουμε την πρέπουσα τιμή και τον οφειλόμενο σεβασμό στη μεγαλειώδη εξαγιασμένη μορφή και πολυτάλαντη προσωπικότητα που τροφοδοτεί με το χειμαρρώδη λόγο του και το ήθός του την οικουμένη. Να τον παρακαλέσουμε ο καθένας μας για τους συγγενείς και τους φίλους, αλλά και γενικά για την πατρίδα μας, αντλώντας έμπνευση και νοηματοδότηση στην πεζότητα και καθημερινότητα της ζωής. Να νιώσουμε τη ζεστασιά μιας δικής μας άμεσης προσωπικής θέας και συζήτησης και σχέσης, για το δικό μας και το διακοινωνικό παρόν και μέλλον.

Σας προσκαλώ να επωφεληθείτε από αυτήν τη σπανιότατη ευκαιρία και να ρθείτε ανάλογα με το πρόγραμμα των υποχρεώσεών σας, είτε στον Ευρωπό είτε στον Άγιο Ραφαήλ Γρίβας:

- την Παρασκευή 15/11 στις 4 μμ για την επίσημη υποδοχή στην κάτω είσοδο του Ευρωπού,

- ολημερίς το Σάββατο στον Ευρωπό (αρχιερατική θ. λειτουργία και λιτανεία το πρωί, παράκληση στις 12 μ., εσπερινό στις 4 μμ, ημιαγρυπνία στις 8 μμ του Σαββάτου έως 1,30 π.μ. της Κυριακής)·

- ολημερίς την Κυριακή στον Άγιο Ραφαήλ (αρχιερατική θ. λειτουργία και λιτανεία το πρωί, παράκληση στις 12 μ., εσπερινό στις 4 μμ, απόδειπνο στις 8 μμ),

- και τη Δευτέρα 18/11 το πρωί στην Ιερά Μονή (θ. λειτουργία, προσκύνηση-αναχώρηση).

Σας παρακαλώ και σας προσκαλώ να χαιρετηθείτε με τη σπουδαία αυτή και τόσο γενναία, με την άγια και χρυσόστομη μορφή του Οικουμενικού Ελληνισμού, με το μεγάλο αυτό άγιο Πατέρα της Χριστιανοσύνης και της ανθρωπιάς.

Σας περιμένω με εύλογο πατρικό ενδιαφέρον τον καθένα σας και όλους μαζί.

Για να αποδώσουμε ως Παιονία, με τη δική σας παρουσία του καθενός, την πρέπουσα τιμή στον επιστήμονα και φιλόσοφο και ρήτορα και δάσκαλο και κοινωνικό ήρωα και ομολογητή πατέρα και μεγάλο ιεράρχη άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο. Και συνάμα στην Αγιορείτικη πολιτεία, για την οποία εγκαυχάται παγκόσμια ο Ελληνισμός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.