Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Ερώτηση Ε. Αγαθοπούλου για την κατ' εξαίρεση έγκριση και λειτουργία ολιγομελών τμημάτων 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Κιλκίς

Δελτίο τύπου Ειρήνης Αγαθοπούλου
Ερώτηση κατέθεσε στις 11 Σεπτεμβρίου 2019 η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου σχετικά με την επιλογή της κυβέρνησης να μην εγκρίνει την κατ' εξαίρεση λειτουργία ολιγομελών τμημάτων 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Κιλκίς. Το παραπάνω θέμα αφορά όλα τα ολιγομελή τμήματα πανελλαδικά τα οποία δεν έχουν πάρει έγκριση λειτουργίας και για τον λόγο αυτό έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο τις προηγούμενες ημέρες. 

Συγκεκριμένα, για τον νομό Κιλκίς η βουλεύτρια ανέφερε ότι δεκάδες μαθητές στα δύο ΕΠΑΛ του Κιλκίς βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση καθώς θα κληθούν να επιλέξουν ή άλλη ειδικότητα από αυτήν που επιθυμούν ή θα πρέπει να μετακινηθούν πολλά χιλιόμετρα μακριά ώστε να εγγραφούν στα τμήματα του ΕΠΑΛ Αξιούπολης του Δήμου Παιονίας.

Η μη έγκριση της κατ’ εξαίρεση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ αφορούν τα τμήματα της Γ’ Τάξης στις ειδικότητες: α) Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής του τομέα της Πληροφορικής β) Βοηθός Ιατρικών – Βιολογικών Εργαστηρίων του τομέα της Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας γ) Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού του τομέα Διοίκησης και Οικονομίας και το τμήμα της Β’ Τάξης στον τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού.

Η βουλεύτρια τόνισε ότι το Υπουργείο οφείλει να φροντίζει για την ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων των μαθητών στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση καθώς και στις συγκεκριμένες ειδικότητες που έχουν εκφράσει επιθυμία οι παραπάνω μαθητές. Ειδικά για τις συγκεκριμένες ειδικότητες υπάρχει ο σχετικός υλικοτεχνικός εξοπλισμός στα ΕΠΑΛ καθώς και οι απαραίτητοι εξειδικευμένοι καθηγητές και συνεπώς δεν υπάρχει επιπλέον δημοσιονομικό κόστος για την λειτουργία αυτών των τμημάτων. 

Επισήμανε ότι και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν ολιγομελή τμήματα, που με πολιτική πρωτοβουλία τελικά λειτούργησαν για να εξυπηρετήσουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες, και ζήτησε την κατ’ εξαίρεση λειτουργία τμημάτων της Γ’ τάξης Λυκείου στις ειδικότητες Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής, Βοηθός Ιατρικών – Βιολογικών Εργαστηρίων και Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού του 1ου ΕΠΑΛ Κιλκίς καθώς και το τμήμα της Β’ τάξης Λυκείου του τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού του 2ου ΕΠΑΛ Κιλκίς για το σχολικό έτος 2019-2020.

Η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των μαθητών και των μαθητριών στην Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και στις συγκεκριμένες ειδικότητες που έχουν εκφράσει επιθυμία ήταν και παραμένει κεντρική και αδιαπραγμάτευτη πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Η παραπάνω στοχοπροσήλωση έχει να κάνει με μια ξεκάθαρη επιλογή για την αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Η επιλογή του Υπουργείου και της ΝΔ, στον αντίποδα, εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα σε βάρος πολλών μαθητών και μαθητριών.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης μπορείτε να το δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=206de1f9-3c5c-4527-b66a-aac600f59150

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.