Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

20 χρόνια λειτουργίας του 3ου Γυμνασίου Κιλκίς

Γράφει ο Φώτης Παπαθαναήλ
Εκπαιδευτικός ΠΕ04 του 3ου Γυμνασίου Κιλκίς
Το 3ο Γυμνάσιο Κιλκίς είναι ένα σχετικά νέο γυμνάσιο· η ζωή του είναι περίπου είκοσι χρόνια. Είναι σχετικά μικρό αν το συγκρίνουμε με άλλα σχολεία των πόλεων της Ελλάδας με 250 περίπου μαθητές και 25 μόνιμους καθηγητές. Πρόκειται όμως για ένα σχολείο εξωστρεφές, ανοικτό στην κοινωνία του Κιλκίς, της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Κάθε χρόνο υλοποιεί πολλά περιβαλλοντικά προγράμματα ενώ τα δύο τελευταία χρόνια συμμετέχει στο πρόγραμμα «eco-school» και έχει βραβευθεί για τα projects που εφαρμόζει. Τα τελευταία δέκα χρόνια υλοποιεί χωρίς διακοπή διακρατικά Ευρωπαικά προγράμματα, τα περισσότερα από κάθε σχολείο στην Ελλάδα. 

Αυτή την στιγμή υλοποιεί δύο προγράμματα Erasmus και έχουν εγκριθεί δύο ακόμη για την επόμενη τριετία εκ των οποίων στο ένα είναι συντονιστής-διαχειριστής επτά εταίρων και έχει πετύχει την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ όλων των προγραμμάτων που υποβλήθηκαν καταλαμβάνοντας έτσι την πρώτη θέση μεταξύ Σχολείων, Γυμνασίων, Λυκείων, Διευθύνσεων, Πανεπιστημίων και ιδιωτικών φορέων που υπέβαλλαν προτάσεις.

Η δραστηριοποίηση και η συνεχής επαφή με σχολεία-μαθητές-καθηγητές άλλων χωρών έχει ως αποτέλεσμα να γίνει το 3οΓυμνάσιο ένα σχολείο ανοικτό στην κοινωνία, στη διαφορετικότητα και στις καινοτόμες ιδέες.

Στη χρονιά που μας πέρασε λειτούργησαν δεκατρία τμήματα γενικής παιδείας, έξι τμήματα για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες (είναι το μοναδικό σχολείο στην πόλη του Κιλκίς με τμήματα ένταξης) και ένα τμήμα υποδοχής προσφύγων. Όλα τα παραπάνω τμήματα λειτούργησαν αρμονικά και αυτή η ποικιλομορφία αντί να αποτελέσει τροχοπέδη ώθησε το σχολείο να κάνει βήματα προόδου.

Η εθελοντική και κοινωνική προσφορά αποτελεί μέρος του DNA του σχολείου μας. Αποτελούν μόνιμες δράσεις του σχολείου η προσφορά τροφίμων σε οικογένειες του Κιλκίς, η διάθεση προϊόντων του θερμοκηπίου (που υπάρχει και λειτουργεί στον αύλειο χώρο του σχολείου με εθελοντική εργασία των μαθητών) σε οικογένειες μαθητών με οικονομικά προβλήματα, τα δωρεάν μαθήματα Η/Υ σε ηλικιωμένους από καθηγητές του σχολείου στην αίθουσα πληροφορικής του, τα εβδομαδιαία δωρεάν μαθήματα ντραμς στην αίθουσα εκδηλώσεων από τον διεθνούς φήμης Κιλκισιώτη ντράμερ Κώστα Αναστασιάδη.

Η υλικοτεχνική του υποδομή, τις περισσότερες φορές αυτοχρηματοδοτούμενη αλλά και με την βοήθεια της σχολικής επιτροπής, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα σύγχρονο-πρότυπο σχολείο. Όλες οι αίθουσες διδασκαλίας (δεκαέξι), τα εργαστήρια και η αίθουσα εκδηλώσεων διαθέτουν μόνιμα Υπολογιστή, Προτζέκτορα και Ηχητική Εγκατάσταση (οι πέντε από αυτές με διαδραστικό πίνακα) και σύνδεση με internet, στοιχεία που βοηθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία. 

Διαθέτει σύγχρονη εξοπλισμένη αίθουσα εκδηλώσεων, κλειστό Γυμναστήριο που το απόγευμα φιλοξενεί ομάδες της πόλης αλλά και δημότες του Κιλκίς, εξοπλισμένο εργαστήριο Φυσικών Επιστημών-Τεχνολογίας ενώ στην αίθουσα εκδηλώσεων λειτουργεί αίθουσα Μουσικής εξοπλισμένη με μουσικά όργανα (ανάμεσα στα άλλα εικοσιπέντε κιθάρες με στόχο όταν οι μαθητές απολύονται από το Γυμνάσιο να έχουν κάποια δεξιότητα σε αυτό το όργανο ακολουθώντας ένα τρίχρονο πλάνο).

Όλα τα παραπάνω καθιστούν το 3ο Γυμνάσιο ένα σχολείο δημοκρατικό, ελκυστικό και δημιουργικό για τους μαθητές και τους καθηγητές του.

Τα επιτεύγματα του σχολείου, φυσικά, οφείλονται στη διαχρονική συνεργασία Διεύθυνσης-Καθηγητών-Μαθητών-Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων που έχουν όραμα, ιδέες και διάθεση για δουλειά. Στοιχεία που αποτελούν εγγύηση για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.