Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Προτάσεις που έκανε το ΚΚΕ στη Βουλή

Δελτίο τύπου ΚΚΕ 
Το διάστημα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε συνολικά έξι προτάσεις νόμου και δεκάδες τροπολογίες για την πραγματική ανακούφιση των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των νέων, των γυναικών, των συνταξιούχων, για την αναπλήρωση των απωλειών που είχαν αυτά τα χρόνια, για την επίλυση κρίσιμων λαϊκών προβλημάτων.

Οι προτάσεις νόμου του ΚΚΕ αφορούσαν:

Μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας, που αφορούσε τις οικογένειες με εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε παιδί και προέβλεπε:

-- Τη διαγραφή και το «πάγωμα» των τόκων για χρέη προς τις τράπεζες.

-- Τη διαγραφή 50% των οφειλών για δάνεια έως 200 χιλιάδες ευρώ (στεγαστικά), 30 χιλιάδες (καταναλωτικά), 20 χιλιάδες από πιστωτικές κάρτες.

-- Τη μείωση των οφειλών των εμποροβιοτεχνών, των αγροτοκτηνοτρόφων και των ψαράδων προς τις τράπεζες, την παροχή σε αυτούς νέων άτοκων δανείων χωρίς υποθήκη, με τη διασφάλιση του κράτους και την παύση πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Άμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων, που προέβλεπε:

-- Το επίδομα ανεργίας να παρέχεται σε όλους τους ανέργους (και τους αυτοαπασχολούμενους) χωρίς όρους και προϋποθέσεις στο 80% του βασικού μισθού.

-- Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος και καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας οι άνεργοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους να δικαιούνται πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

-- Μειωμένα τιμολόγια ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος και των σταθερών τηλεφώνων για όλους τους ανέργους, απαγόρευση διακοπής του νερού, του ρεύματος και του τηλεφώνου.

-- Δωρεάν πρόσβαση στους δημόσιους και δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, απαλλαγή από δημοτικά τέλη και κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τα ΜΜΜ.

-- «Πάγωμα» των δανείων και των τόκων, αναστολή κατασχέσεων και επιδότηση ενοικίου.

Επαναφορά κατώτερου μισθού, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, 13ου και 14ου μισθού. Ρυθμίσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατάργηση αντεργατικών διατάξεων. Η πρόταση αυτή στηρίχτηκε από 513 εργατικά Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα και προέβλεπε:

-- Την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και Κλαδικών Συμβάσεων.

-- Την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, ως έναρξη για συζήτηση και διαπραγμάτευση για αυξήσεις, κατώτερο μεροκάματο στα 33,57 ευρώ.

-- Την άμεση υπογραφή και επαναφορά όλων των Κλαδικών Συμβάσεων στα επίπεδα του 2009 με καθολική ισχύ και υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ, εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.

-- Κατάργηση της δυνατότητας για υπογραφή Επιχειρησιακών Συμβάσεων με μισθούς χαμηλότερους από τις Κλαδικές Συμβάσεις.

-- Επαναφορά των οικογενειακών και των κλαδικών και άλλων επιδομάτων που καταργήθηκαν, κατοχύρωση του 35ωρου, 7ωρου, 5ήμερου και διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας, κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και κάθε μορφής ανασφάλιστης εργασίας.

-- Πρακτική άσκηση των σπουδαστών με πλήρεις αποδοχές και δικαιώματα, έξι ώρες δουλειάς για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, για σπουδαστές και φοιτητές που αναγκάζονται να δουλεύουν.

Επίσης, οι δεκάδες Τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ αφορούσαν:

Την ελάφρυνση της άμεσης και έμμεσης Φορολογίας για τις λαϊκές οικογένειες.

Τα Εργατικά και Ασφαλιστικά Δικαιώματα εργαζόμενων και ανέργων.

Μέτρα ανακούφισης για τους Αγρότες.

Μέτρα ανακούφισης για τους Αυτοαπασχολούμενους Επαγγελματίες – Βιοτέχνες – Εμπόρους.

Προτάσεις για την Παιδεία και τη Νεολαία.

Προτάσεις για την Υγεία.

Μέτρα για τις εργαζόμενες γυναίκες, για τις άνεργες και τις νοικοκυρές.

Για τα Σώματα Ασφαλείας και τους Στρατεύσιμους.

Για τις Λαϊκές Ελευθερίες.

Ενώ, το ΚΚΕ κατέθεσε προτάσεις και στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

Όλα τα παραπάνω, που αποτελούν βασικές λαϊκές ανάγκες και δικαιώματα, σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και στοιχειώδη ανακούφιση, απορρίφθηκαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία από τη δήθεν «προοδευτική», «αριστερή» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έκαναν πως δεν τα άκουσαν.

Η στάση του ΚΚΕ μέσα στη Βουλή, όπως και όλων των υπόλοιπων κομμάτων, απέδειξαν «ποιος λέει ΟΧΙ» και γιατί.

Το ΚΚΕ λέει ΟΧΙ σε όσες προτάσεις και νόμους είναι απέναντι από τα συμφέροντα του λαού, ενώ κάνει προτάσεις για τα συμφέροντα του λαού.

Όλα τα άλλα κόμματα λένε ΟΧΙ στις προτάσεις του ΚΚΕ που είναι για το συμφέρον των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των νέων, των γυναικών, των συνταξιούχων, ενώ κάνουν προτάσεις για τα συμφέροντα των προνομιούχων.

Γι’ αυτό, την Κυριακή, στις 7 Ιουλίου, ο λαός χρειάζεται να δώσει δύναμη στη δύναμή του! Με την ψήφο του να εκλέξει βουλευτή του ΚΚΕ και στο Κιλκίς!

Να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ για να συνεχίσει πιο αποφασιστικά το δρόμο της διεκδίκησης, μέσα και έξω από τη Βουλή, έτσι ώστε απέναντι στην επόμενη κυβέρνηση να υπάρχει μια πραγματική δύναμη πίεσης, αντίστασης, οργάνωσης του αγώνα στους τόπους δουλειάς και κλάδους, στις λαϊκές συνοικίες, στην ύπαιθρο, στους χώρους Παιδείας και νεολαίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.