Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Η καλοκαιρινή διάθεση ανεβαίνει στο ΚΔΑΠ Kinesis Κιλκίς

Δελτίο τύπου ΚΔΑΠ Kinesis Κιλκίς
Το καλοκαίρι έχει μπει πλέον για τα καλά και αυτό φάνηκε και την εβδομάδα που πέρασε για τις δύο δομές μας, ΚΔΑΠ Kinesis for Kids και Kinesis for Juniors, αφού οι δραστηριότητές μας είχαν καλοκαιρινή διάθεση. 

Έτσι, ένα από τα θέματα με τα οποία ασχοληθήκαμε είχε να κάνει με το θερισμό, το σιτάρι και το ψωμί. Αρχικά μιλήσαμε με τα παιδιά μας για τους τρόπους θερισμού που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν, διαβάσαμε σχετικά παραμύθια στην ώρα της φιλαναγνωσίας και είδαμε σχετικά βίντεο την ώρα του virtual education.

Όλα αυτά αποτέλεσαν αφορμή για ποικιλία δραστηριοτήτων σχετικών με αυτό το θέμα, όπως η αποτύπωση του κύκλου του ψωμιού, αλλά και η κατασκευή ενός αλευρόμυλου με υλικά καθημερινής χρήσης, όπως σελίδες από περιοδικά, οδοντογλυφίδες και κομμάτια από τσουβαλάκι, μαθαίνοντας ταυτόχρονα για τη χρήση και τη λειτουργία του. Επιπλέον, τα μικρά μας είχαν την ευκαιρία να επεξεργαστούν και από κοντά το σιτάρι, φυτεύοντας το σε πλαστικά ποτήρια και βαμβάκι.

Έπειτα, την ώρα της ζωγραφικής, τα παιδιά μας δημιούργησαν ένα δικό τους χωράφι γεμάτο στάχυα, δουλεύοντας με μεγάλη προσοχή για να βγάλουν ένα τέλειο αποτέλεσμα. Για να καλλιεργηθεί όμως το χωράφι μας χρειάζεται και τρακτέρ. Γι’ αυτό και οι μικροί μας καλλιτέχνες σκαρφιστήκαν ένα διαφορετικό και παράξενο τρόπο για να το ζωγραφίσουν. Χρησιμοποίησαν λοιπόν τις πατουσίτσες τους σαν πατρόν και ολοκλήρωσαν το έργο τους με τέμπερες και πινέλα.

Αφού οργώσαμε και σπείραμε τα χωράφια μας, χρειαζόμαστε και κάποιον για να προστατέψει την παραγωγή μας. Έτσι, χρησιμοποιώντας ρολά από χαρτί, χρώματα, λινάτσα και φυσικά άχυρο κατασκευάσαμε τα δικά μας τρομακτικά σκιάχτρα.

Όλες αυτές οι συζητήσεις μας περί σιταριού και ψωμιού μας άνοιξαν την όρεξη και αποφασίσαμε να φτιάξουμε και εμείς το δικό μας ψωμί. Με σωστή συνεργασία και ακολουθώντας τις οδηγίες της συνταγής μας, το ζυμάρι μας ήταν πολύ σύντομα έτοιμο και ο χώρος μας γέμισε μυρωδιές που μας έκαναν να ανυπομονούμε να δοκιμάσουμε τα αφράτα ψωμάκια μας.

Επιπλέον, μέσα στην εβδομάδα ασχοληθήκαμε με τη λογοτεχνία και την ποίηση και τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζονται σε αυτές κάποιες έννοιες όπως η αγάπη, οι αξίες της ζωής και φυσικά το καλοκαίρι. Έτσι, ταξιδέψαμε μαζί με το «Μικρό Πρίγκιπα» σε πλανήτες μακρινούς και μάθαμε να βλέπουμε με τα μάτια της ψυχής. Αφού ο μικρός μας επισκέπτης έφυγε για το επόμενο ταξίδι του, τα παιδιά μας συνεργάστηκαν και δημιούργησαν τον καινούριο μας φίλο, τον πλανήτη και το τριαντάφυλλό του, με μια κατασκευή η οποία κοσμεί πλέον τη δομής μας.

Το μάθημα ζωγραφικής μας το αφιερώσαμε στο λαϊκό ποίημα «Τα καβούρια κάνουν γάμο», το οποίο, αφού το διαβάσαμε, προσπαθήσαμε να το αποτυπώσουμε και στο χαρτί. Σκεφτήκαμε πολύ και αποφασίσαμε, αφού ζωγραφίσουμε το καλοκαιρινό μας φόντο με ξυλομπογιές, να χρησιμοποιήσουμε τις παλάμες των χεριών μας και να σχηματίσουμε με αυτές τα καβουράκια του ποιήματος.

Φυσικά από τις αναγνώσεις μας δε θα μπορούσε να λείπει και ένα κείμενο σχετικό με την αγαπημένη σε όλους μας θάλασσα. Ήταν λοιπόν μια φορά ένα όνειρο στον ουρανό που έπεσε στη θάλασσα και για να μη πνιγεί έγινε χάρτινο καραβάκι. Το ταξίδι του ακολουθήσαμε λοιπόν και φτιάξαμε τα δικά μας καραβάκια την ώρα των εικαστικών χρησιμοποιώντας ρολά από χαρτί. Είμαστε πλέον έτοιμοι να ταξιδέψουμε με μέρη μακρινά και ονειρεμένα.

Τέλος, όλες αυτές οι τόσο δημιουργικές δραστηριότητες μας έκαναν να εμπνευστούμε και την αγαπημένη ώρα των αγγλικών να παίξουμε Bingo μαθαίνοντας καινούριες λέξεις στα αγγλικά σχετικές με το καλοκαίρι και τη θάλασσα. Έτσι, αφού φτιάξαμε ένα πινακάκι με κουτάκια, γράψαμε στο καθένα από αυτά κάποιες από τις λεξούλες που μάθαμε. Στη συνέχεια ο καθένας έσβηνε από το πινακάκι του τη λέξη που ακουγόταν, ενώ όποιος έσβηνε πρώτος τέσσερις λέξεις στη σειρά φώναζε δυνατά και χαρούμενα BINGO.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.