Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

Η ταινία "Το δικαστήριο" στο Σινεμά της ΤΕΧΝΗΣ Κιλκίς


Η ταινία "Το δικαστήριο" (Court) στο Σινεμά της ΤΕΧΝΗΣ Κιλκίς την Τετάρτη 29 Μαΐου 2019 - ώρα 8:00 το βράδυ.


Ένας συγκινητικός ύμνος στην πολιτική ανυπακοή και τον αγώνα για δικαιοσύνη!

● Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Βενετίας

● Χρυσό Λιοντάρι πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Βενετίας

● Επίσημη πρόταση της Ινδίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2016

● Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στα Εθνικά Βραβεία της Ινδίας 2016 και 23 ακόμα Διεθνή Βραβεία!

Μια πολιτική ταινία με ανοχή και χιούμορ. Μια ιστορία τριών ανθρώπων τόσο απλή που γίνεται καθοριστική. Ένα πορτρέτο της νέας Βομβάης - Μουμπάι - που αποκαλύπτει όσα δεν ξέρουμε γι' αυτήν. Μια σύνθετη και βαθειά ταινία με μια πολύ απλή μορφή, είναι το πρώτο μεγάλου μήκους φιλμ ενός εξαιρετικά τολμηρού Ινδού σκηνοθέτη που φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει για καιρό.

Όταν ένας ακτιβιστής τραγουδοποιός συλλαμβάνεται με την κατηγορία ότι οι στίχοι του παρακίνησαν ένα εργάτη του αποχετευτικού δικτύου σε αυτοκτονία, ο δικηγόρος του, η δημόσια κατήγορος κι ο δικαστής ξεκινούν τη διαδικασία της εκδίκασης της υπόθεσής του: η οποία θα διαρκέσει πολύ, με συνεχόμενες αναβολές μετά από κάθε ακρόαση, γιατί το δικαστικό σύστημα στην Ινδία είναι πιο χασομέρικο κι απ' το δικό μας.

Το «Δικαστήριο» είναι μια ταινία που κριτικάρει, έντονα και ξεκάθαρα, ένα δικαστικό - πολιτικό και πολιτισμικό - σύστημα απαρχαιωμένο, άδικο, παράλογο και, τελικά διεφθαρμένο. Όμως δεν το κάνει επιθετικά: αντίθετα, είναι μια ταινία υπομονετική, με πλάνα παρατήρησης που δεν παρεμβαίνουν, απλώς αποκαλύπτουν λειτουργικά την αλήθεια για να την αναγνωρίσει ο καθένας μόνος του.

Ταυτόχρονα, επειδή, φυσικά, τους νόμους τους επιβάλλουν αλλά και τους διαμορφώνουν άνθρωποι που εκτός δικαστηρίου έχουν προσωπική ζωή, έγνοιες, λύπες και χαρές που επηρεάζουν και τη δουλειά τους, ο Ταμάν εξερευνά την καθημερινότητα των δυο δικηγόρων (και του δικαστή), η καθεμιά με την αισθητική της, τα ήθη και τις συνήθειές της περιπλανώμενος στη γεμάτη αντιθέσεις Βομβάη, επιλέγοντας για τον καθέναν τους διαφορετικό ντεκόρ, πιο αυστηρό και λιτό, ή πιο ποπ και χρωματιστό, κρύβοντας σε κάθε γύρισμα της κάμερας, εκπλήξεις-πυροτεχνήματα, όχι μόνο για την πόλη, αλλά και για το πόσο διορατικά σχολιάζουν τις προσωπικότητες των ηρώων.

Το αιχμηρό πολιτικό θέμα της ταινίας διαπερνά, σ' όλη της διάρκειά της, ένα λεπτό χιούμορ απόλυτα ανεπιτήδευτο, μια και βγαίνει κυρίως από τον παραλογισμό των ίδιων των καταστάσεων που παρακολουθεί η ταινία. Ένα θαρραλέο πρώτο βήμα από τον Ταμάν, μια ξεχωριστή ταινία που στον πρόθυμο θεατή εύκολα γίνεται δεύτερη φύση. Και η ιστορία των ηρώων γίνεται κομμάτι της συνείδησής σου.
(Λήδα Γαλανού / Flix)

Ινδία, Έγχρωμο
Παραγωγή: Βιβέκ Γκομπέρ
Σενάριο - Σκηνοθεσία: Τσαϊτάνια Ταμάν
Φωτογραφία: Μριναλ Ντεσάι
Μοντάζ: Ρικάβ Ντεσάι
Μουσική: Σαμπατζί Μπαγκάτ
Πρωταγωνιστούν: Ούσα Μπανέ, Γκιτάντζαλι Κουλκάρνι,
Βίρα Σατιντάρ, Βιβέκ Γκομπέρ, Πραντίπ Τζόσι,
Διάρκεια: 116 λεπτά

Κινηματογραφική Λέσχη της "ΤΕΧΝΗΣ Κιλκίς"
25ης Μαρτίου 20, Τηλ.: 2310 24217 & 6946 595 220

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.