Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Δράση orienteering από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς

Δελτίο τύπου 5ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς
Ο Αγωνιστικός Προσανατολισμός, το orienteering είναι ένα δημοφιλές άθλημα στη Βόρεια Ευρώπη στο οποίο νέοι και ενήλικες βρίσκουν μεγάλη ευχαρίστηση μέσα από την πρόκληση της εύρεσης σταθμών ελέγχου σε όμορφες γεωγραφικές περιοχές, δάσους και βοσκοτόπων. 

Είναι ένα σπορ που παρέχει ευχαρίστηση σε όλα τα επίπεδα συναγωνισμού, αλλά όπου η τεχνική είναι ζωτικής σημασίας για να θριαμβεύσει ο αγωνιζόμενος πάνω στις δύσκολες λεπτομέρειες του χάρτη και του εδάφους και έτσι να ικανοποιηθεί πλήρως από τον αγώνα.

Το orienteering έχει περιγραφεί σαν “ιστιοπλοΐα πάνω σε θάμνους”, “ράλυ αυτοκινήτου με τα πόδια”, “επίλυση σταυρόλεξου ενώ τρέχει κανείς προς τη στάση”. Όλοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί περιγράφουν τις δύο όψεις του αθλήματος: σωματική και πνευματική. 

Ο αγωνιζόμενος υποχρεούται να επιλύσει πολλά προβλήματα προσανατολισμού ενώ την ίδια στιγμή πρέπει να διατηρήσει ένα γρήγορα tempo τρεξίματος προκειμένου να ολοκληρώσει τον αγώνα στο συντομότερο δυνατό χρόνο.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία είχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε' τάξης, την Τρίτη 26 Μαρτίου, στο σχολείο μας. Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος που υλοποιούν φέτος "Κλίμα - Δάσος - Προσανατολισμός" και αφού συνεργαζόμαστε με το εθνικό θεματικό δίκτυο του ΚΠΕ Βιστωνίδας "Orienteering", κάναμε μια δράση orienteering. 

Σε συνεννόηση με την υπεύθυνη του προγράμματος, Αφροδίτη Ντίνου είχαμε σημαντικούς καλεσμένους για την υλοποίηση της δράσης. Ο κ. Νίκος Σταμπολίδης, Συντονιστής Αειφορίας του 4ου ΠΕΚΕΣ, η κα Φρόσω Μήτσκου, της παιδαγωγικής ομάδας του ΚΠΕ Ποροΐων και ο κ. Γιώργος Κεχλιμπάρης της παιδαγωγικής ομάδας του ΚΠΕ Κιλκίς, καθοδήγησαν τα παιδιά στη δημιουργία και το διάβασμα του χάρτη, τη χρήση της πυξίδας και τους κανόνες του αθλήματος του orienteering.

Στο δεύτερο μέρος της δράσης τα παιδιά χωρίστηκαν σε ζευγάρια και βγήκαν στην αυλή να παίξουν το orienteering, που έστησαν οι καλεσμένοι μας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας πραγματικά τα έδωσαν όλα με ενθουσιασμό και ανταποκρίθηκαν με ευκολία στις απαιτήσεις του νέου αντικειμένου, αφού άκουσαν με προσοχή τις οδηγίες. Το συνδυάσαμε με την Φυσική Αγωγή βάζοντας σε κάθε σταθμό και μια αθλητική δοκιμασία.

Άρεσε πολύ το νέο άθλημα και εννοείται ότι θα ξαναπαίξουμε σε άλλη τοποθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.