Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2019

Έκθεση ζωγραφικής στο μετάξι της Ελευθερίας Τζόρα-Αυγητίδου, στην ΤΕΧΝΗ Κιλκίς

Δελτίο τύπου ΤΕΧΝΗΣ Κιλκίς
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Μ.Κ.Ε. Τέχνη σας καλεί στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής στο μετάξι της Ελευθερίας Τζόρα-Αυγητίδου, με θέμα “ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ”, την Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019 και ώρα 19:00 στην αίθουσα “Κούρος Ευρωπού” της Τέχνης.


Η Ελευθερία Τζόρα Αυγητίδου γεννήθηκε στην Ξάνθη. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές της υπηρέτησε σαν υπάλληλος Ο.Τ.Ε. σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το 1973 εγκαθίσταται στο Κιλκίς, τόπο καταγωγής και εργασίας του συζύγου της.

Με την τεχνική του μπατίκ ασχολείται από το 1984 μετά την παρακολούθηση ειδικών τμημάτων των Ν.Ε.Λ.Ε. Αργότερα παρακολούθησε μαθήματα χρωματολογίας δίπλα στο ζωγράφο – αγιογράφο Κλεάνθη Χατζηνίκο στη Λάρισα.

Η πρώτη επαφή της με το μετάξι ήταν καθοριστική. Το υλικό αυτό έδενε απόλυτα με την αγάπη της για εικόνες από το παρελθόν, την ιστορία, την παράδοση των λαών αλλά και τη φύση. Η λάμψη του μεταξιού με τα εκπληκτικής φωτεινότητας χρώματα, δίνουν στα έργα το κύρος και το βάρος του χρόνου και κάνουν το μπατίκ μια τέχνη υψηλής ποιότητας. 

Πολλά από τα έργα της είναι επηρεασμένα από μεγάλους ζωγράφους όπως ο Klimt, η τεχνική όμως του κεριού και του μεταξιού είναι το μεγάλο χαρακτηριστικό στους πίνακες της.

Οι πρώτες ολοκληρωμένες δουλειές της απεικόνιζαν θέματα κυρίως από την ελληνική μυθολογία αλλά και άλλων χωρών στο δρόμο του μεταξιού ( Κίνα, Ινδία). Σε αυτή τη δουλειά ασχολήθηκε με πιο εσωτερικά θέματα έχοντας τη πεποίθηση ότι έχει φθάσει η εποχή της θηλυκής ενέργειας. Επιστρέφει για να προσφέρει την ισορροπία που χρειάζεται ο πλανήτης μας για να προχωρήσει στη συνεργασία και την αποκατάσταση. Να εξισορροπήσει την καρδιά και τον νου όλων των πλασμάτων που τον κατοικούν, προκειμένου να οδηγήσει την ανθρωπότητα σε μεγαλύτερη εξέλιξη.

Η Γαία, η μητέρα Γη ήταν θεά των πρώτων Ελλήνων. Αντιπροσώπευε τη γη ως καθολική μητέρα.

Όλα είναι ένα σε αυτή και ο καθένας μας σήμερα μοιράζεται την αφθονία της. Είναι η ίδια η αιώνια ζωή, η φύση, η γονιμότητα, η γαλήνη, η αρμονία.

Είναι το σπίτι μας.

Όταν το καταλάβουμε θα έχουμε ανοίξει ένα παράθυρο σε ένα καινούργιο κόσμο.

Γη – Μητέρα – Φύση – Γονιμότητα – Ζωή

Η θηλυκή ενέργεια

Έργο της Ελευθερίας Τζόρα-Αυγητίδου δώρισε η Νομαρχία Κιλκίς στην Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, όταν επισκέφθηκε το Κιλκίς το 2007.

Μια σπάνια, εξαιρετική, υπέροχη δουλειά που πρέπει να δείτε!!!!

Εγκαίνια: Δευτέρα 18 Μαρτίου, ώρα 7.00 μ.μ, Διάρκεια έκθεσης: 18-31 Μαρτίου 2019

Ώρες Λειτουργίας: 17.00-20.00 πλην ΣαββατοκύριακουΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου