Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Κι όμως ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης μπορεί…

Κείμενο: Όμηρος Ταχμαζίδης
Η πρώτη δημοσκόπηση για την εκλογική αναμέτρηση στο δήμο Θεσσαλονίκης είδε το φως της δημοσιότητας. Στο χθεσινό της φύλλο (03-02-2019) η κυριακάτικη εφημερίδα «Μακεδονία» δημοσίευσε μια έρευνα της εταιρίας δημοσκοπήσεων «to the point».

Τρεις παρατηρήσεις επί των στοιχείων της έρευνας:

α) ο αριθμός των υποψηφιοτήτων (έχουν δηλώσει δημοσίως πάνω από 18 υποψήφιοι) θα περιοριστεί εντός των επόμενων εβδομάδων (η μη-συμπερίληψη πολλών υποψηφιοτήτων στην έρευνα αποκλείει ήδη κάποιους από τη δημοσιότητα και από την αναγνώριση τους από τους πολίτες, αν εξαιρέσουμε την αναμενόμενη υποψηφιότητα της νεοχιτλερικής «Χρυσής Αυγής», η οποία θα δηλώσει παρούσα με κάποιον υποψήφιο). 

Το γεγονός θα οδηγήσει σε «αποδομήσεις» και «συντήξεις» διαφόρων παρατάξεων. Ήδη οι υποψηφιότητες, όπως φάνηκε από τις πρώτες δημοσιοποιήσεις ψηφοδελτίων, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση συνεργατών και υποψηφίων δημοτικών και διαμερισματικών συμβούλων. Η κατάσταση αυτή θα δημιουργήσει κινητικότητα στον ευρύτερο χώρο των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων, όπου τα πράγματα αρχίζουν να αποκρυσταλλώνονται, αργά αλλά σταθερά.

β) Από την έρευνα προκύπτει ότι κανείς από τους υποψηφίους του ευρύτερου «προοδευτικού» χώρου δεν μπορεί να αντιμετωπίσει – σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας - στο δεύτερο γύρο, τη «δεύτερη Κυριακή», τον υποψήφιο της «Νέας Δημοκρατίας» Νίκο Ταχιάο. Ούτε η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Νοτοπούλου, ούτε ο ανεξάρτητος Κ. Ζέρβας, ούτε ο υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ/ΠΟΤΑΜΙ Σπ. Βούγιας, ούτε φυσικά και ο ανεξάρτητος προερχόμενος από την «Νέα Δημοκρατία» Γ. Ορφανός. 

Η έρευνα δεν έθεσε υπόψη των ερωτηθέντων το ερώτημα για την πιθανή έκβαση μιας αναμέτρησης που θα έφερνε στο δεύτερο γύρο τον Νίκο Ταχιάο αντίπαλο με τον υποψήφιο της Δημοτικής Κίνησης Θεσσαλονίκης «Υψίπολις» Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. 

Το ερώτημα θα καθιστούσε σαφέστερο στους «προοδευτικούς» ψηφοφόρους της Θεσσαλονίκης, ποιος/α και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να συντρίψει στον δεύτερο γύρο των εκλογών τον Νίκο Ταχιάο και το οικογενειοκρατικό μόρφωμα του οποίου είναι επικεφαλής. Το ποσοστό των 2,7% που αποσπά σε αυτή την πρώτη μέτρηση η υποψηφιότητα του Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, ίση με εκείνη του υποψηφίου του ΚΚΕ και κοντά στην κοινή κομματική υποψηφιότητα του ΚΙΝΑΛ/ΠΟΤΑΜΙ, σε χρονικό διάστημα ενός και μισού μήνα από την δημοσιοποίησή της αποτελεί σαφή ένδειξη της δυναμικής που διαμορφώνεται γύρω από τον πολιτικά χαρισματικό πανεπιστημιακό δάσκαλο.

γ) Ένα τρίτο, αλλά επισφαλές – για πολλούς λόγους- συμπέρασμα από τα στοιχεία της έρευνας είναι ότι το σύνολο των υποψηφίων που προέρχονται από το χώρο της πολιτικής Δεξιάς δεν υπερβαίνει το 50% των προτιμήσεων των εκλογέων. Γεγονός που καθιστά την υπερίσχυση του Νίκου Ταχιάου απέναντι σε έναν ικανό και διεισδυτικό στο εκλογικό σώμα αντίπαλο αδύνατη. 

 Μια αναμέτρηση Γρηγόρη Ζαρωτιάδη εναντίον Νίκου Ταχιάου στην «δεύτερη Κυριακή» θα έγερνε με σχετική ευκολία προς την πλευρά του πρώτου, αλλά το πρόβλημα της υποψηφιότητας Γρηγόρη Ζαρωτιάδη είναι η «πρώτη Κυριακή» και η υπονομευτική συμπεριφορά των παρακομματικών εκλογομαγειρείων της Αθήνας, που επιχειρούν να ποδηγετήσουν το ρεύμα ορμής και ανανέωσης που δημιουργείται στην Θεσσαλονίκη. «Όλη η Αθήνα ενωμένη…» .

Ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, παρότι οπαδός του Άρεως Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να κάνει (φυσικά και οι συνεργάτες του) κάποια πράγματα όπως ο ΠΑΟΚ, αν θέλει να πετύχει κάτι περισσότερο για τον ίδιο, την δημοτική κίνηση «Υψίπολις» που τον στηρίζει και πάνω απ΄ όλα για τη Θεσσαλονίκη: τη σημαντικότερη αυτή τη στιγμή πόλη του ελληνισμού…

Ο Όμηρος Ταχμαζίδης είναι μέλος του Ε.Γ. της «Σοσιαλιστικής Προοπτικής» και της ΔΚΘ «Υψίπολις» με υποψήφιο δήμαρχο τον Γρηγόρη Ζαρωτιάδη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.