Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

Coach Leader: Καθοδήγηση ομάδας


Γράφει ο Γιώργος Πελίδης*
Το περιβάλλον στο οποίο καλείται να κινηθεί ο coach είναι πολύπλοκο και σύνθετο, όταν αυτό συνδυάζεται με την αστάθεια την ρευστότητα αλλά και την δυσκολία του να ελεγχθεί τότε παρουσιάζονται διάφορα συναισθήματα, που μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στον coach και να καταστεί αναποτελεσματικός.

Ανεξάρτητα όμως από τις συνθήκες, οι οποίες δεν είναι πάντοτε προβλέψιμες στην εξέλιξη μιας κατάστασης, υπάρχει και το στοιχείο της προσωπικότητας του κάθε coach το οποίο και μπορεί να τον κάνει αναποτελεσματικό.

Σίγουρα όλες οι συνθήκες δεν είναι ίδιες, αλλά και δεν είναι για όλους, όπως σε συνθήκες όπου θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις κάτω από πίεση.

Οι άνθρωποι με το στοιχείο της προσωπικότητας που μπορούν να ηγηθούν σε κρίσιμες συνθήκες γίνονται αποδεκτοί ή κρίνονται αναποτελεσματικοί από το περιβάλλον και την ομάδα τους.

Με το σκεπτικό αυτό απαιτείται προσήλωση στις δικές του ενέργειες περισσότερο και όχι στο έφταιξε στον προηγούμενο coach.

Οι πρώτες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για την προσαρμογή του με την ομάδα.

Σημαντικότερο είναι να αποκτηθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη με την ομάδα του πριν αρχίσει η σχεδίαση της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί.

Γνωριμία με τους ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικό τμήμα ,ιδιαιτερότητες και σχέσεις του τμήματος μεταξύ τους.

Άμεση έρευνα swot analysis για την αναγνώριση του νέου περιβάλλοντος , αλλαγές όπου χρειαστεί με χρηστή διαχείριση και σεβασμό στην ομάδα.

Νέες γνώσεις που απαιτούνται με προτεραιότητα για να υπάρξει αυτοπεποίθηση και σιγουριά στις ενέργειες που θα ακολουθήσουν.

Μια σύντομη επιτυχία σε διάστημα 6-8 εβδομάδων θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη του νέου coach και θα κερδηθεί η αξιοπιστία και ο σεβασμός από την ομάδα.

Συμμετοχή της ομάδας στον κοινό σκοπό , στο όραμα, παρακίνηση –προτροπή στην συμμετοχική διαδικασία όλης της ομάδας.

Αναγνώριση της νέας προσπάθειας της ομάδας και συμμετοχή στις επιτυχίες ως ομάδα και όχι ατομικά, δημιουργία συμμαχιών και σχέδιο δράσης.

Στην προσπάθεια ανάπτυξης των ανθρώπων θα πρέπει να υπάρξει η συνεργασία με τον coach, με τον τρόπο αυτό θα είναι πιο αποτελεσματικός στην ομάδα του αλλά και η ανάπτυξη του ιδίου.

Βασική προϋπόθεση για το σχέδιο δράσης είναι ο καθορισμός των στόχων σε βάση μακροχρόνιου προγραμματισμού αλλά και η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών της ομάδας.
* Γιώργος Πελίδης
Α.Π.Θ.: Ειδικότητα ποδοσφαίριση
Προπονητής ποδοσφαίρου UEFA C΄ B΄ A΄
Performance 
football analyst - Αναλυτής απόδοσης ποδοσφαίρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.