Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

Χριστουγεννιάτικες δράσεις των Παιόνων Γουμένισσας

Δελτίο τύπου Συλλόγου Παιόνων Γουμένισσας
Με ένα απογευματινό καφέ σε γνωστό μαγαζί της Γουμένισσας και πλούσια εδέσματα, άρχισε ο Σύλλογος μας να μπαίνει στο πνεύμα των Χριστουγέννων, από την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου. Τα μέλη και η φίλοι του σωματείου συναντήθηκαν σε ένα ζεστό κλίμα, ανταλλάσσοντας ευχές για χαρούμενες γιορτές.

Την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου δεν θα μπορούσε να λείπει η μικτή χορωδία των Παιόνων, συμμετέχοντας στη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην κεντρική πλατεία της Γουμένισσας, τραγουδώντας Χριστουγεννιάτικες μελωδίες.

Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου ο Άγιος Βασίλης επισκέφτηκε τους μικρούς χορευτές του σωματείου μας, προσφέροντάς τους πλούσια δώρα και γλυκά.
Την επόμενη Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, ήταν το αποκορύφωμα των δράσεων της μικτής χορωδίας, αλλά και ολόκληρης της τοπικής κοινότητας, διοργανώνοντας συναυλία και ομιλία. Στην παρούσα εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα ''Τα Χριστούγεννα στη Ελληνική παράδοση'' από τον καθηγητή μουσικής και μαέστρο της χορωδίας μας κ. Αθανάσιο Κάππα, με προβολή οπτικοακουστικού υλικού. 

Έγινε μια αναφορά στα ήθη και έθιμα του δωδεκαημέρου, καθώς και αναβίωση κάποιων δρώμενων που γίνονται από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου. Την σκυτάλη μετά την ομιλία έλαβε η μικτή χορωδία, η οποία απέδωσε εκκλησιαστικούς ύμνους από την Ελληνική εκκλησιαστική παράδοση, λατινικούς ύμνους, μελωδίες από την Σικελία και όλης της Ευρώπης, καθώς και παραδοσιακά κάλαντα, εναρμονισμένα για τετράφωνη χορωδία. 

Η συγκίνηση του κοινού ήταν εμφανείς, όταν ανέβηκε στη σκηνή η νεοσύστατη νεανική χορωδία των Παιόνων, η οποία απέδωσε τα Ελληνόφωνα κάλαντα της κάτω Ιταλίας, που ακούστηκαν για πρώτη φορά στο φιλόμουσο κοινό της Γουμένισσας. Την εκδήλωση τίμησαν με την ο Μητροπολίτης Γουμενίσσης κ.κ Δημήτριος, ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου αιδεσιμολογιότατος πατέρας Συμεών Σταμάτης, η Αντιδήμαρχος κ. Ελένη Δούμου, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γουμένισσας κ. Ταχανίδης Αθανάσιος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Τζούρτζος Αθανάσιος, ο Δασάρχης Γουμένισσας κ, Τζάκος Αντώνιος, επίτιμοι πρόεδροι του Συλλόγου και πλήθος κόσμου. Οι παρευρισκόμενοι στην υποδοχή έπαιρναν από τα μέλη του Δ.Σ εικονάκια με την αναπαράσταση της γέννησης του Θεανθρώπου, ως ευλογία και αναμνηστικό της εκδήλωσης.

Το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, οι κυρίες του Συλλόγου, μαγείρεψαν παραδοσιακά φαγητά και συμμετείχαν στην γαστρονομική βραδιά, μαζί με άλλους πολιτιστικούς φορείς , καθώς και από σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, με Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ, στην κεντρική πλατεία.

Στις 23 Δεκεμβρίου αναβίωσε το έθιμο ''ΚΟΛΙΝΤΑ ΜΠΑΜΠΩ'', ένα έθιμο που κρατάει τις ρίζες του από την αρχαία Ελλάδα και που ο Σύλλογος αναβιώνει τα τελευταία χρόνια. Χάλκινα πνευστά και νταούλια γέμισαν με ήχο την κρύα ατμόσφαιρα στο Δημοτικό πάρκινγκ Γουμένισσας και πιασμένο χέρι χέρι το κοινό χόρεψε τοπικούς χορούς γύρω από την φωτιά. Μέλη των Παιόνων προσέφεραν ζεστό κρασί με φρούτα και κανέλα όπως και ρακόμελο.

Παραμονή των Χριστουγέννων μέλη της χορωδίας έψαλαν τα κάλαντα στο ΚΑΠΗ, στον Μητροπολίτη κ.κ Δημήτριο και στο Νοσοκομείο ενώπιον του Διοικητού και του νοσηλευτικού προσωπικού, δίνοντας ευχάριστες νότες στους ασθενείς, μεταφέροντας το μήνυμα της Γέννησης στους νοσηλευόμενους που αυτές τις μέρες βρίσκονταν εκεί. Στη συνέχεια περιδιαβαίνοντας τα γραφικά σοκάκια και διασχίζοντας κεντρικούς δρόμους, γέμισαν Χριστουγεννιάτικες μελωδίες το κέντρο της πόλης.

- Ανήμερα της πρωτοχρονιάς, ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, συμμετείχαν στην επίσημη δοξολογία για το νέο έτος στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου. Εν συνεχεία μαζί με τους χορωδούς μετέβησαν στο τοπικό κοινοτικό κατάστημα όπου έψαλαν τα κάλαντα στην Αντιδήμαρχο κ Ελένη Δούμου.

Τελικός προορισμός ήταν το Ιερό κοινόβιο Οσίου Νικοδήμου στον Πεντάλοφο, παίρνοντας ευλογία από το γέροντα της Μονής και καθηγούμενου π. Χρυσοστόμου, ο οποίος ευλόγησε τη βασιλόπιτα της χορωδίας, προσφέροντας κεράσματα και δώρα ως ευλογία σε όλους τους χορωδούς, ως ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης του έργου που επιτελούν οι ΠΑΙΟΝΕΣ σε όλη την επαρχία. Η μικτή χορωδία έψαλε τα κάλαντα στο γέροντα ευχόμενη πολλά έτη. Ο γέροντας με τη μεστή του ομιλία ενθουσίασε τους χορωδούς. Η τυχερή του νομίσματος ήταν η Χρυσάνθη Μέρμηγκα στην οποία δωρίστηκε μια εικόνα του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ, προσφορά του Συλλόγου.




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.