Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Κιλκίς (Open Mall) σχεδιάζουν Δήμος Κιλκίς και Εμπορικός Σύλλογος

Ο Δήμος Κιλκίς βάζει την πρωταγωνιστική του σφραγίδα σε ένα πολύ φιλόδοξο εγχείρημα που αφορά την ανάπλαση του ιστορικού εμπορικού κέντρου της πόλης με τη συνέργεια του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου.

Η συνεργασία Δήμου – Εμπορικού Συλλόγου οδήγησε στη διαμόρφωση πρότασης σχετικά με τη δημιουργία Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου Κιλκίς (Kilkis Open Mall) με στόχο την ανάδειξή του σε ένα δυναμικό, διοικητικό, παραγωγικό και πολιτιστικό κέντρο που θα προάγει την καινοτόμα επιχειρηματικότητα, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών με λειτουργικές παρεμβάσεις και καλαίσθητα έργα και θα ενισχύσει τους δεσμούς ταυτότητας πόλης – πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό οι δύο συνδικαιούχοι φορείς, με τη συμμετοχή 195 εμπορικών και άλλων επιχειρήσεων, κατέθεσαν πρόταση χρηματοδότησης ύψους 1.849.416,06ευρώ στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ´Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία του υπ. Οικονομίας & Ανάπτυξης.

Ως περιοχή παρέμβασης προτείνεται η οδός 21ης Ιουνίου, Ελ. Βενιζέλου, Θεσσαλονίκης και Τσιρογιάννη, μία έκταση που καταλαμβάνει περίπου 52.400 τ.μ. Αναλυτικότερα η περιοχή παρέμβασης εκτείνεται στα τμήματα των οδών 21ης Ιουνίου. Ελ. Βενιζέλου, Χαρίτωνος, Λέκκα, Θεσσαλονίκης, Καπέτα, Καλούδη, Παναγιώτου, Πολυτεχνείου, Τσιρογιάννη, Παπαθεοφίλου, Μοσκώφ και Ρώτα.

Η πράξη περιλαμβάνει συνολικά οκτώ υποέργα και αφορά στην υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων αναβάθμισης της λειτουργικότητας και αισθητικής τμήματος της εμπορικής περιοχής του Κιλκίς στο ιστορικό, διοικητικό και οικονομικό κέντρο της πόλης. Επιπροσθέτως προβλέπονται παρεμβάσεις που αφορούν την οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται εντός της περιοχής αυτής με υιοθέτηση και χρήση έξυπνων εφαρμογών.

Πιο αναλυτικά οι παρεμβάσεις θα κινηθούν σε δύο βασικούς άξονες:

Α) κατηγορίες ενεργειών που υλοποιεί ο Δήμος Κιλκίς και που αφορούν:
Την αναβάθμιση του δημοσίου χώρου μέσω της ανακατασκευής πεζοδρομίων, τη χωροθέτηση και επιλογή σύγχρονου αστικού εξοπλισμού (καθιστικά, φωτιστικά, κάδοι απορριμμάτων, στοιχεία πρασίνου) και την προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης και έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας (παροχή ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (free wifi), «έξυπνη» διαχείριση οδοφωτισμού, τηλεχειρισμo δημοσίων υποδομών και δικτύων (πλατφόρμα «έξυπνης» πόλης), Περιβαλλοντική διαχείριση, «έξυπνη» πρόσβαση σε πεζοδρόμους, «έξυπνη» στάθμευση σε χώρους στάθμευσης εκτός οδού και έξυπνη πληροφόρησης τύπου INFOKIOSK), που ως στόχο θα έχουν να μετασχηματίσουν την εμπορική περιοχή της πόλης σε ένα Έξυπνο Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου (Smart City Open Mall).

Β) κατηγορίες ενεργειών που υλοποιεί ο Εμπορικός Σύλλογος Κιλκίς και που αφορούν:
Την ανάδειξη ταυτότητας της εμπορικής περιοχής, μέσω μιας σειράς παρεμβάσεων στις όψεις 195 εμπορικών και λοιπών επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις έχουν ως στόχο την αναβάθμιση και αισθητική ενοποίηση των ωφελούμενων επιχειρήσεων της περιοχής παρέμβασης και συνίσταται βασικά στο σχεδιασμό ενιαίας ταυτότητας και συνολικού χαρακτήρα της εξωτερικής αισθητικής της «αγοράς» και του δημόσιου αστικού χώρου. 

Επίσης, δράσεις προβολής και προώθησης της εμπορικής περιοχής μέσα από μία σειρά ενεργειών όπως τη δημιουργία δικτυακού τόπου και λογότυπου, ημερολογίου μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προωθητικών ενεργειών και ενεργειών διασφάλισης συμμετοχής και συνεργασίας της κοινότητας.
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Σισμανίδης επισημαίνει τα εξής: 
«Με την κατάθεση της πρότασής μας για τη δημιουργία Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας στα συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, ολοκληρώνεται ο κύκλος μιας μεγάλης όσο και δημιουργικής προσπάθειας που έγινε τόσο από την πλευρά του Δήμου όσο και από την πλευρά του Εμπορικού Συλλόγου Κιλκίς. 

 Θα ήθελα να σταθώ στην ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή των τοπικών εμπόρων και επιχειρηματιών στο εγχείρημά μας. Το γεγονός ότι εκατόν ενενήντα πέντε επιχειρήσεις είναι θετικές στον εκσυγχρονισμό του εμπορικού κέντρου δείχνει την επιθυμία αλλά και την αποφασιστικότητά τους να αλλάξουν επί τα βελτίω την εικόνα του. 

Χαίρομαι που κινητοποιήσαμε προς αυτή την κατεύθυνση τον εμπορικό κόσμο της πόλης μας, η συμμετοχή του οποίου στην πρόταση χρηματοδότησης οφείλω να πω ότι ήταν από τις μεγαλύτερες σε πανελλαδικό επίπεδο. Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στη Διοίκηση και το προσωπικό του Εμπορικού Συλλόγου Κιλκίς, στο Αυτοτελές Τμήμα Προγραμματισμού και στο Γεν. Γραμματέα του Δήμου Γ. Γαβριηλίδη που πάσχισαν για να φέρουν σε πέρας την ολοκλήρωση του φακέλου της πρότασης. 

Αισιοδοξώ ότι η κατάληξη της κοινής μας πρότασης για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου θα είναι θετική. Με τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις αναμένεται να επιτευχθούν πολλαπλά οφέλη ως προς την αναβάθμιση του δημοσίου χώρου στο ιστορικό διοικητικό και οικονομικό κέντρο της πόλης και ως προς τη χρήση συστημάτων έξυπνης πόλης και έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας. 

Μετά την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της Γ. Καπέτα, το επόμενο βήμα μας είναι η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου με στόχευση την τόνωση της επιχειρηματικότητας, την αύξηση της επισκεψιμότητας και των διελεύσεων στην αγορά της πόλης μας, που θέλουμε να γίνει περισσότερο ελκυστική μέσα από τη βελτίωση της αγοραστικής εμπειρίας σύμφωνα τις προσδοκίες και απαιτήσεις του αγοραστικού κοινού».

1 σχόλιο:

  1. Τι ειρωνεία... στις ενέργειες που θα υλοποιήσει ο Δήμος Κιλκίς περιλαμβάνεται και η "παροχή ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (free wifi)", αλλά την ίδια στιγμή ο Δήμος Κιλκίς δεν καταδέχτηκε καν να κάνει αίτηση στο πρόγραμμα WiFi4EU που θα του έδινε τζάμπα 15000 ευρώ για τον ίδιο σκοπό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.