Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Τι λέει ο οινολόγος Θωμάς Λίγας για τα κρασιά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Γουμένισσας

Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Οινοποιείου Αϊδαρίνη στην Γουμένισσα οργανοληπτικός έλεγχος των οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης που παράγονται στην περιοχή του Κιλκίς.

Μετά από τις εργαστηριακές αναλύσεις στην ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ του 2016 και τον έλεγχο των ποσοτήτων σταφυλιών που παρήχθησαν ανά αμπελοτεμάχιο και στην συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του οίνου με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, ακολούθησε ο Οργανοληπτικός έλεγχος από την επιτροπή η οποία αποτελείται από πέντε(5) έμπειρους οινολόγους σε συνεργασία με την Δ.Α.Ο.Κ Κιλκίς.

Κατά την διαδικασία πιστοποιήθηκαν ως έτοιμοι προς εμφιάλωση 30 τόνοι κρασιού με τα χαρακτηριστικά της ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ.

Τα συμπεράσματα της επιτροπής για τα χαρακτηριστικά των κρασιών της συγκεκριμένης χρονιάς συνοψίζονται στο παρακάτω κείμενο του προέδρου της επιτροπής οινολόγου Λίγα Θωμά.

ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ 2016

· Το 2016 χαρακτηρίστηκε γενικά σαν μία καλή χρονιά χωρίς όμως εκρηκτικές εκφάνσεις στο σύνολο της Ελληνικής οινικής επικράτειας.

· Η “Γουμένισσα” είχε τα χαρακτηριστικά αυτής της γενικής εικόνας. Όμως στην Βορειοελλαδίτικη αυτή περιοχή, εδέησε, οι ωριμότητες να αγγίξουν τα ανώτερα όρια.

· Η γευστική δοκιμή των κρασιών αυτής της σοδειάς, σήμερα, μας δίνει πρόδηλα τα χαρακτηριστικά της.

ü Στο χρώμα θα βρούμε εντάσεις άνω του μετρίου στο κόκκινο, ανάλογα με τον τρόπο και την διάρκεια των εκχυλίσεων που ο οινοποιός εφάρμοσε. Πάντως στο ζωντανό κόκκινο.

ü Αρωματικά τα κρασιά παρουσιάζουν ατόφιους τους χαρακτήρες του Ξινόμαυρου και της Νεγκόσκα στην έκφραση ώριμων κόκκινων φρούτων και στις αποκλίσεις τους, σε αυτές του γλυκού του κουταλιού, αλλά όχι στην διάσταση αυτή των υπερώριμων φρούτων και της μαρμελάδας. 

Η φρεσκάδα κυριαρχεί. Η ωρίμανσή τους στο βαρέλι δείχνει, όχι μόνο αρωματικά, την διαφορετικότητα που οι οινοποιοί ορίζουν στις πρακτικές τους με την υπογραφή τους. Εκεί θα βρούμε, στο στόμα, από την απλή μεστότητα μέχρι και τον πλούτο σώματος, αλλά πάντως με λιωμένες τανίνες και διάρκεια επίγευσης.

ü Η χαρισματική οξύτητά τους συνηγορεί σε αυτό και σε όλες τις περιπτώσεις προσδίδει ιδιαίτερο χαρακτήρα σε αυτά τα μοναδικά κρασιά ανώτερης ποιότητας του ελληνικού οινικού αμπελώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.