Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2018

Τοποθέτηση Σιωνίδη επί της λογοδοσίας δημάρχου Παιονίας στις 30.10.2018

Τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου Παιονίας Κώστα Σιωνίδη επί της λογοδοσίας δημάρχου Παιονίας στις 30.10.2018 
"Κυρίες και κύριοι, άκουσα με προσοχή την προεκλογική ομιλία που εκφώνησε ο δήμαρχος Παιονίας, βαφτίζοντας την μάλιστα σε λογοδοσία και απορώ. 

Αφού κ. δήμαρχε είχατε σκοπό να συγκρίνετε τις διοικήσεις των προκατόχων σας με την δική σας και να κάνετε παραλληλισμούς έργου και χρηματοδοτήσεων, γιατί δεν καλέσετε τον κ. Σμυδάκη και τον κ. Λαπόρδα να συζητήσετε ότι επιθυμείτε. Μέχρι και το τέλος καταστημάτων της περιόδου 2007 θυμηθήκατε.

Είσαστε στο πέμπτο χρόνο της θητείας του δημάρχου και ακόμα δεν γνωρίζετε τις αρμοδιότητες των αντιδημάρχων. Διαβάστε τις να ενημερωθείτε. Με παραπληροφόρηση, αερολογίες και λάσπη απαντούν αυτοί που έχουν έλλειμμα επιχειρημάτων και δεν μπορούν να καλύψουν τις αδυναμίες τους.

Αγαπητοί συνδημότες, αγαπητοί συνάδελφοι και εκπρόσωποι του τύπου.

Κύριε αντιπρόεδρε, σήμερα 30 Οκτωβρίου 2018 , καλέσατε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα τον απολογισμό της διοίκησης και του δημάρχου για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής ,την οικονομική κατάσταση και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης.

Σημειώνουμε για τα πρακτικά ότι η συνεδρίαση αυτή όπως προβλέπεται από το νόμο , θα έπρεπε να έχει γίνει μέχρι τις 30 Ιουνίου. Δεν θα σταθούμε σε αυτή την καθυστέρηση των τεσσάρων μηνών αλλά θα σταθούμε στην ουσία.

Αν η διοίκηση του δήμου είχε μέχρι σήμερα κάνει αυτά που υποσχέθηκε στους δημότες το 2014, αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε στο πρόγραμμα της ή αν αξιοποιούσε τις ευκαιρίες που της παρουσιάστηκαν τα τέσσερα και πλέον χρόνια που διοικεί ,τότε δεν θα είχε καμιά δυσκολία ο δήμαρχος να κάνει τον απολογισμό στην ώρα του.

Ο απολογισμός θα είχε γίνει ήδη στη συνείδηση και τα μάτια των δημοτών μέσα από τις δημοτικές δράσεις και δεν θα χρειαζόταν να μας εκφωνήσετε το προεκλογικό αφήγημα που μόλις ακούσαμε.

Μάλλον μπερδευτήκατε δήμαρχε.

Μάλλον δεν καταλάβατε ότι κλείσατε 4 χρόνια και δύο μήνες θητείας. (Μία πλήρη δημαρχιακή θητεία) . Σήμερα το θέμα είναι τι κάνατε και τι δεν κάνατε στη θητεία σας.

Το τι θέλετε να κάνετε στο μέλλον, τι προτάσεις υποβάλλατε και τι ονειρεύεστε, να το πείτε στους δημότες στις προεκλογικές σας ομιλίες εφόσον θα είστε ξανά υποψήφιος.

Τότε θα αποφασίσουν εκείνοι, για το αν εξακολουθούν να σας πιστεύουν ή όχι.

Σήμερα έχετε την υποχρέωση να παρουσιάσετε τις δράσεις που κάνατε όχι που θέλατε να κάνετε και να απολογηθείτε για τις αστοχίες, τα λάθη τις παραλήψεις και τις αδυναμίες σας.

Η ενασχόληση με τα κοινά δήμαρχε απαιτεί επιμονή, τόλμη και κουράγιο. Καλά είναι τα γλέντια και τα καφενεία ο απολογισμός όμως στους δημότες μετριέται με ώρες εργασίας και αποτελέσματα.

Ως προς τα αποτελέσματα, δυστυχώς αποδειχθήκατε αναποτελεσματικός και επειδή αυτά που κάνατε στα τέσσερα και πλέον χρόνια που διοικείτε είναι ελάχιστα, θα σας αναφέρω επιγραμματικά τί δεν κάνατε και τι ευκαιρίες χάσατε.

Οι δημότες, μας κρίνουν όλους και δικαιούνται να ξέρουν.

Σχετικά με το προσφυγικό.

Τα δύο τελευταία χρόνια, όποτε σας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσετε σε θεματική συζήτηση, σε πολιτική εκδήλωση ή ακόμα και σε σχολικό χορό, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αναφερόσασταν στο προσφυγικό. Έγινε το προσφιλές σας θέμα. Αναμφίβολα μέσα από το προσφυγικό αποκτήσατε νέους φίλους και υψηλές γνωριμίες κάτι που άλλωστε περήφανα διατυμπανίζατε συχνά.

Τελευταία όμως άνοιξε στη χώρα μας μια νέα συζήτηση. Ακούσαμε δηλώσεις από τις Βρυξέλλες και διαβάσαμε δημοσιεύματα στο τύπο που αναφέρονται σε 1,6 δις ευρώ χρηματοδότηση προς την Ελλάδα για το προσφυγικό. Απίστευτο νούμερο!

Σας θυμόμαστε πέρυσι να παραπονιέστε δημόσια στο κ. Μπαλάφα ότι πήρατε ψίχουλα και αναρωτιόμαστε τελικά εκτός από την προσωπική δημοσιότητα ,τί διεκδικήσατε και τί καταφέρατε για το δήμο μας αυτά τα χρόνια;

Μήπως το μεγάλο έργο υδροδότησης του Πολυκάστρου από το Πάικο; Μήπως απορριμματοφόρα και εξοπλισμό καθαριότητας; Μήπως έργα υποδομής για εκπαίδευση; Μήπως έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου για ασφαλείς μετακινήσεις; Μήπως εξοπλισμό και προσωπικό για το νοσοκομείο Γουμένισσας και το κέντρο υγείας Πολυκάστρου;

Δυστυχώς τίποτα από όλα αυτά και από πολλά άλλα που μπορώ να αναφέρω ακόμα . Πήρατε 170,000 ευρώ τις οποίες δικαίως….. ονομάσατε ψίχουλα, και σας επιβράβευσαν με τα διόδια των Ευζώνων στα οποία ακόμα και σήμερα οι κάτοικοι μας πληρώνουν κανονικά ,ενώ έπρεπε να έχουν ελεύθερη διέλευση.

Παρακολουθήσατε το πάρτι των ΜΚΟ ανήμπορος να αντιδράσετε. Τι να θυμηθώ το χώρο στάθμευσης της Μεγάλου Αλεξάνδρου με τις προκλητικές παράνομες κατασκευές; Μέχρι και τα απορρίμματα τους παρέδιδαν μέσω ιδιώτη στο ΧΥΤΑ Κιλκίς και σας χρέωναν κάτω από τη μύτη σας για να μην πω τίποτα άλλο. Χάσατε μοναδική ευκαιρία κ. δήμαρχε ,να διεκδικήσετε οραματικά για τον δήμο και να αλλάξετε την εικόνα και την πορεία του.

Δεν θα αποτελούσε τυχοδιωκτικό κυνισμό ούτε καιροσκοπισμό η διεκδίκηση αυτών που σας ανέφερα, αντιθέτως θα ήταν η αρμόζουσα συνδρομή προς τον επί δύο χρόνια δοκιμαζόμενο δήμο μας, τις υπηρεσίες του και τους κατοίκους που παρέδωσαν συγκλονιστικά μαθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης την περίοδο εκείνη. Να υπενθυμίσω ότι αυτά δεν τα λέμε τώρα ,από το 2017 καταθέσαμε στο δημόσιο διάλογο τις απόψεις μας.

Κύριε δήμαρχε , όχι μόνο δεν εκμεταλλευτήκατε τις ευκαιρίες, αλλά έχετε ακόμη και σήμερα 2,5 χρόνια μετά, απλήρωτους αυτούς που εργάστηκαν για την αποκατάσταση των καταυλισμών.

Σχετικά με τα έργα ΣΑΤΑ και δημοτικών πόρων.

Τον προηγούμενο μόλις μήνα στο δημοτικό συμβούλιο ,στη συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα του 2018-2019 διαπιστώσαμε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση έργων και ότι λιμνάζουν χρήματα ΣΑΤΑ 2,5 ετών.

Που είναι η ανάπλαση για παράδειγμα της πλατείας 28ης Οκτωβρίου στο Πολύκαστρο;

Που έχει βαλτώσει εδώ και 2 χρόνια το 4ο νηπιαγωγείο Πολυκάστρου;

Γιατί δεν έχετε υλοποιήσει ακόμη ούτε το τεχνικό πρόγραμμα του 2016 στους οικισμούς του Δήμου;

Αυτός είναι ο απολογισμός του έργου σας; Δυστυχώς ούτε τα χρήματα ΣΑΤΑ που έχετε στο ταμείο δεν μπορείτε να αξιοποιήσετε.

Με τον βιολογικό της Γουμένισσας που βρίσκεστε;

Τι κάνατε τόσα χρόνια; Σας πήρε 4 χρόνια να ολοκληρώσετε την εξαγορά της γης και αυτό το αναφέρετε σαν επιτυχία;

Με τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα;

Που είναι η προτεραιότητα που δεσμευτήκατε ότι θα δίνατε;

Να επαναλάβω τις διαμαρτυρίες των αγροτών για τη παντελή εγκατάλειψη των αγροτικών δρόμων και τα προβλήματα της αγροτικής οδοποιίας; Δεν νομίζω ότι χρειάζεται , είναι πρόσφατα άλλωστε.

Μήπως κατάλαβε κανείς από τους συναδέλφους γιατί απεντάξατε το αρδευτικό έργο Αξιούπολης -Αγίου Πέτρου;

Μήπως προχωρήσατε κανένα αντιπλημμυρικό έργο; Δεν γνωρίζετε ότι υπάρχουν γειτονιές του Πολυκάστρου και χωριά που ζουν με τον κίνδυνο της πλημύρας; Τι κάνατε τέσσερα και χρόνια; Τίποτα . Μας είπατε τι θα κάνετε.

Που είναι οι δράσεις προβολής και διευκόλυνσης της καθημερινότητας;

Που εδρεύει άραγε το γραφείο τουριστικής ενημέρωσης που εξαγγείλατε το 2014 στο πρόγραμμα σας; Που είναι οι μεγαλεπήβολες δράσεις τουριστικής προβολής που με ευκολία υποσχεθήκατε; Τι κάνατε για την προβολή του Πάικου ή του αρχαιολογικού χώρου Ευρωπού ή του Αξιού ποταμού; Τίποτα . Απλά μας είπατε τι θα κάνετε.

Το έργο ανάπλασης της Αξιούπολης ολοκληρώθηκε εδώ και χρόνια. Με την λαϊκή τι κάνατε; Αποτύχατε παταγωδώς να διαχειριστείτε το πρόβλημα. Η πόλη είναι κάθε Τετάρτη εγκλωβισμένη στην ατολμία και την αδιαφορία σας.

Πόσους παιδικούς σταθμούς σκοπεύετε να κλείσετε; Την νομοθεσία την γνωρίζατε από το 2017.Τι κάνατε για να προλάβετε τις εξελίξεις; Πότε ανακαλύψατε ότι ο παιδικός του Αγίου Πέτρου χρειάζεται ενέργειες; Εσείς είπατε πριν λίγο ότι θα έρθει παρακμή στα χωριά αν κλείσουν τα δημοτικά σχολεία και κλείσατε τους παιδικούς σταθμούς. Ξεκινήσατε τη παρακμή.

Τι έγινε με την υδροδότηση του πρώην δήμου Πολυκάστρου από το Πάικο;

Πως χάθηκε η ευκαιρία ένταξης στο ΕΣΠΑ;

Πως η «αστοχία» σας στέρησε έργο 5 εκατομμυρίων ευρώ από το δήμο Παιονίας;

Το σπουδαιότερο έργο που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο δήμο με κοινοτικά χρήματα ήταν αυτό της υδροδότησης της ευρύτερης περιοχής του Πολυκάστρου από νερά εξαιρετικής ποιότητας του Πάικου που χάνονται κυριολεκτικά ανεκμετάλλευτα στον Αξιό ποταμό.

Δεν μπορέσατε ή δεν θέλατε μέχρι και σήμερα να ολοκληρώσετε την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που απαιτείται για το έργο. Στις 14 Μαρτίου 2018 έκλεισε το ΕΣΠΑ και ταυτόχρονα χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία για το Πολύκαστρο και τα γύρω χωριά. Στους κατοίκους του Άσπρου που σας διαμαρτυρήθηκαν για το νερό πριν μερικές ημέρες λέγατε άλλα αντί άλλων. Ξέρατε ότι η ευκαιρία χάθηκε.

Εμείς το διαπιστώσαμε στη προεκλογική σας τακτική το 2014.Οι δημότες το διαπιστώνουν δυστυχώς τώρα. Ακολουθήσατε τη μέθοδο της διγλωσσίας. Υποσχόσασταν το έργο στο Πολύκαστρο και σιωπούσατε στις άλλες περιοχές. Η τακτική σας τότε πέτυχε, εκλεχτήκατε δήμαρχος. Η διοίκηση σας απέτυχε, το έργο το χάσατε.

Από ανικανότητα; Από επιλογή ; Το έργο πάντως έκανε φτερά.

Σας δόθηκε η ευκαιρία να φέρετε ποιοτικό νερό στο πρώην δήμο Πολυκάστρου χωρίς κόστος και ταυτόχρονα να μειώσετε και την τιμή του νερού σε όλο το δήμο καθώς η ΔΕΥΑΠ θα απαλλάσετο από την λειτουργία των κοστοβόρων γεωτρήσεων, και την χάσατε .

Τα λόγια περισσεύουν.

Σχετικά με την ΔΕΥΑΠ

Η ΔΕΥΑΠ είχε στις 31/8/2014 υποχρεώσεις 598.000 και ανείσπρακτες απαιτήσεις 1.518.000 ευρώ.

Στις 31/12/2017 , μετά από τέσσερα χρόνια αυξήθηκαν οι υποχρεώσεις σε 2.052.000 και οι ανείσπρακτες απαιτήσεις σε 2.576.000.

Αυξήθηκαν οι υποχρεώσεις χωρίς να αυξηθεί η εισπραξιμότητα.

Ο δείκτης ρευστότητας της εταιρείας έχει μειωθεί στο μισό. ( Από 2,68 σε 1,35)

Η οφειλή στην ΔΕΗ ήταν 180.000 το 2014 και έφτασε 772.000 το 2017.

Μελετώντας τα στοιχεία που μου έδωσε η οικονομική υπηρεσία της ΔΕΥΑΠ διαπιστώσαμε ότι το 2017 ο δήμος πλήρωσε στη ΔΕΗ ρεύμα 767.000 για λογαριασμό της ΔΕΥΑΠ.

Αυτό βέβαια συνεχίστηκε και φέτος με άλλες 600.000 χιλιάδες ευρώ περίπου.

Το 1.367.000 ευρώ πως δικαιολογείτε κυρίες και κύριοι;

Με ποια απόφαση ; Με ποια διαδικασία; Ποιος ανέλαβε την ευθύνη να χρεώσει παροχές του δήμου για να ελαφρύνει χρέη νομικών προσώπων ; Ποια διαφάνεια υπηρετείτε;

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας τα γνωρίζουν αυτά;

Εμάς μας είχαν ανενημέρωτους. Εσείς συνάδελφοι τα γνωρίζατε;

Πως σχετίζονται αυτά με τα οικονομικά του Δήμου;

Από το 2016 επισημάναμε με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους ότι οι δαπάνες και ο έλεγχος, σας έχουν ξεφύγει.

Αναφερθήκαμε πολλές φορές στην εξωφρενική δαπάνη ηλεκτροφωτισμού του δήμου που έχει δημιουργήσει πρόβλημα βιωσιμότητας και έχει εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό των τελευταίων ετών.

Η ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος έφτασε από τις 803.607 € το 2014 στο 1.748.266 € το 2017!!! χωρίς να έχει αυξηθεί η τιμή της Kwh από τη ΔΕΗ.

Ζητήσαμε μάταια από τον δήμαρχο και τον υπεύθυνο ηλεκτροφωτισμού να μας εξηγήσουν γιατί το 2017 πληρώσαμε 945.000 € επιπλέον χωρίς να αυξηθεί η τιμή της KWώρας από την ΔΕΗ.

Φαίνεται ότι ο ενδελεχής έλεγχος των καταναλώσεων ρεύματος για τον οποίο η διοίκηση δεσμεύτηκε το 2017 ήταν ένα ακόμα τρικ, ένα ακόμα ψέμα.

Εμείς με όποιες δυνατότητες είχαμε κάναμε την δική μας έρευνα.

Βρήκαμε για παράδειγμα ότι η παροχή 22132261101 του βιολογικού της Τούμπας που την πληρώνει ούτως ή άλλως ο δήμος τον Μάρτιο του 2018 έχει ανεξόφλητο υπόλοιπο 32 ευρώ και τον Απρίλιο του 2018 , ένα μήνα μετά ,έχει υπόλοιπο 200.859 ευρώ. Μεταφέρατε σε αυτόν οφειλή 199.968,51 ευρώ.

Ποιανού το ρεύμα πληρώσαμε; Είναι νομικού προσώπου; Είναι κάτι άλλο;

Τι μαγειρέματα είναι αυτά ; Τι αδιαφανείς τακτικές είναι αυτές;

Δύο χρόνια σας ρωτάγαμε μάταια.

Στο επόμενο διάστημα με στοιχεία τετραετίας θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε λεπτομερώς τους δημότες για την πορεία των δαπανών, των εσόδων και των οφειλών του δήμου, της ΔΕΥΑΠ και των νομικών προσώπων. Για τις μεθόδους , τις επιλογές και τις αναθέσεις της διοίκησης.

Η διοίκηση κυρίες και κύριοι σήμερα έχει εικόνα επιεικώς απογοητευτική. Έχει εικόνα διάλυσης. Εμάς αυτό μας ενοχλεί και μας θλίβει. Μας ενοχλεί η απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου. Μας θλίβει πως τα περισσότερα τοπικά συμβούλια δεν λειτουργούν, δεν συνεδριάζουν και δεν παράγουν τοπικές πολιτικές. Μας απασχολεί ότι τα μικρά έργα των οικισμών δεν προχωρούν. Μας απογοητεύει, να συζητείται ο απολογισμός - ισολογισμός σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και να απουσιάζουν τέσσερεις από τους έξι αντιδημάρχους , συμπεριλαμβανομένου του αντιδημάρχου οικονομικών. Που το ξαναείδατε αυτό ; Μας ανησυχεί ότι τα προβλήματα δεν λύνονται αλλά μεταφέρονται.

Τους δημότες συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι ,δεν τους απασχολούν τα εσωτερικά θέματα των διοικήσεων και οι εσωτερικές διαφωνίες.

Οι δημότες ζητούν ισονομία, λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας και έργα πνοής για το μέλλον.

Κύριε δήμαρχε, αν ο απολογισμός πεπραγμένων γινόταν με λόγια, ευχές, υποσχέσεις και καλοπιάσματα, σήμερα θα τα είχατε πάει περίφημα!

Δυστυχώς όμως, γίνεται με παρουσίαση έργου, πράξεων και αποτελεσμάτων που απουσιάζουν."

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου