Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

"Φτου μνημονιοξελευτεριά"


Της Παναγίτσας Μιχαήλου
Και να που ήρθε η στιγμή για το κλείσιμο του κεφαλαίου μνημόνια και η αλήθεια είναι ένα ρίγος συγκίνησης και μία Εθνική υπερηφάνεια την έχω. Αφού δεν ξέρω τι να κάνω για να το εορτάσω.



Είπα να ραφτώ αλλά μετά λέω άσε καλύτερα να το βάλω που; Αφού ο αρχηγός αποφεύγει τις φιέστες και θέλει να κρατήσει τους τόνους χαμηλούς εις μνήμην των πρόσφατων θλιβερών γεγονότων.

Η έξοδος όμως είναι έξοδος και δεν παύει να ναι ηρωική. Τι κι αν βγαίνοντας απ' τα μνημόνια δεν έχει μείνει τίποτα δικό μας;  Λιμάνια, Αεροδρόμια, Ενέργεια, Κρατική περιουσία, Εθνική Κυριαρχία, προκαταβολικά βγαλμένα στο σφυρί και υποθηκευμένα για έναν αιώνα σχεδόν.

Δε βαριέσαι θα σου πουν οι σύντροφοι φτάνει που βγήκαμε και όλα τα άλλα γίνονται. Όπου να 'ναι φτάνει κι η ανάπτυξη βρε αδερφέ κι οι επενδυτές ήδη αχνοφαίνονται στο βάθος του ορίζοντα, μιας κι οι βασικοί μισθοί σε συνδυασμό με την σχεδόν επί της ουσίας κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας προσφέρουν ένα ελκυστικότατο πακέτο για να ανθίσει ο εργασιακός μεσαίωνας.

Δε βαριέσαι, η αρχή έγινε. Τι κι αν παραμένουν ως το 2060 οι δεσμεύσεις; Αυτό δε μας εμποδίζει να πανηγυρίσουμε και τότε από μιαν άλλη διάσταση. Μέχρι τότε όμως ας το γλεντήσουμε που λεκτικά και μόνο τελειώνουν τα μνημόνια.

Τι κι αν μας έδωσαν ακόμα ένα για το δρόμο; Από ενδιαφέρον το έκαναν οι εταίροι μας να μην μας λείψουν τώρα που τα συνηθίσαμε. Και η Ελλάδα ως εταίρα είπε ακόμα ένα ναι από κεκτημένη ταχύτητα.

Τι κι αν θα συνεχίσουμε να βγάζουμε το μήνα μας μετρώντας τα ψιλά μας και πληρώνοντας ΕΝΦΙΑ; Ο στόχος επετεύχθη με θυσίες. Τι κι αν αλωνίζουν στην πατρίδα μας κι αυξάνονται με ρυθμούς αλματώδεις ως αφίξεις όλες οι φυλές του Ισραήλ. Ταλαίπωρο και πονεμένο πλήθος που λιάζεται είναι, που όποτε νοιώθει να πλήττει, πετάει κι έναν Έλληνα από του Φιλοπάππου ας πούμε. 

Αλλά τι να κάνουμε; Συμβαίνουν κι αυτά παράπλευρες απώλειες στον ακήρυχτο πόλεμο των ανοιχτών κοινωνιών (και ο νοών... νοείτω).

Εμείς όμως ας βάλουμε τα καλά μας κι ας πανηγυρίσουμε, συμμετέχοντας στην ηρωική επικοινωνιακά έξοδο απ' τα μνημόνια καταπίνοντας για μια φορά ακόμα αμάσητο το χάπι της χαράς που μας προσφέρει την ψευδαίσθηση πως ελευθερωθήκαμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.