Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018

Ιστορίες από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα: Η Μοδέστειος Σχολή

Δελτίο τύπου Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα
Το ιστορικό σχολείο του Πισοδερίου ανεγέρθηκε με κληροδότημα του Αρχιμανδρίτη Μόδεστου, το 1902. Το κτήριο ήταν χωρισμένο σε δύο διαμερίσματα, τα οποία δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους. Στο βόρειο ήταν το σχολείο θηλέων και στο νότιο το σχολείο αρρένων.
Το 1903 λειτούργησε στο ίδιο κτήριο, με την οικονομική υποστήριξη του Προξενείου Μοναστηρίου, Οικοτροφείο αρρένων και θηλέων μέχρι το 1912.


Την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα η Μοδέστειος Σχολή προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες. Το βασικό ζητούμενο στη Μακεδονία ήταν η τόνωση του εθνικού φρονήματος των κατοίκων και γι’ αυτό το λόγο η εκπαίδευση ήταν σημαντική ελληνική προτεραιότητα.

Επομένως, οι δάσκαλοι καλούνταν να συνδυάσουν το ρόλο του εκπαιδευτικού, του πράκτορα και του βοηθού των Μακεδονομάχων. Σήμερα, μετά από 65 χρόνια λειτουργίας, στο αναπαλαιωμένο αυτό κτήριο στεγάζεται ένας παραδοσιακός ξενώνας.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ | Προξένου Κορομηλά 23, 546 22 Θεσσαλονίκη
ΤΗΛΕΦΩΝΟ | 2310 229778
EMAIL | info@imma.edu.gr
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ | www.imma.edu.gr
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ | Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00, Τετάρτη 09.00-20.00 & Σάββατο 10:00-14:00
ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ | Ενήλικες 2€ - Μαθητές 1€
ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ | Το μουσείο προσφέρει οργανωμένες ξεναγήσεις σε ομάδες επισκεπτών. Επίσης προσφέρει τη δυνατότητα αυτόματης ξενάγησης (υπηρεσία προσωπικής περιήγησης) σε πολλές γλώσσες και σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Ομάδες επισκεπτών γίνονται δεκτές με ραντεβού στο τηλ. 2310 229778.
ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ | Το Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο κτήριο που στέγαζε το Ελληνικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Είναι προσβάσιμο κυρίως με λεωφορείο ή με τα πόδια, για όσους διαμένουν εντός του ιστορικού κέντρου.

Όσοι έρχονται από τη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λεωφορειακές γραμμές 3, 5, 6, 12, 39, 33 και θα πρέπει να αποβιβαστούν στη στάση «Μητρόπολη», στην οδό Μητροπόλεως.

Όσοι έρχονται από την ανατολική είσοδο της πόλης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λεωφορειακές γραμμές 3, 5, 6, 12, 33, 39 και να αποβιβαστούν στη στάση «Αγία Σοφία» στην οδό Τσιμισκή.

Κοντά στο μουσείο δεν υπάρχει δυνατότητα ελεύθερης στάθμευσης, στην περιοχή όμως υπάρχουν σταθμοί αυτοκινήτων επί πληρωμή.

Επίσης, για τα Ι.Χ. στην περιοχή του Μουσείου και στο ιστορικό κέντρο λειτουργεί το σύστημα στάθμευσης ithesi


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου