Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

ΠΑ.ΣΟ.Κ Κιλκίς: "Μαύρα μαντάτα για το τμήμα ΤΕΙ Κιλκίς"



Δελτίο τύπου Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ Κιλκίς 
Την Τρίτη 26 Ιουνίου 2018, κλιμάκιο της Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κιλκίς με επικεφαλής τον Γραμματέα Σταμάτη Παπουλίδη και τα μέλη Μαρία Μιχαηλίδου και Πέτρο Βαβάμη επισκέφθηκαν την Διοίκηση του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας (Σέρρες) και συζήτησαν με τον Πρύτανη Δημήτριο Χασάπη, τον Αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων και Προσωπικού Χαράλαμπο Στρουθόπουλο, την Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Ευαγγελία Μυροφόρα Θεοδωρίδου για την επικείμενη συγχώνευση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας (Σέρρες) και το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Καβάλα) στην οποία συγχώνευση συμπεριλαμβάνεται και η τύχη του τμήματος ΤΕΙ Κιλκίς «Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης».

Τα προαναφερθέντα στελέχη της Διοίκησης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχαν στην επιτροπή για τη διαμόρφωση του πορίσματος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη συνολική αναδιάταξη του χάρτη της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Από το διάλογο με την διοίκηση προέκυψαν ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία δεν έχουν δημοσιευτεί έως σήμερα, καθώς το πόρισμα της επιτροπής δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη επίσημα.

Διαπιστώθηκε από τα λεγόμενα των παραπάνω στελεχών της διοίκησης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας (Σέρρες) ότι σύμφωνα με το πόρισμα που έχει λάβει ο Υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου το επόμενο έτος δεν θα συμπεριλαμβάνεται το τμήμα ΤΕΙ Κιλκίς «Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης» στα μηχανογραφικά δελτία των μαθητών που θα αποφοιτήσουν από τα Λύκεια. Το τελευταίο έτος υποβολής στο μηχανογραφικό δελτίο των μαθητών των Λυκείων για το τμήμα που υφίσταται στο Κιλκίς θα είναι το τρέχον έτος.

Η δυνατότητα ολοκλήρωσης όσων υποψηφίων θα εισαχθούν φέτος στο ΤΕΙ Κιλκίς τμήμα «Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης» θα βρίσκεται μεταξύ τεσσάρων ή πέντε ετών.

Όπως έγινε κατανοητό το τμήμα «Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης» για πάρα πολλά χρόνια δεν έτυχε της προσοχής που άξιζε ούτε όσο συμπεριλαμβανόταν στα Παραρτήματα του ΤΕΙ Σίνδου ούτε βέβαια όταν συμπεριλήφθηκε στις δομές του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας (Σέρρες) από την περίοδο της μεταρρύθμισης του Σχεδίου Αθηνάς το 2013, καθώς έχει μείνει με δύο καθηγητές ενώ επιπλέον το περιεχόμενο σπουδών και το προφίλ του τμήματος δεν ακολουθεί τους κανόνες της Ακαδημαϊκότητας ενός Πανεπιστημιακού τμήματος αντίστοιχου με αυτό που θα πρέπει να παρουσιαστεί μετά την συγχώνευση τον παραπάνω τριών Ιδρυμάτων.

Στο πόρισμα της η επιτροπή κάνει λόγο για την δημιουργία «Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών» με έδρα την Θεσσαλονίκη αλλά η διδασκαλία θα γίνεται σε δομές όπως αυτή του Κιλκίς .

Στην ουσία θα πραγματοποιούνται προπτυχιακά τμήματα Πανεπιστημιακού επιπέδου με δίδακτρα αντίστοιχα με το «Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο».

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 ένα από τα τμήματα αυτά θα βρίσκεται στο Κιλκίς στο Νέο Κτίριο (αν βέβαια υπάρχει διάθεση και ενδιαφέρον προς δήλωση συμμετοχής σε αυτό το τμήμα) και θα έχει περιεχόμενο σπουδών αντίστοιχο του τμήματος «Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης» ενώ η παρακολούθηση του θα αφορά και ξένους φοιτητές.

Παράλληλα εντός του πορίσματος υπάρχει πρόταση για δημιουργία τεσσάρων τμημάτων διετούς φοίτησης μεταλυκειακών ΙΕΚ με πολύ χαμηλό κόστος συμμετοχής. Τμήματα όπως Αμπελουργίας-Οινοποιίας, Τεχνικός Τροφίμων, Τεχνικός Γραφείου Κοπτηρίου, Τεχνικός Προϊόντων Ένδυσης, στα οποία τμήματα η πιστοποίηση των αποφοίτων δεν θα χρειάζεται.

Από πλευράς της η Ν.Ε.  ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κιλκίς επιφυλάχθηκε για τις δήθεν «καλές προθέσεις» του Υπουργείου Παιδείας περί αναβάθμισης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μέσω πορισμάτων, αφού το τμήμα ΤΕΙ «Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης» ουσιαστικά καταργείται.

Η αντικατάσταση του τμήματος ΤΕΙ «Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης» με τμήμα αντιστοίχου τύπου του «Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστήμιου» δεν σημαίνει ότι θα πραγματοποιηθεί ντε φάκτο, διότι τα δίδακτρα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, συνήθως αρνητικός και αποτρεπτικός, για τέτοιου είδους περιεχόμενο σπουδών που μέχρι σήμερα η ελληνική πολιτεία με τις πρακτικές της άφησε στο έλεος των συγκυριών χωρίς δυνατότητες εξέλιξης.

Ο σύγχρονος και ακριβός εξοπλισμός του υφιστάμενου τμήματος ΤΕΙ Κιλκίς όπως όλα δείχνουν δεν θα χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του δημόσιου Πανεπιστημίου αλλά θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης ιδιωτικών φορέων…

Ενώ μέσω ΠΕΠ έχει ήδη δρομολογηθεί η αγορά εξοπλισμού για το τμήμα ΤΕΙ Κιλκίς 500.000 ευρώ (έχουν ξεπεραστεί και ολοκληρωθεί όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες).

Το νέο, σύγχρονων προδιαγραφών κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα το τμήμα ΤΕΙ Κιλκίς, παρόλο που διαθέτει δυνατότητα κάλυψης τουλάχιστον τριών τμημάτων περιορίζεται στο ένα που πλέον απειλείται με κατάργηση…

Τελικά ενδιαφέρεται κανείς για την τύχη του ΤΕΙ Κιλκίς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.