Τρίτη, 26 Ιουνίου 2018

"Τα ναρκωτικά δε λύνουν προβλήματα"

Οι αστυνομικοί της γειτονιάς Κιλκίς ενημερώνουν
Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών η σημερινή και εμείς θέλουμε να δυναμώσουμε μαζί με τόσες άλλες φωνές αυτό το ΟΧΙ στα ναρκωτικά.

Οι άνθρωποι στρέφονται στην χρήση ναρκωτικών γιατί επιδιώκουν να αλλάξουν κάτι στη ζωή τους. Για να μοιάσουν ή και για να διαφοροποιηθούν από τους υπόλοιπους, για να ξεφύγουν ή να χαλαρώσουν, επειδή τους έκανε να μοιάζουν πιο ώριμοι , για να κάνουν την επανάστασή τους, για να πειραματιστούν κ.α. Στην αρχή φαίνεται να επιτυγχάνουν τον σκοπό για τον οποίο στράφηκαν στην χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Κανείς δεν γνώριζε εξαρχής πως η εξάρτηση στις ναρκωτικές ουσίες είναι μια εγκεφαλική διαταραχή και οι άνθρωποι με εξάρτηση από τα ναρκωτικά έχουν διαφορετική εγκεφαλική δομή και λειτουργία. 

Είναι αλήθεια ότι η εξάρτηση εκφράζεται με μια μορφή καταναγκαστικής συμπεριφοράς, η οποία συμπεριφορά είναι στενά συνδεδεμένη με εγκεφαλικές αλλαγές που συμβαίνουν με τον καιρό, με την επαναλαμβανόμενη χρήση ναρκωτικών. 

Η εξάρτηση από τα ναρκωτικά είναι δύσκολο να ελεγχθεί εξαιτίας της καταναγκαστικής χρήσης ναρκωτικών και της επιθυμίας που οδηγεί στην αναζήτηση των ναρκωτικών και στην επαναλαμβανόμενη χρήση, ακόμα και στον κίνδυνο αρνητικών συνεπειών για την υγεία και την κοινωνία.

Τα άτομα που είναι εξαρτημένα στα ναρκωτικά συχνά αποτυγχάνουν στην προσπάθειά τους να σταματήσουν την χρήση από μόνοι τους. Έτσι μοιραία ο καταναγκασμός στα ναρκωτικά οδηγεί στον πόνο, τον φόβο, την ντροπή, την μοναξιά, τον θυμό… στην κατάρρευση της ζωής.

Τα ναρκωτικά από θεραπεία για τους πόνους της ψυχής και του σώματος γίνονται εθισμός, ανελεύθερη φύση, αδυναμία, πόνος, ασθένεια, θάνατος, αλλά και εμπόριο, κερδοσκοπία και έγκλημα. 

Τα ναρκωτικά δε λύνουν προβλήματα, τα προβλήματα είναι εκεί, της ύπαρξής μας, της εικόνας μας, των άλλων, εμείς «φεύγουμε» δυσχεραίνοντάς τα και δημιουργώντας άλλα, σε εμάς, στις οικογένειές μας, στους άλλους.
Δεν τα χρειαζόμαστε τα ναρκωτικά, μπορούμε να βρούμε άλλους τρόπους να αντέξουμε τον πόνο και το δυσάρεστο, κρατώντας την αξιοπρέπειά μας και χτίζοντας την αυτοεκτίμηση και τη δύναμή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου