Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Σχεδιασμός για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης

Στην εκπόνηση μελέτης Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης προχωρούν από κοινού η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και οι Δήμοι Δέλτα, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Πυλαίας – Χορτιάτη.

Σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την οποία συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσιάστηκε μάλιστα ο σχεδιασμός που υπάρχει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του παραλιακού μετώπου και για την ανάδειξη και ανάπτυξή του.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «ουσιαστικά διαμορφώνουμε σήμερα όλοι μαζί οι τοπικοί φορείς του τόπου τη νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης. Οι εξυπηρετήσεις και η στρατηγικού χαρακτήρα αναπτυξιακή δυναμική, που θα προσφέρει στην πόλη αυτός ο σχεδιασμός, θα αποτελέσουν το πραγματικά νέο brand name των επόμενων δεκαετιών για τη Θεσσαλονίκη. 

Εμείς δημιουργούμε το θεσμικό εργαλείο που θα επιτρέψει την ασφαλή σχεδίαση και ολοκλήρωση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης κι αυτό είναι το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο. Είναι το εργαλείο, που θα ορίζει τα δεδομένα των έργων, μελετών και ρυθμίσεων για το χωρικό σχεδιασμό των περιοχών, ανεξάρτητα των διοικητικών τους ορίων, για την ανάπτυξη έργων μητροπολιτικής κλίμακας και στρατηγικής σημασίας».

Ήδη στο πλαίσιο του προγράμματος TerraMed, που υλοποίησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προωθούνται οι πρώτες δράσεις στη δυτική πλευρά του παράκτιου μετώπου (δήμοι Δέλτα και Αμπελοκήπων – Μενεμένης), οι οποίες μάλιστα θα αποκτήσουν και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, στην ανατολική πλευρά, στο Δήμο Θερμαϊκού, προωθούνται έργα αστικού σχεδιασμού και ανάπλασης στο οικιστικό τμήμα.

Στη συνάντηση εργασίας συμφωνήθηκε ότι το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να ρυθμιστεί ενιαία πολεοδομικά, ολοκληρώνοντας έτσι τις ρυθμίσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί δυτικά και ανατολικά.

Πρόκειται για ένα μητροπολιτικού χαρακτήρα ζήτημα, οι επιμέρους ρυθμίσεις και προτάσεις του οποίου πρέπει να εναρμονίζονται στις κατευθύνσεις των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων των Δήμων, που με τη σειρά τους είναι εναρμονισμένα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια συνεχόμενη παράκτια ζώνη αναψυχής και ένας μεγάλος άξονας περιπάτου, που θα επιτρέπει την απρόσκοπτη παραθαλάσσια μετακίνηση των πολιτών με τα πόδια ή με ποδήλατο. Μια ζώνη, που θα συνδέεται με τη θαλάσσια συγκοινωνία, με τις μελλοντικές επεκτάσεις του μετρό της Θεσσαλονίκης προς το αεροδρόμιο και μια ζώνη που θα συνδέει υφιστάμενους χώρους πολιτισμού, αθλητισμού και υπαίθριας αναψυχής, με την ανάδειξη και ενσωμάτωση όλων των νέων ανάλογων χρήσεων και παρεμβάσεων. 

Στο σχεδιασμό προβλέπεται η κατάργηση της ασυνέχειας και η ενοποίηση των ιστορικών τόπων, με τα νέα τοπόσημα αναφοράς μνήμης της πόλης.

«Ο σχεδιασμός για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι θα είναι ενιαίος», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρης Μπίλλιας, επισήμανε ότι «μέχρι σήμερα όλα λειτουργούσαν αποσπασματικά στη Θεσσαλονίκη και γι’ αυτό δεν έγινε καμιά ουσιαστική αλλαγή στην πόλη. Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο είναι μια μεγάλης κλίμακας και μητροπολιτικού χαρακτήρα παρέμβαση. 

Είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα, που βάζει υπό την ‘ομπρέλα’ της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή όλων των Δήμων, για να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε κάτι ολοκληρωμένο και ουσιαστικό για την παραλιακή ζώνη. Τα βήματα είναι τα εξής: ολοκλήρωση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, κυρίως αρχιτεκτονικές μελέτες, περίληψη των προτάσεων των Δήμων, κοστολόγιο δράσεων, εξεύρεση πόρων, υλοποίηση παρεμβάσεων».

Σύμφωνα με την προεργασία του ΤΕΕ/ΤΚΜ, που παρουσίασε το στέλεχος του Επιμελητηρίου Τάκης Δούμας, το μητροπολιτικό παραλιακό τμήμα προτείνεται να οργανωθεί σε επτά ενότητες:

1.Δυτική πλευρά στην περιοχή του Δενδροποτάμου και στην αρχή της οδού 26ης Οκτωβρίου ως τα Δικαστήρια: Προβλέπεται εξυγίανση και ανάπλαση της περιοχής του Δενδροποτάμου, των παλιών βυρσοδεψείων και λειτουργική ένωση με τις υπερτοπικές χρήσεις της οδού 26ης Οκτωβρίου. Περιλαμβάνει: εκβολή Δενδροποτάμου, ρέμα βυρσοδεψείων, πύλη 16 ΟΛΘ, πύλη 8 ΟΛΘ, Porto Center, Porto Pallas, Μουσείο Ύδρευσης, παλιά σφαγεία, FIX, νέο κτίριο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ξενοδοχείο Met και «Λιμάνι Center».

2.Πορεία μνήμης από την Πλατεία Ελευθερίας μέχρι το Μουσείο Ολοκαυτώματος: Προβλέπεται λειτουργική ένωση της Πλατείας Ελευθερίας δια μέσου ΟΛΘ – παλιού Τελωνείου – κτιρίων στάβλων – εγκαταστάσεων παλιού εμπορευματικού σταθμού, με το χώρο του νέου Μουσείου Ολοκαυτώματος.

3.Άξονας περιπάτου Λεωφόρου Νίκης: Προβλέπεται ένας άξονας περιπάτου από το Λευκό Πύργο μέχρι την Πλατεία Ελευθερίας, με νέα δεδομένα (διαπλάτυνση, μεταφορά ποδηλατοδρόμου), ανεξάρτητα από την πεζοδρόμηση της Λεωφόρου Νίκης.

4.Περιοχή Μεγάρου Μουσικής – Ποσειδωνίου – Αλλατίνη μέχρι τα όρια του Δήμου Καλαμαριάς: Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, που περιλαμβάνει ενιαία και συνολική πολεοδομική ρύθμιση, με λειτουργική ενοποίηση των χώρων του Μεγάρου Μουσικής, των Μύλων Αλλατίνι, του Ποσειδωνίου, της χωροθετημένης μαρίνας και εκτός σχεδίου περιοχής, με πρόβλεψη ανάπτυξης αθλητικών εγκαταστάσεων ως τα όρια του Δήμου Καλαμαριάς.

5.Παράκτια ζώνη Δήμου Καλαμαριάς, που παρακολουθεί τις οδούς Σοφούλη και Πλαστήρα: Προβλέπεται ενεργοποίηση των προβλεπόμενων και θεσμοθετημένων ρυθμίσεων για το παράκτιο μέτωπο του Δήμου, τόσο από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, όσο κι από το υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα για τις παρεμβάσεις στο χώρο αυτό, από τα όρια της Θεσσαλονίκης μέχρι την Εθνική Σχολή Δικαστών.

6.Περιοχές ένθεν κακείθεν της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής μετά την Περιφερειακή Τάφρο έως το Αγρόκτημα του ΑΠΘ (Πράσινα Φανάρια): Αφορά σε πολεοδομικές παρεμβάσεις, που προβλέπονται από το ΓΠΣ, από τα όρια της Καλαμαριάς μέχρι το Αγρόκτημα του ΑΠΘ. 

Ταυτόχρονα, αξιοποίηση δυο μεγάλων δημόσιων κτημάτων, στο πλαίσιο της ενιαίας και συνολικής παρέμβασης, που θα περιλαμβάνει την επέκταση της γραμμής του μετρό προς το αεροδρόμιο, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τη μαρίνα του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη και τις εντασσόμενες σε σχέδιο περιοχές εμβαδού περίπου 1.100 στρεμμάτων.

7.Καλοχώρι – Δενδροπόταμος: Ήδη υπάρχει σχεδιασμός προς υλοποίηση όλων των απαιτούμενων παρεμβάσεων, μέσω του προγράμματος TerraMed, με ολοκληρωμένη μελέτη και διασφαλισμένη χρηματοδότηση για τις πρώτες παρεμβάσεις.

Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου είπε πως «οι πολίτες, η τοπική κοινωνία και οι δημοτικές αρχές του δυτικού παράκτιου μετώπου διαμαρτύρονται επί δεκαετίες για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της προνομιούχας κατά τα άλλα αυτής περιοχής. Επιτέλους, μετά και το έργο TerraMed της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το ΤΕΕ/ΤΚΜ, δρομολογείται κάτι πραγματικά σημαντικό, στο οποίο θα συνεισφέρουμε με όλες τις δυνάμεις μας. Θα βοηθήσουμε με κάθε τρόπο στην υλοποίηση του σχεδιασμού».

Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και του ΤΕΕ/ΤΚΜ «να ξεκινήσει επιτέλους ένας ουσιαστικός διάλογος για την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου. Επιτέλους, η πόλη θα αποκτήσει πρόσωπο κι όχι πλάτη στη θάλασσα. Ωφελούμενοι θα είναι όλοι οι πολίτες. Η συνεργασία των τοπικών φορέων φέρνει αποτελέσματα».

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης Θανάσης Παππάς τόνισε ότι «αυτή η προσπάθεια πρέπει να πετύχει. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μπορεί να παίξει το ρόλο του επικεφαλής αυτής της προσπάθειας. Είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία και τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός προπλάσματος, η κατάρτιση μιας βασικής εισήγησης για την προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου και η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών».

Παρόντες στη συνάντηση εργασίας ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, ο Αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Γιώργος Δημαρέλος εκπρόσωποι και στελέχη των υπόλοιπων Δήμων, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.