Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017

Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς: «Ρωτάμε (για) τα αντικείμενα »

Δελτίο τύπου Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς υιοθετεί από εφέτος για την περιοχή του Κιλκίς μια καλή μουσειακή πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς εδώ και χρόνια και αφορά στην προβολή για ορισμένο χρονικό διάστημα επιλεγμένου αντικειμένου που προέρχεται είτε από τις αποθήκες είτε από τις μόνιμες συλλογές της έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς.
Τίτλος της δράσης της ΕΦΑ Κιλκίς είναι «Ρωτάμε (για) τα αντικείμενα». Ερευνούμε δηλαδή δια των υλικών καταλοίπων του πολιτισμού τις κοινωνίες του παρελθόντος, τα πρόσωπα - ανώνυμα και επώνυμα, τις ανθρώπινες σχέσεις και τις συνθήκες και συγκυρίες που διαμόρφωσαν ιστορία/ες, ιδεολογία/ες, ατομικές και συλλογικές εμπειρίες κ.λπ.

Στόχος είναι η ενεργή συμμετοχή του επισκέπτη στο γίγνεσθαι της μικρο-ιστορίας που γεννά η ίδια η δράση, με την αλληλεπίδραση των φορέων πολιτισμού, των επισκεπτών και των αντικειμένων. Με τον τρόπο αυτό αποσκοπούμε στον αναστοχασμό για τις ερμηνείες μιας παρελθούσας πράξης ή διαδικασίας.

Σε προθήκη που κατασκευάστηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό θα προβάλλονται υλικά κατάλοιπα του ιστορικού παρελθόντος προκειμένου να ανοίξει ένας διάλογος για πολυεπίπεδες όψεις της ζωής.

Η πρώτη δράση της Εφορείας μας αφορά στην προβολή ενός λίθινου ηλιακού ρολογιού που προέρχεται από την περιοχή του Κιλκίς και χρονολογείται στα ελληνιστικά-ρωμαϊκά χρόνια. Το αντικείμενο αποτελεί την αμεσότερη υλική αποτύπωση του ρυθμιστικού ρόλου που διαδραματίζει σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου και ιδιωτικού, τελετουργικού και καθημερινού βίου του ανθρώπου η νοηματοδότηση του χρόνου.

Η δράση συνοδεύεται από ειδική ψηφιακή προβολή για την έννοια του χρόνου, στον χώρο του Μουσείου, και θα διαρκέσει έως τις 17 Δεκεμβρίου 2017.

Η ΕΦ.Α. Κιλκίς σας προσκαλεί για τη γνωριμία με τον θεσμό και το ηλιακό ρολόι το απόγευμα της Τετάρτης 26 Ιουλίου 2017, στις 19.30.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους αρχαιολόγους της Εφορείας μας, κ.κ. Σταμάτη Χατζητουλούση και Μαγδαληνή Παρχαρίδου, σε εργάσιμες ημέρες και ώρες (τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 801402, 2310 801 428, 23410 22477).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου