Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Αλαζόγλου: Η αναγκαιότητα δημιουργίας της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας

Του Σάκη Αλατζόγλου
Σήμερα, περισσότερο από χθες, η χώρα απειλείται από μια νέα εθνική περιπέτεια. Οι δυσκολίες της β΄ αξιολόγησης επαναφέρουν στο προσκήνιο ακόμη και τη συζήτηση περί Grexit. Η ανεξέλεγκτη διόγκωση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος, σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε. με τη Τουρκία θα απειλήσει τη χώρα μας σε μεγάλο βαθμό. 

Τα ζωτικά θέματα εξωτερικής πολιτικής φαίνεται ήδη να περιπλέκονται και η θέση της Ελλάδας να εξασθενεί επικίνδυνα. Τα εθνικά - κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα μεγαλώνουν και οι λύσεις όλο και περισσότερο δυσκολεύουν. 

Μπροστά σε αυτή τη πολιτική συγκυρία που διαμορφώνεται προβάλει το ερώτημα εάν και κατά πόσο οι κίνδυνοι και οι απειλές που συσσωρεύονται μπορούν να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά από μια μονοκομματική κυβέρνηση.

Όλο και περισσότερο εδραιώνεται η πεποίθηση πως οι λύσεις απαιτούν εθνική ενότητα και ομοψυχία. Ο χώρος του προοδευτικού κέντρου, η ισχυρή προοδευτική συμμαχία σοσιαλιστών και δημοκρατών είναι υποχρεωμένη να συμμετέχει σε αυτήν την εθνική προσπάθεια. 

Προϋπόθεση βέβαια γι’ αυτό αποτελεί η συγκρότηση ενός πολιτικού φορέα που θα εκφράζει τις δυνάμεις του μεσαίου πολιτικά χώρου. Δυστυχώς για την χώρα μας, σήμερα ο μεσαίος χώρος εμφανίζεται κατακερματισμένος. Ο χώρος του προοδευτικού κέντρου ταλαιπωρείται από πολλαπλές διαιρέσεις. 

Αντί της συσπείρωσης και ενοποίησής του, παρακολουθούμε τη δημιουργία πολλών μικρών νέων κομμάτων, θυμίζοντας την εποχή του 1964, όπου το ρόλο της Ένωσης Κέντρου έχει το σημερινό ΠΑΣΟΚ. 

Οι προσωπικές φιλοδοξίες και οι ατομικές στρατηγικές δεν επιτρέπουν, μέχρι σήμερα τη διαμόρφωση ενός τρίτου πόλου που θα λειτουργήσει ως εγγυητής της σταθερότητας απέναντι στον διπολισμό του σημερινού πολιτικού τοπίου.

Σήμερα, σε αντίθεση με τα πρώτα χρόνια των μνημονίων, οι πολίτες περιμένουν τις αλήθειες. Η «προσγείωση» στην πραγματικότητα, ιδιαίτερα μετά την μνημονιακή στροφή ακόμα και του ΣΥΡΙΖΑ, υποχρεώνει τη συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού φάσματος να εγκαταλείψει τις πολιτικές επιλογές «οργής», περιορίζοντας το ρεύμα της αντισυστημικότητας. 

Η θετική αυτή συνθήκη επιτρέπει την παρουσίαση στο πολιτικό σκηνικό, συστημικών πολιτικών. Η χώρα μας χρειάζεται ένα κόμμα που θα καταφέρει να εκφράσει τον πολιτικό ορθολογισμό. Ένα κόμμα που θα μπορεί να προτείνει κάτι ριζικά διαφορετικό και ταυτόχρονα πειστικά ειλικρινές. 

Σε αυτή τη χρονική στιγμή χρειαζόμαστε ένα κόμμα που θα διαθέτει έμπειρα στελέχη με εγγεγραμμένη μεταρρυθμιστική διάθεση και έργο για να το καταστήσουν πόλο έλξης ευρύτερων στρωμάτων της μεσαίας τάξης. 

Χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση, με προσανατολισμό τη νέα γενιά, κοστολογημένο και εφαρμόσιμο, χωρίς ευχολόγια και προχειρότητες, πέρα από συντεχνιακές δεσμεύσεις και τις παλαιοκομματικές αγκυλώσεις.

 Οι πολίτες έχουν πλέον άποψη για τα πάντα, έχουν δει πολλά και αν φανεί κάτι διαφορετικό και καινοτόμο, είναι πολύ πιθανό να το αγκαλιάσουν, προσδίδοντάς του την απαραίτητη πολιτική ώθηση.

Οι πολίτες που έχουν συνειδητά επιλέξει την αποχή και την αδράνεια, είναι έτοιμοι στα πλαίσια της αυτοοργάνωσης να στρατευθούν στις «Επιτροπές Πρωτοβουλίας» σε κάθε Δήμο, αρκεί να εμφανιστεί η ενιαία οργανωτική, πολιτική και προγραμματική έκφραση του νέου πολιτικού σχηματισμού. 

Ήδη με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποφασίστηκε η διεξαγωγή συνεδρίου εντός του 2017. Σε συνδυασμό με την συγκρότηση των οργάνων σε επίπεδο νομών συντελείται ένα νέο αποφασιστικό βήμα για τη δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας. 

Η προοπτική διεξαγωγής ενός ιδρυτικού συνεδρίου ενότητας, ανανέωσης και προοπτικής, με τη συμμετοχή κομμάτων, κινήσεων, προσωπικοτήτων του χώρου θα καθορίσει τις ιδεολογικές και πολιτικές συντεταγμένες της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και θα διαμορφώσει ένα νέο δημοκρατικό συμμετοχικό μοντέλο κομματικής οργάνωσης και λειτουργίας, απορρίπτοντας κάθε είδους αρχηγισμό που παραπέμπει σε καταδικασμένες παλαιοκομματικές πρακτικές του παρελθόντος.

Στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, οποιαδήποτε κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ δεν αποτελεί λύση. Και οι δύο επιδιώκουν να αποτελέσουν τους δύο πόλους ενός συρρικνωμένου και αδιέξοδου δικομματισμού, που θα αναπαράγει τις παθογένειες του παρελθόντος και θα επιφέρει νέα δεινά στον τόπο. 

Η ανάγκη συγκρότησης ισχυρής Προοδευτικής Παράταξης θεωρείται επιτακτική, προκειμένου να υπάρξουν νέοι πολιτικοί συσχετισμοί που θα μπορούν να οδηγήσουν σε κυβερνήσεις ευρύτερης συνεργασίας των δημοκρατικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.