Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Ενεικονισμός των Θεοφανείων στη Γουμένισσα (Φωτογραφίες)

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Γουμενίσσης
Και στην ακριτική μας Μητρόπολη ζήσαμε πάλι τη χαρά του εορτασμού των Θεοφανείων, με τη θάλψη της κοινής πνευματικής ευφροσύνης που υπερβαίνει τη συνήθη παγωνιά των καιρικών φαινομένων, με την θελκτική αίσθηση της κοινωνούμενης συμμετοχής όλων, ένα διατηρούμενο ιερό έθιμο αιώνων και αιώνων που παραπέμπει νοερά σ᾽ αυτό που είμαστε και υπηρετούμε.

Είμαστε θεόκτιστοι. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός (Δημιουργός και Σωτήρας του κόσμου όλου) μας θεοφανερώθηκε (και) με τη Βάπτισή Του στα ποτάμια ύδατα του Ιορδάνη (αγιάζοντας την ανθρώπινη μας φύση/ύπαρξη και την κτίση διά των υδάτων). Νόημα της δικής μας ύπαρξης είναι ο Χριστός, νόημα της δικής μας ζωής θέλουμε το Χριστό δια της Εκκλησίας και των εορτών της. 

Και έτσι δίνουμε νόημα στον άλογο κόσμο, στη φύση ολάκερη, μέσα από αυτήν τη σχέση, στην οποία καταφάσκουμε εκκλησιαστικά και δι᾽ ορωμένων (όλη η αγιαζόμενη φύση) και δι᾽ αοράτων (άγγελοι συνεορτάζοντες για τη συγκατάβαση της θείας χάρης που ομορφαίνει-ευλογεί-αγιάζει-ζωογονεί-ζωοποιεί τα πάντα).

Αυτό είναι ένας ύμνος πνευματικής χαράς, ένας ύμνος πνευματικής (και αισθητής) κοινωνίας της φύσης όλης δι᾽ ημών με τον επιφανέντα Θεό και Σωτήρα. Αυτό ανοίγει το συνήθη στενόκαρδο ορίζοντα της καθημερινότητας, που γίνεται όλο και πιο στενόχωρος, όσο αλαζονευόμεθα με τον πολιτισμό της απάνθρωπης παγκοσμιοποιημένης εκμετάλλευσης.

Σε κάθε ενορία της ακριτικής μας Μητρόπολης γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια, μια κυριολεκτούμενη πανέορτη εορτή (όπως την είδαμε εκ προοιμίου).

Στην ιστορική Γουμένισσα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης κ. Δημήτριος, με συνενωμένα τα εκκλησιάσματα και τους ι. Λειτουργούς από την Ι.Μ.Παναγίας Γουμενίσσης και το Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Γουμενίσσης, συνοδείᾳ και των τοπικών δημοτικών αρχών, αγίασαν τα ύδατα και στην κεντρική ιστορική κρήνη της κεντρικής πλατείας (μία πανευφρόσυνη εκκλησιαστική εορτή, για τους πιστούς μικρούς τε και μεγάλους, παρά το δριμύ κρύο).

Η συνέχεια δόθηκε στον Αξιό, το μεγάλο ποτάμι που διαπερνά εγκάρσια τα δύο μέρη της συνοριακής μας Μητρόπολης από την Ειδομένη μέχρι τη Γέφυρα. Ο αέρας πολύ δυνατός και κατάψυχρος, δε στάθηκε ικανός να αποτρέψει την προσέλευση και τη συμμετοχή των πιστών, σε όλο το μήκος της γέφυρας, αλλά και στις όχθες του ποταμού. Τελέστηκε και πάλι η τελετή αγιασμού των υδάτων και της φύσης, με την επίκληση της ευλογίας του Σωτήρος Χριστού και τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού. 

Προεξήρχε ο Ποιμενάρχης μας κ. Δημήτριος επικεφαλής μιας φιλεόρτου κληρικολαϊκής εκπροσώπησης από Γουμένισσα, Αξιούπολη και Πολύκαστρο, φορείς των τοπικών Αρχών με επικεφαλής το Δήμαρχο Παιονίας κ. Χρήστο Γκουντενούδη και αντιδημάρχους, ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, ο εκπρόσωπος του διοικητή της 33ης Μ/Κ Ταξιαρχίας και αξιωματικοί. Και βεβαίως, οι ριψοκίνδυνοι που έπεσαν στα παγωμένα νερά του ποταμού, για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.