Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Υποβάθμιση των ανθρωπιστικών σπουδών

Του Γιάννη Λιναρδάκη*
Το υπουργείο Παιδείας της χώρας μας, για μια ακόμα φορά, με νέα εγκύκλιο του Υπουργού στους Εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με την οποία επιβάλλεται να διδάσκονται συνοπτικά και να μην εξετάζονται στην Α΄ τάξη του Γενικού Λυκείου τα ακόλουθα κεφάλαια της αρχαίας ελληνικής ιστορίας: Κυκλαδικός Πολιτισμός, Μινωικός Πολιτισμός, Μυκηναϊκός Πολιτισμός, Ο Πρώτος και ο Δεύτερος Ελληνικός Αποικισμός, Οι Περσικοί Πόλεμοι, Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, Ο Φίλιππος Β' και το Οικουμενικό Κράτος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρέχει στους μαθητές ελλιπή γνώση του ελληνικού πολιτισμού στη συνέχεια και στη διαχρονία του. 

(Κάποια από τα προηγούμενα κεφάλαια είχαν αφαιρεθεί από τη διδακτέα ύλη με παλαιότερες εγκυκλίους, όπως ο Κυκλαδικός Πολιτισμός, ο Μινωικός Πολιτισμός, το Οικουμενικό Κράτος του Μεγάλου Αλεξάνδρου). Επιπλέον, διδάσκεται συνοπτικά όχι μόνο ο πολιτισμός των λαών της Μεσοποταμίας αλλά και ο Αιγυπτιακός πολιτισμός, δύο από τους πρώτους μεγάλους πολιτισμούς που αποτέλεσαν μαζί με τον ελληνικό τη βάση για την εξέλιξη και την πρόοδο της ανθρωπότητας.

Αποσιωπάται, έτσι, η ουσία του ελληνικού πολιτισμού, η εξάπλωσή του σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο, η ενότητά του, όπως την επέτυχε ο Φίλιππος Β', ο βασιλιάς της Μακεδονίας, η οικουμενική διάσταση και σημασία του μέσω του εκπολιτιστικού έργου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εξάλλου, με τη νέα αυτή απόφαση συνεχίζεται η εκθεμελίωση των βασικών πυλώνων του πολιτισμού μας στην Ελληνική Εκπαίδευση.

Μοναδικός γνώμονας των ρυθμίσεων είναι η συρρίκνωση και υποβάθμιση της διδασκαλίας των ανθρωπιστικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Δεν κρίθηκε αρκετή, φαίνεται, η μείωση των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο και στο Γενικό Λύκειο ούτε η κατάργηση του Επιταφίου του Περικλέους στη Γ' τάξη του Γενικού Λυκείου και η κατάργηση της εξέτασης των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο!

*Κ. Λιναρδάκης,
Τομεάρχης Παιδείας, Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Κιλκίς,
Μ.Sc., Σχολική Ψυχολογία – Διαχείριση Κρίσεων στην Εκπαίδευση,
Μ.Sc., Διοίκηση των Σχολικών Μονάδων – MUNDIS (Άριστα),
Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις Αιολικών Πάρκων (Άριστα),
Σύμβουλος Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Άριστα),
Αν. Αιρετός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) Κιλκίς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.