Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Γιορτή Καλαμποκιού στο Σ.Σ. Μουριών Κιλκίς



Ο πλούτος της γης στο λεκανοπέδιο των Μουριών και στην ευρύτερη Δημοτική Ενότητα της Δοϊράνης είναι το καλαμπόκι. Είκοσι χιλιάδες στρέμματα αραβοσίτου καλλιεργούνται στην περιοχή και αποδίδουν υψηλή σε ποσότητα και ποιότητα παραγωγή που αξιοποιείται για φυτική και ζωϊκή χρήση.


Με την καλλιέργεια του αραβόσιτου ασχολούνται συστηματικά και με πολύ μεράκι γύρω στους 3.000 καλλιεργητές από την ευρύτερη περιοχή των Μουριών και της Δοϊράνης.

Ο Δήμος Κιλκίς και η Τοπική Κοινότητα Μουριών προσεγγίζουν το χρυσάφι του εύφορου κάμπου, το καλαμπόκι, που είναι το αγαπημένο έδεσμα του καλοκαιριού, και διοργανώνουν Γιορτή Καλαμποκιού με την προσδοκία να αναδείξουν την αγροτική τοπική παραγωγή, την υψηλή διατροφική αξία του προϊόντος, τη γευσιγνωσία αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.

Η Γιορτή Καλαμποκιού θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Ιουλίου, με επίκεντρο των εκδηλώσεων την κεντρική πλατεία του Σ.Σ. Μουριών. 

Οι εκδηλώσεις τελούν, ως προς το επιστημονικό μέρος, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (Ι.Γ.Ε.) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και έχουν την υποστήριξη των ιδιωτικών αγροτικών επιχειρήσεων Euroagro, Compd, Syngetna, K+ U Ευθυμιάδη, Π. Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ, του Πολιτιστικού Συλλόγου Μουριών ''Το Μπέλλες'' του Λυκείου Ελληνίδων – παράρτημα Κιλκίς, του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πικρολίμνης και του Συλλόγου Νέων Μυριοφύτου ''Οι Μακεδόνες''.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Γιορτής Καλαμποκιού αναλυτικά:

Παρασκευή 29 Ιουλίου
20:00 Προσέλευση επισήμων και κοινού – Χαιρετισμοί

Παρουσιάσεις

20:15 ''Η διατροφική αξία του καλαμποκιού'' Εισηγητής Θεμιστοκλής Παπαγγελής, σύμβουλος διατροφής

20:30 ''Η καλλιέργεια του καλαμποκιού ως παράγοντας αειφορίας'' Εισηγητής: Σπυρίδων Παλαιοχωρινός, Msc γεωπόνος

20:45 Εργαστήριο με θέμα ''Γεωργία ακριβείας στο καλαμπόκι'' Εισηγητής: Γεώργιος Ιατρού, PhD βιολόγος

21:00 Χοροί Μακεδονίας και Θράκης

Σύλλογος Νέων Μυριοφύτου ''Οι Μακεδόνες'' Λύκειο Ελληνίδων – παράρτημα Κιλκίς

Σάββατο 30 Ιουλίου
19:30 Δρώμενα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για παιδιά – Παιδικό παιχνίδι

21:00 Χοροί του Πόντου

Πολιτιστικός Σύλλογος Μουριών ''Το Μπέλλες''

21:45 Λαϊκοποντιακή βραδιά

Καθ' όλη τη διάρκεια του διημέρου θα διανέμεται στους επισκέπτες καλαμπόκι, ψητό, βραστό και ποπ κορν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.