Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 3 Μαΐου 2016

''Μια μαμά κι έναν καιρό...'' - Πασχαλιάτικο ποτ πουρί!

Της Ευγενίας Τσομπανοπούλου
Μεγάλη Τρίτη, πάμε αγορά με τον μικρό μου γιο να αγοράσουμε ένα παντελονάκι για την Ανάσταση. Φτάνοντας στο μαγαζί με τα ρούχα τον ρωτάει η πωλήτρια πολύ ευγενικά.

- Τι ύψος έχεις αγόραρε;

- Ααα… δε θυμάμαι και πολύ καλά… ή 1,26 ή 1,46

Με κοιτάζει η πωλήτρια με απορία.

- Αν αναρωτιέσαι για μένα… 1,86. Δεύτερη επιλογή δε σου δίνω.

Γέλασαν και οι κρεμάστρες…

Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε τα αυγά. Παραδοσιακά κόκκινα αυγά, μπλε αυγά, πράσινα, ροζουλί, κίτρινα. Τα τοποθετούμε σε εφημερίδα να στεγνώσουν. Τα περνάμε με λαδάκι να γυαλίσουν, βάζουμε αυτοκόλλητα και ετοιμάζουμε τα καλάθια μας. 


Μετά από κάνα τριωράκι δουλίτσας, δυο τραπεζομάντηλα και τρεις μπλούζες για πέταμα, χέρια και πρόσωπα στα χρώματα του πολέμου… ακούω τσακ... τσουκ… και ξανά τσακ… τσουκ. 

Βρε παιδιά… τι είναι αυτό το τσακ… τσουκ; Είχαν πάρει ο καθένας τους μια αγκαλιά αυγά και τα τσουγκρίζανε με το ξύλινο τραπέζι για να δούνε ποια αντέχουν! Μαμά… δίκιο είχες… τα αυγά της φραγκόκοτας είναι πιο γερά… Βγήκε το πόρισμα!

Μεγάλη Παρασκευή.
Ψιλολαμπαδιάζει το μαλλί του μεγάλου από το διπλανό κερί και δεν έφτανε το καψάλισμα, μας ήρθε και μπόνους κεράκι. Βλέπω το κοντοκουρεμένο μαλλί μεσ’ τα κεριά και με λούζει κρύος ιδρώτας. Πως θα βγούνε τα κεριά Παναγίτσα μου; 

Αναρωτιόμουν φωναχτά… Πετιέται ο μικρός και σίγουρος ότι βρήκε την καλύτερη λύση, φωνάζει… μαμά θυμάσαι πέρσι στην Ανάσταση που γέμισε το παλτό μου κεριά; Το είχες σιδερώσει με ρολό κουζίνας και βγήκε!

Χριστός Ανέστη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.