Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Πασχάλιος Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Κιλκίς

Πρός τον Ιερόν Κλήρον και τον Ευσεβή λαόν τῆς καθ’ ἠμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως
Ἀγαπητοί μου ἀδελφοί, τέκνα ἐν Κυρίω ἀγαπητά,
«Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη, και τα καταχθόνια• εορταζέτω γουν πάσα κτίσις, την Έγερσιν Χριστού, εν η εστερέωται.»
Η προτροπή του μεγίστου Υμνογράφου της Εκκλησίας μας και συγχρόνως η διαπίστωσις για την πλημμύρα του Φωτός, των ουρανίων, των επιγείων αλλά και των καταχθονίων, δεσπόζει στην σημερινή πανήγυρη των πανηγύρεων, στην εορτή και στο θεμέλιο της ορθοδοξίας που είναι η Ανάστασις του Φωτοδότου και ζωοδότου Χριστού μας.


Δεν είναι φράσεις, απλές, αν θέλετε και εντυπωσιακές οι φράσεις των αναστασίμων ύμνων που στηρίζονται εις τον λόγο του Αγίου Γρηγορίου του θεολόγου, αλλά είναι η ζωντανή πραγματικότητα και αλήθεια που δεικνύει την ουσία και το μεγαλείο του Χριστιανισμού.

Ο Χριστός είναι το «ΦΩΣ» της ζωής και δι’ αυτό ήρθε εν τω κόσμω δια να δώσει το φως εις όλο το ανθρώπινο γένος και ειδικότερα εις τους «εν σκότει και σκιά θανάτου καθημένους» Ήλθε το ΦΩΣ και προσέφερε το φως εις όλους τους ανθρώπους. Ως φως και ζωή και δια την αιώνιαν ζωήν κάθε προσώπου, αλλά και όλης της ανθρωπότητας. Ανήλθε εις το Σταυρόν ώστε δια της θυσίας και του σταυρικού του θανάτου να φωτίσει και να φωτίζει Αιωνίως.

Και μέσα στο διάβα των αιώνων, παρ’ όλους τους αγώνες, των διωκτών, των αιρετικών, των αντίθεων, μέσα στην προσπάθεια τους να σβήσουν το φως Εκείνο, το φως της ζωής και της αλήθειας έλαμπε και λάμπει και φωτίζει και καθοδηγεί μέχρι της συντελείας των αιώνων.

Η εποχή μας είναι μια εποχή η οποία μπορούμε να πούμε ότι διακρίνεται από πολλά μελανά σημεία. Κι όμως και σε αυτήν την εποχή ο Αναστάς Χριστός βροντοφωνάζει «θαρσείτε, Εγώ νενίκηκα τον κόσμο». Πολλοί από εμάς μπορεί να στεναχωριόμαστε και να θλιβόμαστε από τα σημεία των καιρών, την αχαριστία, την απληστία, το ψέμα, τον φόβο, την αδικία και τον τρόμο, αλλά η χάρις και η ελπίδα της αναστάσεως μας πληρώνουν ανεκλαλήτου χαράς και ευφροσύνης και επιβεβαιώνουν τω ιερό Υμνωδό.

«Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός»

Αδελφοί μου και παιδιά μου αγαπημένα. Εύχομαι ολόψυχα η ελπίδα και η αλήθεια της Αναστάσεως να γίνει ελπίδα και μέλλον για όλους μας.

Μετά πολλών πατρικών Αναστασίμων Ευχών.
Ο Μητροπολίτης σας
† Ο Πολυανής και Κιλκισίου Εμμανουήλ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.