Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Σύντομο χρονικό του «ισλαμιστικού τρόμου»

Βρυξέλλες, Παρίσι, Μαδρίτη, Λονδίνο. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου πολλές μητροπόλεις της Ευρώπης αλλά και της Τουρκίας και της Ρωσίας αποτέλεσαν στόχο ισλαμιστικών επιθέσεων. Πολλές έγιναν σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η σημερινή τριπλή τρομοκρατική επίθεση σήμερα στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, κατά την οποία πάνω 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 130 τραυματίστηκαν, εγγράφεται σε μία σειρά ισλαμιστικών τρομοκρατικών επιθέσεων που έλαβαν χώρα σε μεγάλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις, αλλά και στην Τουρκία και τη Μόσχα σε βάθος δεκαπενταετίας, μετά από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Κοινό στοιχείο όλων των επιθέσεων ήταν ότι σημειώθηκαν σε σημεία όπου συγκεντρώνονταν πολλοί άνθρωποι. Πολλές εξ αυτών μάλιστα έλαβαν χώρα σε μέσα μαζικής μεταφοράς και κατά τις πρωινές ώρες αιχμής.

Πιο πρόσφατο ήταν το χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη, το προηγούμενο Σάββατο, στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της Ιστικλάλ, κοντά στην Πλατεία Ταξίμ. Την ανάληψη της ευθύνης ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Το συγκεκριμένο χτύπημα ήταν το δεύτερο εντός του 2016 στην Kων/πολη. Τον Ιανουάριο του 2016 είχε σημειωθεί μεγάλη έκρηξη στο ιστορικό κέντρο της πόλης, λίγα μέτρα μακριά από την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί αφήνοντας πίσω 12 νεκρούς, όλοι Γερμανοί τουρίστες.

Το Νοέμβριο του 2015 η σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι ήταν άνευ προηγουμένου. Καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν μέσα σε λίγη ώρα σε μπαρ και εστιατόρια της γαλλικής πρωτεύουσας, με αποκορύφωμα την πολύνεκρη επίθεση στον συναυλιακό χώρο Mπατακλάν, αφήνοντας πίσω συνολικά 130 νεκρούς. 

Είχε προηγηθεί έκρηξη κοντά στο γήπεδο Stadt de France, όπου διεξαγόταν φιλικός αγώνας Γαλλίας-Γερμανίας παρουσία του προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Η γαλλική πρωτεύουσα έγινε στόχος ακραίων ισλαμιστών και στις 7 Ιανουαρίου του 2015, με την επίθεση στο σατιρικό περιοδικό Charlie Ηebdo να συγκαταλέγεται στις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης γαλλικής ιστορίας. Την ευθύνη για την συγκεκριμένη επίθεση είχε αναλάβει η Αλ Κάιντα.

Τον Μάρτιο του 2010 μια επίθεση αυτοκτονίας στο μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας άφησε πίσω της 40 νεκρούς. Ένα χρόνο αργότερα στο ρωσικό αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 37 άνθρωποι. Πίσω από την επίθεση αυτή τη φορά ήταν ο τότε «νούμερο ένα» καταζητούμενος στη Ρωσία, ο τσετσένος Ντόκου Ουμάροφ.

Λίγο πιο πίσω στο παρελθόν, η τρομοκρατική επίθεση σε πολυσύχναστη στάση του λονδρέζικου μετρό και σε λεωφορείο άφησε πίσω της 56 νεκρούς και πάνω από 700 τραυματίες. Πίσω από την επίθεση βρίσκονταν τέσσερεις νεαροί μουσουλμάνοι, βρετανικής υπηκοότητας.

Ένα χρόνο νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2004, μια από τις πλέον αιματηρές ισλαμιστικές επιθέσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους σημειώθηκε στο μετρό της Μαδρίτης, με 191 νεκρούς και πάνω από 1500 τραυματίες.

Πηγή: Deutsche Welle
Dpa / Δήμητρα Κυρανούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.