Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Στη μνήμη του Πάτροκλου Μάλαμα

Υπογράφουν για την οικογένεια του
Μαρία Φρεγγίδου-Μάλαμα, Νόνης Μάλαμας, Δημήτριος Μάλαμας
Οικογένειες: Γιάννη, Γιώργου, Αιμίλιου Φραγγίδη
Ο Πάτροκλος Μάλαμας απεβίωσε ξαφνικά σε ηλικία 77 ετών. Θρηνείται από τη σύζυγό του Μαρία Φρεγγίδου-Μάλαμα, τα παιδιά του Δημήτριο και Νόνη, καθώς και τις οικογένειες τους, τους συγγενείς και τους φίλους του.

Ο Πάτροκλος γεννήθηκε στις Σέρρες στην Ελλάδα και ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Φρεγγίδου απο το Μελισσουργιό Κιλκίς. Μετακόμισε στην Ουψάλα της Σουηδίας το 1966 για να ξεφύγει τις πολιτικές διώξεις λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων. Πολιτικά ενεργός από το γυμνασιακά του χρόνια. 

Στη Σουηδία πήρε ενεργά μέρος στο κίνημα αντίστασης κατά της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα. Συνεργαζόταν και με άλλες οργανώσεις που αγωνιζόντουσαν για ελευθερία, ανεξαρτησία και δημοκρατία σε διάφορες χώρες του κόσμου. Με τη γρήγορη εκμάθηση της Σουηδικής γλώσσας στο λαϊκό σχολείο Biskops Arnö ήταν σε θέση να βοηθήσει όχι μόνο άλλους Έλληνες, αλλά και ανθρώπous από άλλες χώρες που ζητούσαν άσυλο και καταφύγιο στη Σουηδία.

Ασχολιόταν με τα κοινά, την πολιτική και το συνδικαλιστικό κίνημα. Διετέλεσε μέλος του Εύξεινου Πόντου Στοκχόλμης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης εργαζομένων καθαριστών, του Συμβουλίου μεταναστών της Ουψάλας, του Συμβουλίου του τεμαχίου Danmark του δήμου της Ουψάλας και ήταν ένορκος στο πρωτοδικείο. Κατά τη διάρκεια όλων των χρόνων του στην Ουψάλα, συνεργάστηκε με το Αριστερό Κόμμα, μέσω του ελληνικού κινήματος αντίστασης κατά της δικτατορίας και ήταν μέλος του κόμματος από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Πάντα εξέφραζε ελεύθερα την γνώμη του και ήταν αδέκαστος κριτής σε όσους εκμεταλευόντουσαν την εξουσία για ίδιον όφελος.

Ο Πάτροκλος ήταν και μεγάλος θαυμαστής του ποδοσφαίρου. Στον Ελληνο-Σουηδικό σύλλογο ασχολήθηκε σαν προπονητής και παίκτης. Αγαπούσε την FC Barcelona και ήταν αντιπρόεδρος του συλλόγου των οπαδών Πένια Μπλαουγκράνα της Ουψάλας. Είδε πολλά παιχνίδια στο Camp Nou της Βαρκελώνης και επίσης τρεις τελικούς του Champions League σε διαφορετικά γήπεδα της Ευρώπης. Και τις τρεις φορές είδε την Βαρκελώνη του, να σηκώνει το τρόπαιο.

Δεινός φωτογράφος, της οικογέννειάς του, των φίλων του, αλλά και σε διαδηλώσεις, συνέδρια και στα ταξίδια του σε άλλες χώρες. Συμμετείχε ενεργά στις συζητήσεις των κοινωνιολόγων για την εργατική τάξη και ακολουθούσε σε πολλά επιστημονικά διεθνή συνέδρια τη σύζυγό του. 

Ο Πάτροκλος αγαπούσε τη ζωή, είχε χιούμορ και πολλούς φίλους και συντρόφους στη Σουηδία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο σαν πραγματικός διεθνιστής που ήταν. Ως αυτοαποσχολούμενος και ιδιοκτήτης ενός μαγαζιού εργάστηκε σχεδόν μέχρι το θάνατό του, επειδή αγαπούσε να συναντάει ανθρώπους και θεωρούσε την δουλειά του σαν κοινωνικό εγχείρημα.

Η ισότητα των φύλων ήταν πολύ σημαντική για τον Πάτροκλο και την εφάρμοζε πρώτα και κύρια μέσα στην οικογένειά του. Ηδη το 1980, πήρε άδεια πατρότητας εννιά μήνες για να φροντήσει το δεύτερο παιδί του. Ήταν πολύ καλός σε οικιακές δουλειές, εξαιρετικός μάγειρας και του άρεσε πολύ να κάνει τραπέζι στην οικογένεια του και τους φίλους του. 

Αγαπούσε τα παιδιά και τα εγγόνια του, και συμμετείχε στην τελετή ονοματοδοσίας του μικρότερου εγγονού του μία εβδομάδα πριν από το θάνατό του. Έκανε σχέδια, είχε νέες ιδέες για ταξίδια και προγραμμάτιζε γιορτή για τα 78 χρόνια του.

Θα θυμόμαστε με αγάπη έναν σύντροφο της ζωής, έναν καλό πατέρα, έναν μαχητή της ελευθερίας και έναν αγωνιστή της δικαιοσύνης και της ειρήνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.