Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016

Κιλκίς: Παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Γιανναρά «Η Ευρώπη γεννήθηκε από το Σχίσμα»

Το Εργαστήρι Ελληνικής Παιδείας της Πολιτιστικής Εταιρίας Εκπαιδευτικών Ν. Κιλκίς σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα και καθηγητή φιλοσοφίας, ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΑ «Η Ευρώπη γεννήθηκε από το Σχίσμα» την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, 7.00 μ.μ. στο εντευκτήριο του συλλόγου (Μητροπόλεως 11, 3ος όροφος).

Ο συγγραφέας θα μιλήσει στο κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο εκπαιδευτικός Χρήστος Ιωαννίδης.

Το βιβλίο"Το σήμερα έρχεται από το χθες, το μέλλον αναδύεται από το παρελθόν". Από το χθες προέκυψαν δύο πολιτισμικά "παραδείγματα" καθοριστικά της ανθρώπινης Ιστορίας: Το ελληνικό κοινωνιοκεντρικό και το δυτικοευρωπαϊκό (μεταρωμαϊκό) ατομοκεντρικό "παράδειγμα". 

Αντιθετικά τα δύο "παραδείγματα", ασύμπτωτα, η πραγματοποίηση του ενός προϋποθέτει τη συνεπή άρνηση-απόρριψη του άλλου. Ο παγκοσμιοποιημένος σήμερα πολιτισμός της "Δύσης" είναι η αντιστροφή των όρων του κάποτε ελληνικού πολιτισμού, το αναποδογύρισμα (σαν αντεστραμμένο γάντι) των προϋποθέσεων και των στόχων του.

Η υπενθύμιση αυτού του κοσμοϊστορικού "Σχίσματος" πιθανόν να καρπίζει προσωπικές αντιστάσεις στον πρωτογονισμό του ατομοκεντρισμού και της χρησιμοθηρίας - στον "ριζοσπάστη μηδενισμό" (radikale Nihilismus) που ο Nietzsche κατάγγελνε σαν τον φρικτότερο εφιάλτη για την Ευρώπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου