Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

1,5 δισ ευρώ από τα κόκκινα δάνεια του πρώην ΟΕΚ

Δελτίο τύπου πανελληνίου συλλόγου υπαλλήλων  ΟΑΕΔ – τ.Ο.Ε.Ε - τ.Ο.Ε.Κ
Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας έχει χορηγήσει δάνεια από κεφάλαια του προϋπολογισμού του Οργανισμού σε περίπου 80.000 συμπολίτες μας τα οποία είναι ακόμη ενεργά. Αξίζει να τονιστεί ότι τα ίδια κεφάλαια του Ο.Ε.Κ. προέκυψαν αποκλειστικά από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών. 



Μετά από τέσσερα συνεχή έτη αδιαφορίας του ΟΑΕΔ, στον οποίο όλες οι εκκρεμότητες και αρμοδιότητες του ΟΕΚ έχουν μεταβιβαστεί από το 2012, η μοναδική ενασχόληση του διαδόχου Οργανισμού ήταν μια απαράδεκτη επιστολή τον Οκτώβριο του 2014 σε όλους ανεξαιρέτως τους δανειολήπτες η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η λογιστική τους καρτέλα εμφάνιζε οφειλές με καθυστέρηση και ότι σε περίπτωση καθυστέρησης των δόσεων θα ήταν λογικό να ενεργοποιηθούν οι όροι της σύμβασης που έχουν υπογράψει.

Όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η εισφορά υπέρ του ΟΕΚ εξακολουθεί να παρακρατείται από το μισθό τους (1% υπέρ ΟΕΚ) και ότι από το 2012 δεν εκπονείται κανένα απολύτως νέο στεγαστικό πρόγραμμα.Τα δάνεια του ΟΕΚ έχουν χορηγηθεί σε ειδικές κατηγορίες ευάλωτων κοινωνικά ομάδων όπως ΑΜΕΑ, πολύτεκνους, τρίτεκνους και σεισμόπληκτους και παρότι το επιτόκιο είναι από μηδενικό έως χαμηλό, όταν η δόση δεν πληρωθεί εγκαίρως, τότε επιβαρύνεται με πανωτόκια ύψους 11,3 %.

Από τις πληροφορίες που ο Σύλλογος διαθέτει, σε ποσοστό άνω του 70%,(δηλαδή άνω των 55.000) των δανειοληπτών καταγράφονται ληξιπρόθεσμες οφειλές αφού το μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της Ελλάδας στα χρόνια του μνημονίου έχει διογκωθεί για το σύνολο των εργαζομένων και ανέργων. Ο ΟΑΕΔ έχει στα χέρια του μια «απασφαλισμένη χειροβομβίδα», αφού μόνο το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών ξεπερνά τα 340 εκατομμύρια ευρώ ενώ το άθροισμα των ληξιπρόθεσμων και του άληκτου ποσού παροχών ξεπερνά το ενάμιση δισεκατομμύριο ευρώ (1,5 Δις €).

Τα τελευταία χρόνια το Κράτος έχει προχωρήσει σε μια σειρά ρυθμίσεων για οφειλές προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ακόμη για τη δεύτερη κατηγορία δανείων για τα οποία ο ΟΕΚ έχει επιδοτήσει το επιτόκιο δανεισμού μέσω τραπεζών. Μόνο για τα δάνεια από ίδια κεφάλαια του ΟΕΚ, που πρωτίστως έπρεπε να έχει ρυθμίσει αφού αφορούν ιδιαίτερες κοινωνικά ομάδες εργαζομένων, συνεχίζει να αδιαφορεί πλήρως.

Στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ πανελλαδικά και ιδιαίτερα στα γραφεία του ΟΕΚ επί της οδού Σολωμού 60, εκατοντάδες δανειοληπτών απευθύνονται καθημερινά για να μάθουν αν έχει γίνει κάποια ρύθμιση για τα δάνεια αυτά, έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν τις δόσεις τους αλλά οι συνάδελφοι μας δεν ξέρουν τί να απαντήσουν και ποιο λόγο να επικαλεστούν για την αδιαφορία του ΟΑΕΔ και του Υπουργείου Εργασίας.

Τα δάνεια αυτά είναι στην αρμοδιότητα του ΟΑΕΔ και μόνο το Δ.Σ του Οργανισμού και το Υπουργείο Εργασίας έχουν την απόλυτη ευθύνη και αρμοδιότητα των ρυθμίσεων. Όλοι μας κατανοούμε ότι αν ο ΟΑΕΔ προχωρήσει σε γενναίες ρυθμίσεις στα δάνεια αυτά, με ευαίσθητη κοινωνική προτεραιότητα, ανάλογη αυτής που το Υπουργείο επέδειξε πρόσφατα στην κοστολόγηση του Ολυμπιακού Χωριού, τότε όχι μόνο θα μπορέσουν οι δανειολήπτες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους αλλά και στο ταμείο του ΟΑΕΔ θα εισρεύσουν κεφάλαια που θα μπορεί να διαθέσει για νέα στεγαστικά προγράμματα, τα οποία όλη η κοινωνία δικαιούται και περιμένει εδώ και τέσσερα χρόνια, από την κατάργηση του μοναδικού δημόσιου φορέα στεγαστικής προστασίας της χώρας, του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.




Επίσης σύμφωνα με τον Ν.4144/2013 «Ο Ο.Α.Ε.Δ. καθίσταται καθολικός διάδοχος και υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσειςτων καταργηθέντων από 14.2.2012 με την παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 4046/2012, όπως ισχύει, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου με τις επωνυμίες Οργανισμός Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.) και Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.).»

Ως εκ τούτου θα έπρεπε να έχει ήδη προχωρήσει στην προστασία της περιουσίας των δύο Οργανισμών και την αξιοποίησή της προς όφελος των εργαζομένων. Το ύψος της περιουσίας του ΟΕΚ, με μετριοπαθείς υπολογισμούς, εκτιμάται στο αστρονομικό ποσό των 7 δις ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες τα περισσότερα οικόπεδα, τα οποία ο ΟΕΚ είχε αγοράσει ή του είχαν δωρήσει και πλέον ο ΟΑΕΔ διαχειρίζεται, όχι μόνο έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες αλλά δηλώνονται και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με αποτέλεσμα επιτήδειοι να εισπράτουν επιδοτήσεις για οικόπεδα που δεν τους ανήκουν. Ενδεικτικά και μόνο στη Θεσσαλονίκη πληροφορούμαστε ότι έχουν δηλωθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ άνω των 500 στρεμμάτων οικόπεδα του ΟΕΚ με συνέπεια επιτήδειοι να εισπράτουν χιλιάδες ευρώ από παράνομες επιδοτήσεις.

Επειδή όπως όλοι κατανοούμε, και εφόσον διασταυρωθούν όλα τα παραπάνω, απαιτείται η άμεση αντιμετώπιση του θέματος, είναι απαραίτητο :
1. να επικαιροποιηθεί η καταγραφή της περιουσίας του ΟΕΚ & ΟΕΕ

2. να προστατευτεί με ανάλογες ενέργειες προς το κτηματολόγιο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

3. να αξιοποιηθεί η περιουσία του ΟΑΕΔ και

4. να γίνουν όλες οι απαραίτητες νομικές ενέργειες κατά των καταπατητών

Ο ΟΑΕΔ θα πρέπει να συμπεριλάβει στο σχεδιαζόμενο Οργανόγραμμα μια νέα , ενιαία και λειτουργική διοικητική δομή έτσι ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στα αντικείμενα που έχει αναλάβει από την κατάργηση των δύο Οργανισμών της Εργατικής Κατοικίας και Εστίας.

Ένα σύγχρονο Κράτος πρέπει να λειτουργεί όχι μόνο με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, αλλά και με την πρόνοια να συνεχίζει να παρέχει τα κοινωνικά αγαθά της στέγασης και της μετεργασιακής μέριμνας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.