Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

''Μια μαμά κι έναν καιρό...'' - Μαμά πότε θα στολίσουμε;

Της Ευγενίας Τσομπανοπούλου
Μαμά πότε θα στολίσουμε; Πότε; Στου Γιαννάκη και στης Σταυρούλας στόλισαν και στης Μαρίας… μόνο εμείς μείναμε. Το τελευταίο με έμφαση σα να λένε… άσπλαχνη αδιάφορη μάνα… οι άλλες οι μαμάδες φρόντισαν να διασκεδάσουν τα παιδιά τους… εσύ στον κόσμο σου! Δεν ξέρω για σας αλλά στο δικό μας σπίτι δεν υπάρχει πλέον εποχή…

Μέχρι τον Αύγουστο όλο και κάποιο ξεχασμένο λαγουδοκουνελάκι θα μαζέψω… όλο και κάποια λαμπάδα θα λιώνει σε κανα συρτάρι…για να μη μιλήσω για τα αποκριάτικα! Αυτά είναι μονίμως κάτω... στολές, καπέλα σερμπαντίνες…κάθε μέρα τριώδιο. Όσο για τα Χριστουγεννιάτικα, κάθε χρόνο και πιο νωρίς ο στολισμός.

Αφού σκέφτομαι πλέον να μην ξεστολίζω το δέντρο …. να το ντύνω με σεντόνι και όταν έρχεται η ώρα ένα ξεσκόνισμα πάνω, πάνω, λαμπάκια στην μπρίζα και voila έτοιμο! Και μιας και είπα για λαμπάκια...άλλη σκοτούρα και αυτή…κάναμε δύσκολη την ζωή μας… Μην τυλίγεσαι παιδί μου με τα λαμπάκια σαν το αρνί στην σούβλα, θα πάθεις ηλεκτροπληξία… σβήσε τα λαμπάκια πριν φύγεις από το σπίτι, θα αρπάξουμε καμιά φωτιά…

Επιτέλους, κοιμήθηκαν τα βλαστάρια μας …να σβήσουμε τα λαμπάκια…ποιος ξέρει τη ρεύμα θα πληρώσουμε! Και αφού τελειώσουμε με τον στολισμό που είναι το εύκολο των Χριστουγέννων… αρχίζουν τα δύσκολά που είναι τα δώρα που περιμένουν από τον Αι Βασίλη. Κάθε φορά μέχρι τελευταία στιγμή δεν μπορούν να αποφασίσουν τι θέλουν. Η λίστα τους ανεξάντλητη. Και κάθε χρόνο αφού τα πάρουν λένε…έλα μαμά ομολόγησε το… εσύ τα έφερες τα δώρα … αφού ξέρουμε δεν υπάρχει Αι Βασίλης. 

Η μνήμη τους όμως επιλεκτική …πριν τα πάρουν γίνεται ένα θαύμα και πιστεύουν στον Άγιο και ζητάνε τα πιο ακριβά, και αν πεις και τίποτα περί κρίσης έχουν έτοιμη την ατάκα… Εντάξει βρε μαμά δεν θα το αγοράσεις εσύ για να ανησυχείς για την τιμή …ο Αι Βασίλης θα το φέρει! Κι αφού περάσεις ένα άγχος …θα τα βρω αυτά που θέλουν …και αν δε τα βρω τι τρομερό και φοβερό και άλλα δράματα, πρέπει να βρεις καλό μέρος να τα κρύψεις. 

Που όπου και να τα βάλεις τα οσφρίζονται σαν τα λαγωνικά και τα ξετρυπώνουν και μετά πρέπει να ισχυριστείς ότι ήρθε νωρίτερα ο Άγιος γιατί ήταν πολύ καλά παιδιά(χμμμμ). Ή στην χειρότερη να τους πεις ότι αυτά είναι τα δώρα της μαμάς και του μπαμπά και άντε να σε δω που πρέπει να ξαναξεπαραδιαστείς γιατί περιμένουν και τα άλλα τα καλά. 

Έρχεται με τα πολλά, η μεγάλη ημέρα της Πρωτοχρονιάς που περιμένουν να βρουν τα δώρα κάτω από το δέντρο. Που δεν μπορούν να κοιμηθούν από την χαρά τους. Έχεις από βραδύς τοποθετήσει νυχοπατώντας, τα δώρα κάτω από το δέντρο, έχεις χλαπακιάσει πέντε, έξι μπισκότα ( άλλο που δεν ήθελες) και ήπιες και λίγο γάλα…έτσι για να γίνει πιο ρεαλιστικό το σκηνικό… Για καλό και για κακό ,ντύνεσαι και στα κόκκινα, βάζεις και μια γενειάδα, ποτέ δεν ξέρεις πότε θα πάνε προς νερού τους. 

Η αγωνία μια συχνοουρία όσο να πεις την φέρνει. Όταν όμως σηκωθούν τρέχοντας και αντικρίσεις τα ξαναμμένα χαμογελαστά πρόσωπά τους, την ικανοποίηση στο βλέμμα τους, νοιώθεις ευλογημένος και απίστευτα τυχερός! Και χαίρεσαι με την χαρά τους και γελάς με το γέλιο τους και γίνεσαι παιδί μαζί τους.

2 σχόλια:

  1. Η πλήρης περιγραφή της αγωνίας μιας μάνας τις παραμονές των γιορτών..... και η τελική ικανοποίηση που παίρνει από τα πρόσωπα των παιδιών της και τα ξεχνά όλα..... Μέχρι την επόμενη χρονιά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσα καταπληκτικά κουραστική γιορτή είναι τα Χριστούγεννα...όπως ακριβώς τα περιγράφεις! Είμαι σίγουρη πως όλες οι μανούλες έτσι τα περνάνε. Καλά Χριστούγεννα λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.