Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Νύχτα τρόμου στο Παρίσι: 153 νεκροί και 200 τραυματίες σε σειρά επιθέσεων

ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ
Στο αίμα βάφτηκε το Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής μετά από έξι πολύνεκρες και συντονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 153 νεκρούς και 200 τραυματίες.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές, τις χειρότερες σε πρωτεύουσα του Δυτικού κόσμου από την 11 Σεπτεμβρίου, ανέλαβε με μήνυμα που διακινήθηκε μέσω κοινωνικών δικτύων το Ισλαμικό Κράτος. Μάλιστα, οι τζιχαντιστές απειλούν με αντίστοιχες επιθέσεις το Λονδίνο και το Παρίσι. Παρόλα αυτά, η αυθεντικότητα του εν λόγω μηνύματος δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολάν επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 153 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις έξι επιθέσεις ενώ κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων εξουδετερώθηκαν και πέντε από τους ένοπλους.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Γαλλία
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα του λίγη ώρα μετά από τις επιθέσεις, ο Φρανσουά Ολάντ κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έκλεισε τα σύνορα της Γαλλίας. «Η Γαλλία πρέπει να είναι δυνατή. Οι τρομοκράτες θέλουν να μας τρομάξουν. Απέναντι στον τρόπο πρέπει να είμαστε ενωμένοι» δήλωσε ο κ. Ολάντ, εμφανώς ταραγμένος.

H συναυλία που μετατράπηκε σε τραγωδία
Οι επιθέσεις ήταν προμελετημένες και στόχευαν πολυσύχναστα μέρη της γαλλικής πρωτεύουσας. Η πιο πολύνεκρη επίθεση πραγματοποιήθηκε στον χώρο Μπατακλάν όπου περίπου 1.500 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν μια συναυλία. Για αρκετή ώρα, οι τρεις ένοπλοι κρατούσαν ομήρους 60 με 100 ανθρώπους και η αστυνομία χρειάστηκε να επέμβει για να λήξει το περιστατικό.

Μόλις εξουδετέρωσαν τους ενόπλους, οι αστυνομικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα μακάβριο θέαμα, καθώς οι αρχές υπολογίζουν ότι τουλάχιστον 100 άνθρωποι δολοφονήθηκαν μέσα στο συναυλιακό χώρο.
Ο Φρανσουά Ολάντ μετέβη εσπευσμένα στο συναυλιακό χώρο, απ’ όπου δήλωσε ότι η χώρα θα πολεμήσει τους υπεύθυνους της επίθεσης χωρίς έλεος. «Θελήσαμε να έλθουμε εδώ, ανάμεσα σε όσους βίωσαν αυτή τη βαρβαρότητα, για να πούμε ότι θα δώσουμε μάχη, η οποία θα είναι αδυσώπητη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ένοπλοι άντρες μπήκαν μέσα στη συναυλία. Δύο ή τρεις άντρες, που δεν φορούσαν μάσκες μπήκαν στο χώρο, κρατώντας όπλα που έμοιαζαν με καλάσνικοφ. Έριχναν στο πλήθος χωρίς κανένα διαχωρισμό» είπε ο Τζουλιέν Πιρς, ένας δημοσιογράφος του Europe 1 που βρισκόταν μέσα στο συναυλιακό χώρο. 


«Αυτό διήρκησε 10 με 15 λεπτά. Ήταν απίστευτα βίαιο και ο κόσμος πανικοβλήθηκε. Είχαν αρκετό χρόνο για να γεμίσουν τα όπλα τους τουλάχιστον τρεις φορές. Ήταν πολύ νέοι» περιέγραψε ο δημοσιογράφος, ο οποίος κατάφερε να βγει από το χώρο της συναυλίας πριν από την επέμβαση της αστυνομίας.

Συγκεχυμένες πληροφορίες για τις υπόλοιπες επιθέσεις
Παρότι οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες, μια από τις επιθέσεις πραγματοποιήθηκε σε πολυσύχναστο εστιατόριο του Παρισιού. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Liberation, που επικαλείται αστυνομικές πηγές, ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον των θαμώνων σκοτώνοντας τουλάχιστον 11 ανθρώπους.
Περίπου την ίδια ώρα, τρεις εκρήξεις έλαβαν χώρα σε μπαρ κοντά στο γαλλικό στάδιο όπου διεξαγόταν φιλικός αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων της Γαλλίας και της Γερμανίας. Το Γαλλικό πρακτορείο μετέδωσε ότι αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγω για επιθέσεις αυτοκτονίας.

Στο στάδιο βρισκόταν ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος παρακολουθούσε τον αγώνα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Οι επιθέσεις αυτές έρχονται 10 μήνες μετά την επίσης πολύνεκρη επίθεση στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo, όταν 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τζιχαντιστές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.